Keď to s črevami trochu škrípe

Nadmerná konzumácia mliečnych výrobkov, polotovarov, rafinovaného cukru, či alkoholu. Črevá nenechajú na seba dlho čakať a dajú o sebe vedieť. Najčastejšie rôznymi zápalmi.

03.08.2018 00:00
bolesť, choroba, brucho, žalúdok, črevá,... Foto:
Pokiaľ tenké črevo nie je v najlepšej kondícii, pocítite to najmä pri konzumácií mliečnych výrobkov a pečive.
debata

Problémy s nimi však nie sú lokalizované iba na oblasť brucha. Jeden problém so sebou prináša „desať“ ďalších. Zápaly tenkého čreva sú spôsobené rôznymi baktériami, či parazitmi. Keď nefunguje správne, sťažuje sa vstrebávanie živín do krvného obehu, a to najmä vitamínu B12.

Nedostatok „bé dvanástky“ môže spôsobovať extrémnu únavu, stratu chuti do jedla či dýchavičnosť. Pokiaľ tenké črevo nie je v najlepšej kondícii, pocítite to najmä pri konzumácií mliečnych výrobkov a pečive. Stena tenkého čreva citlivo reaguje najmä na lepok obsiahnutý v chlebe, pečive a cestovinách. Telo v takomto prípade produkuje veľké množstvo protilátok, ktoré reagujú s antigénmi nachádzajúcimi sa v niektorých potravinách.

Zmeny zbadáte aj na tvári

Zápaly kože, akné a psoriáza. Ak ste v poslednej dobe na sebe zbadali tieto zdravotné problémy, dôvod sa môže skrývať práve v bruchu. Pokožka je zrkadlom nášho zdravotného stavu. Každý psychický a fyzický výkyv sa odráža nielen v jej bledom a unavenom vzhľade, ale najmä v typických, už spomínaných kožných problémoch. Netrpí však len pokožka, ale svoje si „užije“ aj štítna žľaza. Spomaľuje sa jej činnosť, čo vedie k pomalému metabolizmu a prírastkom na hmotnosti. A aby toho nebolo málo, zápaly čreva môžu výrazne poškodiť aj psychické zdravie človeka. Spomínaná znížená funkcia štítnej žľazy zapríčinená chorým bruchom môže viesť k celému radu porúch nálady, najčastejšie k depresiám a úzkosti.

Pomôžte si vlákninou

Pre správne fungovanie tenkého čreva je dôležité dbať na pravidelné vyprázdňovanie. Vyhýbajte sa agresívnym laxatívam, voľte skôr prírodné produkty. Najlepším z nich je vláknina, ktorá sa v hojnom množstve nachádza v celozrnnom pečive, celozrnných cestovinách, ovocí a zelenine. Denná potreba vlákniny je okolo 20 gramov, čo pri konzumácii niekoľkých kusov ovocia, orechov či zeleniny pokryjete s ľahkosťou. Odborníci tiež radia, že ak sa vaše telo pasuje s týmito problémami každý deň, je vhodné vyhľadať odborníka a spraviť si test na intoleranciu potravín. Vylúčenie nevhodných jedál z jedálneho lístka dokáže v tomto prípade urobiť s vašim bruchom doslova zázraky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #zápal #vláknina #psoriáza #tenké črevo #syndróm dráždivého čreva