Sivý zákal čas nemá

Čas lieči, hovorí slovenské príslovie. V prípade katarakty, ako sa sivý zákal odborne nazýva, to však neplatí.

23.07.2018 16:00
oko, zákal,očný lekár, Foto:
Ilustračné foto
debata

Oční lekári popierajú mýtus týkajúci sa jeho dozretia. Podceňovanie ochorenia totiž môže spôsobiť vážne komplikácie, v krajných prípadoch až slepotu.

Vekom podmienenému ochoreniu sa nevyhne nikto z nás. Šošovka sa vplyvom metabolických procesov, ktoré v nej prebiehajú, zakalí neskôr každému. Otázne je, kedy sa rozhodneme pre odstránenie ochorenia. To je možné len prostredníctvom bezpečného a bezbolestného operačného zákroku, ktorý je navyše hradený zdravotnou poisťovňou.

Pre vplyv súčasných technológií a elektromagnetického žiarenia nie je už katarakta len problémom seniorov. Tí sa však na očných lekárov obracajú najčastejšie. „Ak starší človek nemá dostatok podnetov, prestáva sa hýbať a komunikovať s okolím. Veľmi skoro sa uňho môže prejaviť demencia. Ak sa k iným ochoreniam pridá aj sivý zákal, veľmi negatívne ovplyvní jeho videnie. Z pohľadu očného lekára je tak operácia sivého zákalu aj prevenciou atrofie mozgu z dôvodu starobných zmien,“ upozorňuje primár bratislavskej očnej kliniky NeoVízia MUDr. Radovan Piovarči.

Nemusí ‚dozrieť‘

Sivý zákal nemusí dozrieť na to, aby bol odstránený. Kal v šošovke totiž časom tvrdne, čo môže čas strávený v sále predĺžiť a privodiť ďalšie komplikácie. „Operácia sivého zákalu je v súčasnosti najčastejšie realizovanou operáciou vôbec. Trvá niekoľko minút, je bezbolestná, bezpečná a počas nej je možné dokonca odstrániť okuliare na čítanie, do diaľky i oboje.

Všetko však závisí od individuálnych možností konkrétneho pacienta. Preto je veľmi dôležité zaujímať sa nielen o stav jeho zraku, ale tiež o jeho profesiu, záľuby a očakávania,“ pokračuje očná lekárka Adriana Smorádková.

Operácii predchádza dôkladné vyšetrenie a individuálny rozhovor s pacientom. Zrak vari najviac ovplyvňuje kvalitu života, keďže prostredníctvom neho prijímame až 80 % všetkých informácií z okolitého prostredia. Výsledok operácie preto závisí od viacerých faktorov a reálneho ľudského prístupu k pacientovi.

Lekár alebo robot?

Pacient pred zákrokom bojuje s viacerými dôsledkami sivého zákalu, ktoré mu bežný život značne znepríjemňujú: citlivosť na svetlo, neostré videnie, zahmlený obraz, farby so sivožltým nádychom.

„Okolie pripisuje letargiu svojho príbuzného v mnohých prípadoch inej príčine. Pacient však často stráca energiu a chuť komunikovať, lebo jednoducho nevidí. Po operácii zrazu mentálne ožije. Opäť vie čítať, sledovať obľúbené televízne programy. Vidí, komunikuje, všetko sa zlepšuje,“ vraví doktor Piovarči.

Dnes sa môžete rozhodnúť pre zákrok, ktorý má pevne v rukách operujúci lekár, alebo pre laserový. Pri laserovej operácii sivého zákalu femtosekundovým laserom nepoužíva očný chirurg skalpel či iné ostré nástroje. Robot nahrádza skalpel laserovým lúčom riadeným počítačom, pričom je neustále kontrolovaný chirurgom. Celá procedúra prebieha úplne bez dotyku ľudskej ruky.

Cieľ každého zo zákrokov je však rovnaký. Odstrániť zakalenú šošovku a nahradiť ju novou, umelou. Už na druhý deň po operácii môže pacient bezproblémovo fungovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #oko #sivý zákal #slepota