Chorí na pláži: Akú daň platíme za stres?

Podľa štatistiky ochorie na dovolenke cca. jeden z desiatich ľudí. K najčastejším ťažkostiam patria chrípkové infekcie a bolesti.

01.08.2018 06:00
chrípka, choroba, Foto:
Až keď stres zmizne, môže imunitný systém zareagovať a objavia sa príznaky ochorenia.
debata

Pod stresom pracujeme horšie

Vedci tomuto fenoménu dali aj meno, „leisure sickness“, čiže choroba vo voľnom čase. Dôvodom, prečo ochorieme počas najzaujímavejšieho a najkrajšieho času, na ktorý sa všetci tešíme, je stres. Pre rakúske noviny Kleine Zeitung to vysvetlil imunológ Hans-Peter Brezinschek z Lekárskej univerzity v Grazi. „Pod stresom pracuje náš imunitný systém horšie, no táto zraniteľnosť je maskovaná stresovými hormónmi.“

Až keď stres opadne

Centrálnu úlohu tu zohráva stresový hormón kortizol. Zabezpečuje, aby sme pod tlakom – kedysi útek pred nebezpečným zvieraťom, dnes stres z pracovných šibeničných termínov – čo najlepšie fungovali. V tejto fáze telo „nemá čas“ bojovať s patogénmi. Ten prichádza až potom, keď stres znova opadne. „Až keď stres zmizne, môže imunitný systém patrične zareagovať a objavia sa príznaky ochorenia,“ povedal Brezinschek.

Krátka príprava pred dovolenkou

Aby sa dovolenka nestala nočnou morou, aby sme neochoreli, správna príprava je dobrou voľbou. Už niekoľko dní pred dovolenkou by sme mali poľaviť v pracovnom tempe. Dôležitým faktorom je spánok. Odborník odporúča dbať na kvalitný spánok, telu najviac pomáha vyrovnať sa so stresom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #chrípka #imunitný systém #stres #spánok #kortizol