Letné horúčavy sú pre deti nebezpečné, pripomína lekárka

Horúčavy môžu byť pre bábätká a malé deti nebezpečné, pripomína to Nemocnica Košice-Šaca. Podľa slov primárky novorodeneckého oddelenia Slávky Vigárovej novorodenci a deti v dojčenskom veku ešte nemajú vyvinuté potné žľazy a nedokážu si regulovať telesnú teplotu tak, ako dospelý človek.

02.08.2018 11:32
dieťa, klobuk, leto Foto:
Ilustračné foto.
debata

Odporúča preto pravidelné dopĺňanie tekutín, dojčeným bábätkám najmä vo forme častejšieho dojčenia, u detí kŕmených náhradnou materskou výživou, ale vhodné je ponúkať aj čistú vodu.

Teplo v kočíku je porovnateľné s teplom v aute, preto je lepšie používať taký kočík, v ktorom môžu mamičky zabezpečiť prúdenie vzduchu, napríklad vo forme sieťky. Najvhodnejší čas na prechádzky s maličkými deťmi počas takýchto horúcich dní je ideálny do 10.00 h a po 15.00 h, upozorňuje Virágová.

Ako ďalej pripomína, ochladiť deti letnou sprchou niekoľkokrát za deň je lepšie, ako ísť sa schladiť do obchodného centra. Čím mladšie je dieťatko, tým ťažšie znáša teplotné výkyvy. Ani v aute sa neodporúča vychladiť vzduch viac ako o päť až šesť stupňov oproti teplote vonkajšieho prostredia. Telo malého dieťatka, ako aj starších ľudí reaguje na prudké teplotné rozdiely šokovo, doplnila Virágová s tým, že neodporúča prechádzky a zdržiavanie sa na priamom slnku. Rodičia by podľa nej nemali zabúdať ani na ľahké oblečenie, pokrývku hlavy, používanie opaľovacieho krému a slnečných okuliarov s UV filtrom.

Vhodné sú ľahké jedlá a cestovanie na kratšie vzdialenosti

Počas vysokých horúčav tiež nie je vhodné jesť ťažké jedlá. Deťom treba ponúkať ľahšie, nemastné a nie veľmi horúce jedlá, doplnila, že vhodný je tiež melón. Veľmi dobrou voľbou sú aj ovocné šťavy, šaláty zo sezónneho ovocia a zelenina. Ak si pýtajú maškrtu, je dobré mať po ruke piškóty, suché keksy alebo domácu ovocnú zmrzlinu, uviedla.

Podľa jej slov ak sa rozhodnú rodičia ísť s dieťatkom na dovolenku k moru, je lepšie cestovať v noci, keď v aute nie je tak horúco a voliť radšej destinácie, ktoré sú nám blízke vzdialenosťou aj kultúrou. Exotické krajiny sú určite zaujímavé, ale hrozí tu aj vyššie riziko rôznych infekcií a potrebné diagnostické a terapeutické možnosti môžu byť obmedzené, uzatvára Virágová a pripomína tiež dodržiavanie pitného režimu a dopĺňanie vypotených minerálov.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #horúčavy #lekári