Letná chrípka: Pozor na tieto situácie, treba sa im vyhnúť!

Aj pri teplotách nad 30 stupňov môžeme ľahko prechladnúť a to dokonca v situáciách, ktoré vyzerajú celkom nevinne.

06.08.2018 06:00
letná chrípka Foto:
Chladný vzduch je príjemný, ale môže byť zradný. Ak to s klímou v aute preženiete a fúka vám aj na krk, o dve hodiny začnete cítiť podozrivé škriabanie v hrdle.
debata (1)

Keď nás škriabe pár dní v hrdle a začína sa nám upchávať nos, celkom jasne vieme, že sme prechladli. Ale pozor, ľahko prechladneme aj v lete! A to dokonca v situáciách, ktoré vyzerajú nevinne. Po plávaní, po dlhej párty alebo lete. Keďže je v lete liečba nepríjemnejšia, (pretože by sme oveľa radšej ležali niekde na pláži či pri jazere), musíte byť na seba prísni. Preto je v lete opatrnosť na mieste.

Päť situácií, ktorým sa oplatí vyhnúť:

Klimatizácia
Chladný vzduch je príjemný, ale môže byť zradný. Ak to s klímou v aute preženiete a fúka vám aj na krk, o dve hodiny môžete začať cítiť podozrivé škriabanie v hrdle – vzduch vysušil sliznice. Baktérie a vírusy sa tešia, pretože práve suché sliznice sú pre ne to najlepšie prostredie na rozmnožovanie! Chráňte si preto krk, keď cestujete v aute alebo v lietadle a dbajte na to, aby boli sliznice vždy pekne hydratované.

Nemáte uterák?
Niekedy sa chceme len spontánne schladiť a skočiť do jazera, hoci nemáme pri sebe uterák. Avšak pozor, mokrá spodná bielizeň je nielen štartovacie pole pre vaginálne huby, ale aj vo všeobecnosti môžu mokré šaty oslabiť imunitný systém. Majte preto v aute vždy poruke čistý uterák a po plávaní sa vždy dôkladne vysušte.

Príliš veľa ľadu
Chladené nápoje sú snom každého človeka, ktorý sa v horúčave potí. No príliš veľa ľadových kociek nie je dobrým nápadom, pretože sliznice sa príliš schladia a telo už nebude môcť zabojovať proti studeným vírusom. Hoci by ste celý deň najradšej pili ľadové nápoje, dobrá rada znie: Radšej chladné ako ľadové!

Ponožky a sveter
Potrebujeme ich aj v lete. Predstavte si situáciu: Ráno cestujete do práce, vonku je 25 stupňov. Počasie je príjemné, máte na sebe ľahké šaty a sandále a nemyslíte na to, že v klimatizovanej kancelárii snáď budete potrebovať sveter alebo uzavreté topánky. Pretože prsty na nohách budú v klimatizovanej miestnosti o chvíľu celkom ľadové, čo oslabí imunitný systém. Majte preto vždy v práci poruke ponožky a sveter, aby ste si ich mohli v takýchto momentoch obliecť.

Neostávajte spotení
Ste na seba pyšní, pretože ste si napriek tomu, že je vonku „hic“, boli zašportovať. Avšak večerný chladný vánok pot schladí… Aj v tomto prípade môže prísť k vysušeniu slizníc. Radšej sa po športe osprchujte chladnou sprchou a oblečte si suché šaty.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatizácia #sprcha #imunitný systém #letná chrípka