Dosky, ktoré znamenajú svet? Nie, život

Prvá darkyňa spustila v utorok (14. augusta) projekt 100statočných, ktorý má za cieľ získať pre Národný onkologický ústav v Bratislave 100 pravidelných darcov krvných doštičiek.

15.08.2018 08:59
debata
Lubomíra Kertesz bola prvou darkyňou krvných... Foto: Maros Markovic
Maros Markovic 100statocnych2 Lubomíra Kertesz bola prvou darkyňou krvných doštičiek.
Krvné doštičky, teda trombocyty, sú krvné bunky, ktoré vznikajú v kostnej dreni a ich úlohou je regulovať zrážanlivosť krvi pri onkologických alebo hematologických ochoreniach. Darcov je však stále nedostatok, čo môže pre pacientov často znamenať ohrozenie života. Darovať ich pritom môže každá dospelá zdravá osoba, stačí sa zaregistrovať, absolvovať úvodný odber krvi a vyšetrenie a následne prísť na dohodnutý termín odberu.

Onkologickým a hematologickým pacientom v dôsledku ochorenia alebo liečby krvné doštičky často chýbajú a ich nedostatok im môže spôsobiť životunebezpečné krvácanie. Predchádzať riziku pomáhajú práve transfúzie krvných doštičiek. Tie sa filtrujú na separátore z krvi darcov a pomáhajú potom tým, čo ich potrebujú.

Po odbere sa dajú skladovať iba päť dní, preto je pri darovaní dôležitá hlavne pravidelnosť a množstvo ľudí ochotných takto pomôcť. Darovať krvné doštičky môže každá zdravá dospelá osoba, ktorá absolvuje úvodné vstupné odbery, vyšetrenie a pohovor s lekárom.

„Pred prvým darovaním som si veľmi želala, aby som mala všetky vyšetrenia v poriadku a aby som mohla byť darkyňou. Som rada, že som odber zvládla a môžem takto niekomu pomôcť, je to jedna z mála vecí, ktoré vedia urobiť zdraví ľudia pre chorých. Samotný odber prebehol v pohodlnom kresle, bez bolesti a v dobrej nálade,“ podelila sa o svoju skúsenosť prvá darkyňa projektu Lubomíra Kertesz.

Výhodou krvných doštičiek aj napriek krátkej skladovateľnosti je to, že si vždy nájdu svojho príjemcu. Odber sa navyše znáša zvyčajne lepšie ako darovanie krvi a dajú sa darovať každý mesiac. Darcovia sa pritom nemusia obávať dôsledkov, ich vlastné krvné doštičky sa obnovia už po troch dňoch.

„Z výsledkov nášho miniprieskumu pred spustením 100statočných sme zistili, že darovať krvné doštičky bránia ľuďom tri veci. Nemajú informácie o procese darovania, pociťujú nedostatok času a majú obavy o svoje zdravie. My by sme im radi potrebné informácie poskytli a motivovali tak čo najviac ľudí k tomu, aby sa stali darcami a pomohli niekomu zlepšiť život. Nikdy totiž nevieme, kedy to budeme potrebovať my sami alebo niekto z našich blízkych,“ zdôraznil Andrej Minárik, iniciátor projektu a onkologický pacient.

Čo treba urobiť, ak chcete darovať krvné doštičky

  1. telefonicky si dohodnúť termín návštevy v Národnom onkologickom ústave na čísle 02/59 37 87 65, proces si tým urýchlite a uľahčíte
  2. zaregistrovať sa a vyplniť dotazník
  3. absolvovať úvodné odbery, vyšetrenia (EKG, röntgen pľúc) a pohovor s lekárom
  4. dostaviť sa na vopred dohodnutý termín odberu
  5. poležať si asi hodinu pri filtrovaní krvi na separátore
  6. posunúť informáciu o možnosti darovania krvných doštičiek ďalej vo svojom okolí

Čo sa deje počas odberu a po ňom

Môže sa stať, že darca bude cítiť jemné brnenie na perách alebo niekde v tele. Je to spôsobené roztokom na riedenie krvi v hadičkách počas odberu, pre darcu však nepredstavuje žiadne riziko. V takomto prípade dostane kalcium a brnenie po chvíli ustane. K dispozícii je deka pre prípad, že bude darcovi zima. Telo si odobraté krvné doštičky samo vyrobí asi do troch dní, ale do niekoľkých hodín už možno na oddelení niekomu veľmi pomôžu. V prípade otázok k procesu darovania nám napíšte na andrej@100statocnych.sk. Viac o projekte na: www.100statocnych.sk.

Krvné doštičky

  • vznikajú v kostnej dreni
  • zabezpečujú zrážanie krvi (pri poranení cievy krv premieňajú na tuhú zrazeninu, ktorá zabráni vykrvácaniu)
  • pri onkologickej liečbe sa môže znížiť počet krvných doštičiek, to spôsobuje častejšie krvácanie, napr. z nosa a ďasien, môžu sa tvoriť aj krvné podliatiny a najmä krvácanie do životne dôležitých orgánov (napr. mozog)
  • doštičky sa po odbere obnovia už po 72 hodinách (pri darovaní celej krvi trvá obnova až 90 dní)
  • doštičky je možné darovať častejšie, v krízovej situácii aj raz za dva týždne

Kto môže darovať?

  • zdraví jedinci (ktorí neprekonali infekčnú žltačku, nemajú závažné ochorenie srdca, pľúc, pečene, obličiek, cukrovku a iné), vo veku 18 až 50 rokov
  • rodinní príslušníci pacientov, ale aj ostatní

Vedeli ste, že…

  • do Národného onkologického ústavu chodia pravidelne darovať doštičky celé rodiny
  • v 1 litri krvi sa môže nachádzať až 400 miliárd krvných doštičiek
  • krvné doštičky môžete darovať až 12-krát do roka a krv len raz za tri či štyri mesiace
  • ak by len 4 % ľudí schopných darovať krv ju aj darovali, Slovensko by bolo sebestačné
  • vďaka odberom doštičiek budete mať svoj zdravotný stav stále pod kontrolou
debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #darcovstvo #onkológia #krvné doštičky