Dajte si skontrolovať patogény v kliešťoch

Verejnosť si môže dať urobiť analýzu prítomnosti pôvodcov infekčných chorôb v kliešťoch. Prisatého kliešťa je dôležité vybrať čo najskôr, a to tak, aby sa nepoškodil.

17.08.2018 10:55
kliešť, encefalitída, Foto:
Ilustračné foto
debata
Jeho skoré vybratie znižuje riziko prenosu infekcie, uviedla samostatná vedecká pracovníčka Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) Katarína Štefanidesová.

V prípade, že chcú ľudia využiť možnosť analýzy, je potrebné, aby kliešťa zabaleného do vlhkej vaty vložili do plastovej ampulky alebo vrecka a následne poslali spolu s vyplneným formulárom poštou alebo doručili osobne počas pracovných dní medzi 8. a 9. h do Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV. „Vyšetrenie kliešťa vzhľadom na opakované overenie výsledkov trvá približne dva až tri týždne. Správu o našich zisteniach následne zasielame odosielateľovi e-mailom. Pri tejto príležitosti je potrebné spomenúť, že ak sa kliešť pri vyberaní rozpučí alebo potrhá, výsledok analýzy na prítomnosť patogénov môže byť falošne negatívny,“ uviedla Štefanidesová. Zároveň pripomenula, že ak si je človek vedomý, že mal prisatého kliešťa, a následne sa začne zhoršovať jeho zdravotný stav, mal by urýchlene vyhľadať lekára.

Rozšírené na celom svete

Najznámejším kliešťom vyskytujúcim sa na území Slovenska je kliešť obyčajný. „Ak si človek po pobyte v prírode či parku nájde prisatého kliešťa, bude to pravdepodobne zástupca tohto druhu. Ako kliešť obyčajný bolo identifikovaných až 97,4 percenta kliešťov z pacientov, ktoré boli na našom oddelení vyšetrené na prítomnosť pôvodcov ochorení,“ priblížila Štefanidesová.

Kliešte sú rozšírené takmer po celom svete a prenášajú široké spektrum mikroorganizmov, vírusy, baktérie i mnohobunkové parazity. Tieto choroboplodné zárodky môžu u človeka vyvolať rôzne ochorenia. „Ako sa však prejavia, závisí nielen od patogenity konkrétneho pôvodcu, ale aj od imunitného stavu hostiteľa,“ dodala Štefanidesová.

Viaceré vývojové štádiá

Kliešť v priebehu svojho života prechádza rôznymi vývojovými štádiami, no prenášačom vírusov je v každej fáze.

Najčastejšie sa prisaje vo vlasoch, v slabinách, na intímnych miestach alebo v oblasti kolien. Na ľudí a zvieratá prenáša najmä vírus kliešťovej encefalitídy a baktérie vyvolávajúce lymskú boreliózu a anaplazmózu.

Kliešť obľubuje trávnaté porasty a kríky, obvykle vo výške od 20 centimetrov do jedného metra. Najlepšou prevenciou je kontrola celého tela a dôkladné vyprášenie oblečenia po príchode z lesa či túry.

debata chyba
Viac na túto tému: #analýza #kliešte #kliešťová encefalitída #lymská borelióza