Chodiť naboso je zdravé

O tom, ako obuv ovplyvňuje naše chodidlá a prečo je dobré chodiť "dole bez".

23.08.2018 06:00
nohy, chodidlá, chôdza naboso Foto:
Pri chôdzi naboso sa trénujú svaly na chodidlách.
debata (9)

Je chôdza naboso zdravá?

„Áno,“ je jednoznačná odpoveď ortopéda Mathiasa Glehra, „pretože sa pri tom trénujú svaly na chodidlách“. Povedal to pre rakúske noviny Kleine Zeitung. V prípade, že im chýba oporná topánka, potrebnú rovnováhu je povinná poskytnúť samotná noha. Trénujeme pri tom podporný aparát nohy – a tým možno vyvážiť odchýlky, ktoré sú spôsobené malou, alebo tesnou obuvou.

Ako obuv ovplyvňuje naše chodidlá

Deformácie, ako je plochá noha, môžu byť tiež dôvodom, prečo chôdza naboso spôsobuje bolesť. V takom prípade sa viac oplatí obuť si radšej vhodné topánky. Platí to aj pre bežcov. Samo o sebe je síce zdravé behať naboso, ale noha, zvyknutá na topánku sa už s touto záťažou vo väčšine prípadov nedokáže vyrovnať.

Ktoré topánky poškodzujú chodidlá najviac?

Glehr tvrdí, že topánky na vysokých opätkoch. V týchto topánkach sa celá váha presúva do hlavičky predpriehlavkovej kosti, priehlavok je tým pádom neprimerane namáhaný. Výsledkom môže byť bolesť, ploché nohy alebo dokonca hallux valgus (vybočený palec).

Musia sedieť!

Podľa jednej štúdie nosí 70 percent detí príliš malé topánky, v priebehu rokov sa tým pádom chodidlá deformujú. Preto pre každú jednu topánku nekompromisne platí: Musí sedieť!

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #beh #rovnováha #naboso #ploché nohy #chodidlo #vysoké opätky