Strážte si rytmus svojho srdca

Slovenskí pacienti najčastejšie zomierajú na srdcové zlyhanie, zápal pľúc, respiračné zlyhanie a mozgový infarkt. Informácie prinieslo Národné centrum zdravotníckych informácií. Medzi najčastejšie príčiny hospitalizácií v roku 2017 patrili podľa NCZI choroby obehovej sústavy, choroby tráviacej sústavy a nádorové ochorenia.

21.08.2018 06:00
strava, životný štýl, ovocie, zdravá strava,... Foto:
Fibriláciu predsiení odhalí EKG vyšetrenie a následne sa toto ochorenie lieči medikamentózne alebo operačne.
debata

Nepravidelnému srdcovému rytmu mnohí z nás nepripisujú veľký význam. Viac ako 20 % pacientov, ktorí utrpeli cievnu mozgovú príhodu, však malo diagnostikovanú fibriláciu predsiení. Na stúpajúci počet pacientov, ktorí majú fibriláciu predsiení a na toto ochorenie sa neliečia, upozorňujú aj kardiológovia zo Slovenskej asociácie srdcových arytmií (SASA). Fibrilácia predsiení patrí medzi najzávažnejšie rizikové faktory vzniku cievnej mozgovej príhody, ktorá ročne postihne na Slovensku až 11-tisíc ľudí. Pritom toto ochorenie je dnes dobre liečiteľné, Slováci však nepoznajú príznaky a neliečia sa.

„Fibrilácia predsiení je zákerná v tom, že nie u každého pacienta sa prejaví typickými príznakmi, ako je búšenie srdca, nepravidelný rytmus, slabosť a únava či dýchavičnosť. Až 30 % pacientov nepociťuje tieto ťažkosti a lekár im zistí túto diagnózu až v momente, keď utrpia cievnu mozgovú príhodu,“ hovorí doktorka Gabriela Kaliská, prezidentka Slovenskej asociácie srdcových arytmií a primárka oddelenia arytmií SÚSCCH, a. s., v Banskej Bystrici.

„Na Slovensku rastie počet ľudí, ktorým bola diagnostikovaná fibrilácia predsiení, a to nielen vo vekovej kategórii nad 60 rokov, ale aj mladšej vekovej skupine od 22 do 44 rokov,“ upozorňuje doktor Peter Hlivák, zástupca primára oddelenia arytmií a kardiostimulácie NÚSCH, a. s., v Bratislave. Len v minulom roku malo podľa Národného centra zdravotníckych informácií fibriláciu predsiení 120 340 ľudí. Z toho vo vekovej skupine 22 až 44 rokov to bolo až 17 433 ľudí.

„Naším cieľom je poukazovať na nepravidelný rytmus, búšenie srdca, únavu, slabosť či dýchavicu ako typické prejavy tohto ochorenia. Zároveň však dodávame, že fibrilácia predsiení sa nemusí u niektorých pacientov vôbec prejavovať a pacientovi je diagnostikovaná, až keď dostane mozgovú mŕtvicu. V tom je toto ochorenie zákerné,“ upozorňuje doktorka Kaliská. Ako dodala, ľudia by si mali pravidelne kontrolovať pulz, ktorý by mal byť v rozpätí 50 až 100 úderov za minútu. Nepravidelný pulz môže signalizovať, že srdce nepracuje správne.

Fibriláciu predsiení odhalí EKG vyšetrenie a následne sa toto ochorenie lieči medikamentózne, tzv. katétrovou abláciou alebo operačne.

S fibriláciou predsiení má osobné skúsenosti aj známy choreograf a tanečník Jaro Bekr, ktorý pociťoval búšenie srdca, celkovú slabosť, únavu, a preto navštívil lekára. Po niekoľkých vyšetreniach mu bola diagnostikovaná fibrilácia predsiení. Dnes sa na toto ochorenie lieči a patrí medzi tých pacientov, u ktorých bola táto diagnóza zistená včas. „Toto ochorenie ma zastihlo v pomerne mladom veku. Našťastie včas. Nechcem si ani predstaviť, že v dôsledku neliečenej srdcovej arytmie by som patril medzi pacientov, ktorí v produktívnom veku utrpia cievnu mozgovú príhodu,“ konštatoval Jaro Bekr.

Čo robiť, aby ste žili zdravšie a kvalitnejšie

Doprajte si dostatok telesného pohybu. Foto: SHUTTERSTOCK
šport, pohyb, životný štýl, beh, Doprajte si dostatok telesného pohybu.
  • nefajčite
  • stravujte sa zdravo
  • znížte príjem soli v strave
  • obmedzte konzumáciu alkoholu
  • denne si doprajte dostatok telesného pohybu – ak môžete, pravidelne cvičte
  • znížte nadmernú telesnú hmotnosť
  • obmedzte stresové zaťaženie
  • sledujte svoj krvný tlak v domácom prostredí
  • dodržiavajte preventívne prehliadky u praktického lekára – najmä kvôli sledovaniu krvného tlaku a sledovaniu hladiny cukru a tukov v krvi
  • berte pravidelne predpísané lieky
  • nikdy svojvoľne žiadny liek nevysadzujte bez konzultácie s lekárom
  • pri vzniku nežiaducich účinkov liekov je vždy možné nájsť vhodnú alternatívu – je však nutné o vedľajších alebo nežiaducich účinkoch liekov hovoriť – informovať lekára

Pacienti, ktorí dodržiavajú všetky odporúčania a berú predpísanú liečbu, dokážu znížiť riziko opakovania mozgovej príhody či embólie až o 90 %.

Zdravá výživa a redukcia hmotnosti

Zdravá výživa predstavuje príjem dostatočného množstva potravín, ktoré sú bohaté na živiny a vitamíny (napríklad ovocie a zelenina, mäso z rýb a hydiny, obilniny a mliečne produkty), a pritom neobsahujú veľké množstvá cukru a nasýtených tukov. Ak je to možné, vyberajte si celozrnné pečivo. Obmedzte produkty s pridanou soľou a so stuženými tukmi. Vhodná denná dávka sacharidov je asi 6 porcií (jedna porcia je napríklad krajec chleba).

Ovocie a zelenina by nemali chýbať vo vašom jedálnom lístku. V zdravej strave by malo byť každý deň dostatočné množstvo ovocia a zeleniny (aspoň 5 porcií – teda 1 porcia je jeden kus stredne veľkého ovocia, pol šálky vytlačenej šťavy z ovocia alebo pol šálky surovej či uvarenej zeleniny). Pozor na džúsy v škatuliach, ktoré zvyčajne obsahujú malý objem ovocnej či zeleninovej šťavy, sú doplnené vodou a dosladené cukrom alebo náhradou cukru. Ovocie a zelenina sú optimálnym zdrojom vitamínov a mali by mať prednosť pred vitamínmi v tabletách z lekárne.

Ryby a mäso je vhodné konzumovať v dennej dávke do 200 gramov. Preferujte chudé mäso a aspoň 2-krát týždenne sa snažte konzumovať rybacie mäso.

Mliečne produkty patria do každodenného jedálneho lístka, v množstve 2 až 4 porcie (jedna porcia je napr. šálka mlieka, malý jogurt alebo 30 gramov syra), hľadajte pritom mliečne produkty bez umelo pridaného cukru a náhradných sladidiel. Pri syroch sledujte obsah soli a vyberajte si tie menej slané.

Oleje a tuky je vhodné konzumovať v minimálnej miere, a to v dávke 5 až 8 polievkových lyžíc denne (táto dávka už obsahuje i olej či tuk na pečenie a vyprážanie či zálievky v šalátoch). Rastlinné oleje sú zdravou alternatívou živočíšnych a stužených tukov, pomáhajú znižovať cholesterol. Oleje obsahujú aj semienka a oriešky, vysoký obsah olejov má napr. i avokádo a olivy.

Počas denného stravovania sa vyhýbajte konzumácii alkoholu, maximálna príležitostne tolerovateľná hranica je jedno pivo alebo pohár vína.

Zdroj: rytmusjezivot.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #zdravá strava #srdce #srdcovo-cievne ochorenia #cievna mozgová príhoda