Pozor pri kúpaní na oči! Takto si ich ochránite

Je jedno, či sa kúpete v jazere, bazéne alebo v mori. Kúpanie môže byť pre vaše oči poriadnou skúškou. Čo môžete spraviť, aby ste sa vyhli očnému lekárovi a kedy je to napriek všetkému potrebné?

22.08.2018 06:00
plávanie, leto, pohyb Foto:
Aj do očí na suchu sa môže ľahko dostať cudzie teliesko.
debata

Mnohí sa po plávaní sťažujú na červené oči, ktoré pália, prípadne slzia… V bazénoch je vinníkom predovšetkým chlór. V kombinácii s močom, potom a špinou môže dráždiť slzný film. Ale aj kúpanie v mori alebo v jazere môže spôsobiť zápaly. Kto sa potápa s otvorenými očami, koleduje si o „vymytie“ slzného filmu. Tento ochranný film sa musí každým otváraním a zatváraním očí pod vodou znova vytvoriť, čo uľahčuje prenikanie zárodkov a nečistôt. Výsledkom môže byť svrbenie, pálenie a začervenanie očí.

Po 24 hodinách k lekárovi

Príznaky by mali spravidla po 24 hodinách vymiznúť. V prípade že nie, treba ich skonzultovať s očným lekárom, aby vylúčil infekciu. Umelé slzy s hyalurónom alebo očné mastičky pomôžu zmierniť ťažkosti. Aby to však nezašlo tak ďaleko, odborníci odporúčajú pri plávaní nosiť plavecké okuliare. Mali by dobre sedieť, aby sa do očí nedostala špina a baktérie.

Na suchu

Ale aj do očí na suchu sa môže ľahko dostať cudzie teliesko. Vietor môže nafúkať do očí piesok, keď sa potíme, môže sa do nich ľahko dostať opaľovací krém. V takýchto prípadoch odborníci radia vymyť oči vodou a určite si ich netrieť prstami. Aj v tomto prípade však platí, že ak ťažkosti ako pálenie a začervenanie očí neprechádzajú alebo sa cudzích teliesok nedokážeme zbaviť, problém treba určite konzultovať s očným lekárom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #oči #umelé slzy #chlór #piesok #opaľovací krém