Aj striedme pitie alkoholu predstavuje zdravotné riziko

Nie je to tak dávno, keď vedci v štúdii skonštatovali, že nepitie alkoholu v strednom veku môže viesť k demencii. A už je tu ďalšia, v ktorej tvrdia, že aj pohár vína alebo pivo denne má negatívny vplyv na zdravie človeka.

24.08.2018 12:28
alkohol, opica, opitosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)
Vyplýva to z globálnej štúdie konzumácie alkoholu a jej dôsledkov. Jej autori pripúšťajú, že striedme pitie môže znižovať riziko srdcových ochorení, avšak tento prínos prevažujú riziká spojené s rakovinou a ďalšími ochoreniami.

Nový výskum je významný svojím rozsahom zvažovaných faktorov. Vedci mapovali mieru konzumácie alkoholu a jej dopady u ľudí vo veku 15 až 95 rokov v 195 krajinách v období od roku 1990 až do 2016. V predminulom roku podľa nich alkohol spôsobil smrť 2,8 milióna ľudí a bol globálne siedmym najvýraznejším rizikovým faktorom pre predčasné úmrtia alebo invaliditu. U vekovej kategórie od 15 do 49 bol dokonca hlavnou príčinou úmrtí.

Vedci ďalej porovnávali výskyt niektorého z 23 zdravotných problémov spojených s konzumáciou alkoholu (rakovina, tuberkulóza, nehody, …) u abstinentov s výskytom u osôb s určitou dennou konzumáciou. Pre jednu jednotku denne (desať gramov čistého etanolu, čiže štvrť litra piva o 4,5 percentách alkoholu) bolo riziko ťažkostí vyššie o 0,5 percenta. U dvoch „štandardných nápojov“ denne už pravdepodobnosť narastá o sedem percent a u piatich o 37 percent.

„Jeden drink denne predstavuje malé zvýšenie rizika, ale pri projekcii na celú populáciu Británie to znamená oveľa väčšie číslo. Navyše väčšina ľudí si nedá len jeden drink denne,“ povedala webu BBC jedna z autoriek výskumu profesorka Sonia Saxenaová. Podľa ďalšej z autoriek Emmanuely Gakidouovej z Washingtonskej univerzity spôsobí po celom svete denná spotreba jedného pohára alkoholu na 100 000 úmrtí roč­ne.

Najviac alkoholu konzumujú ženy na Ukrajine (v priemere cez štyri jednotky denne), medzi mužmi vypijú najviac Rumuni (v priemere vyše osem jednotiek denne), ďalej Portugalci, Luxemburčania, Litovčania a Ukrajinci.

Miera konzumácie alkoholu, ktorá minimalizuje zdravotné riziká, je miera nulová, uvádzajú závery štúdie. Autori odporúčajú v tomto duchu prehodnotiť politiku obmedzenia spotreby alkoholu po celom svete. „Mýtus, podľa ktorého sú jeden alebo dva poháre denne dobré pre zdravie, nie je nič než mýtus,“ povedala agentúre AFP Gakidouová.

Profesor Cambridgeskej univerzity David Spiegelhalter sa ale na výsledky štúdie pozerá z iného uhla. „Vzhľadom na predpokladané pôžitky spojené so striedmym pitím sa neexistencie ‚bezpečnej‘ miery nejaví ako argument pre abstinenciu. Neexistuje žiadna bezpečná miera riadenia áut, ale vláda neodporúča, aby sa ľudia šoférovaniu vyhýbali. Keď nad tým tak premýšľam, neexistuje ani žiadna bezpečná miera žitia , ale abstinenciu by nikto neodporučil,“ povedal Spiegelhalter BBC.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #zdravie #štúdia #zdravotné problémy #konzumácia alkoholu