Alergik a domácnosť

Na človeka, ktorý trpí alergickou nádchou, nečíhajú nástrahy len v prírode, ale aj doma. Každý alergik by preto mal svoju domácnosť udržiavať tak, aby si čo najviac zjednodušil život s alergiou a znížil riziko jej prejavov.

31.08.2018 06:00
alergik, domácnosť, alergény, Foto:
Podlahu pravidelne vysávajte vysávačom s výkonným filtrom.
debata
  • Detská izba: plyšové a iné mäkké či látkové hračky, s ktorými sa práve dieťa nehrá, skladujte v uzatvorenej nádobe alebo v skrini. Prať by ste ich mali v pracích práškoch pre deti vo vode teplejšej ako 60 °C. Ak to nie je možné, vložte hračky v igelitovom vrecku do mrazničky aspoň na 12 hodín a potom ich vyperte pri nižšej teplote. Obľúbenú hračku, s ktorou vaše dieťa spáva alebo sa hrá často, perte každý týždeň!
  • Okná: izbu pravidelne vetrajte, v noci nechávajte okno mierne pootvorené. Počas peľovej sezóny nevetrajte skoro ráno a tiež zavčasu večer.
  • Záclony a závesy: perte každé tri mesiace na 60 °C a používajte pracie prostriedky vhodné pre citlivú pokožku. Vhodnejšie ako záclony a závesy sú rolety alebo žalúzie.
  • Detské stavebnice, plastové stolíky alebo hračky: všetky plastové povrchy a hračky denne utierajte vlhkou handrou.
  • Obrazy: malo by ich byť zavesených čo najmenej, pretože zachytávajú prach.
  • Steny: používajte na ne rýchlo schnúcu farbu na báze vody, ktorá nemá výrazný pach.
  • Posteľ: posteľná bielizeň na vankúš a prikrývku by mali byť z antialergického materiálu. Matrac chráňte nepriepustnou prikrývkou a až na ňu navlečte posteľnú plachtu. Bielizeň vymieňajte každý týždeň a perte ju pri teplote nad 60 °C. Používajte bavlnené plachty a každé tri mesiace vyperte paplón a vankúš. Nábytok pretrite každý deň vlhkou handrou.
  • Podlaha: vysávajte denne a pri zariaďovaní domácnosti si vyberte posteľ a gauč, pod ktorými je možné povysávať. Predložky a rohožky by mali byť z bavlneného materiálu, ktorý je možné prať.
  • Spálňa: oblečenie a bielizeň uschovávajte v zavretých skriniach a zásuvkách; vedľa postele nemajte postavené kvety; peľové tyčinky v prostriedku kvetín môže pri rozkvitaní nealergická osoba odstrániť, aby sa zabránilo rozptylu peľu; farebnú posteľnú bielizeň pred prvým použitím vyperte, aby ste odstránili prípadné zvyšky farbív; obmedzte pohyb vášho domáceho zvieraťa v spálni a nepúšťajte ho do postele; namiesto priemyselných výrobkov proti moľom používajte sušenú levanduľu, rozmarín alebo kúsky cédrového dreva; ak máte citlivú pokožku, noste oblečenie z prírodných materiálov; v zime neprekurujte domácnosť.
  • Kúpeľňa a toaleta: nesušte uteráky na radiátore, pretože to zvyšuje vlhkosť vzduchu a podporuje vznik plesní. Čo najskôr po kúpaní alebo sprchovaní kúpeľňu vyvetrajte. Dávajte pozor, aké čistiace prípravky používate, keďže niektoré môžu dráždiť dýchací systém. Pri čistení toalety vždy používajte ochranné rukavice. Nepoužívajte spreje na osvieženie vzduchu – radšej otvorte okno alebo zapnite ventiláciu. Pokiaľ sa osviežovača neviete vzdať, vyberte si čo najšetrnejší. Ak sa v okolí vane alebo na závese v sprche začína tvoriť pleseň, vyrobte si pastu, v ktorej zmiešate ocot, citrónovú šťavu a bórax. Natrite ňou čistený povrch a opláchnite vodou. Pokiaľ chcete mať v kúpeľni kvety, zvoľte sukulenty, kaktusy alebo podobný typ kvetov, ktorý nevyžaduje časté polievanie. Obmedzíte tak vznik plesní vo vlhkom prostredí kúpeľne.
  • Kuchyňa: kuchynská linka by mala siahať až po strop, aby sa zabránilo usadzovaniu prachu na ťažko dostupných miestach. Skrinky v kuchyni by ste mali čistiť aj zvnútra každé 2 až 3 mesiace. Pracovnú dosku udržiavajte čistú. Keď varíte, pootvorte okno. Na okná používajte rolety alebo závesy, ktoré sa jednoducho perú. Pravidelne čistite chladničku. Ak trpíte astmou, varte radšej na elektrickom ako na plynovom sporáku. Podlahu v kuchyni vyberte takú, aby ju bolo možné ľahko čistiť. Ak sa vám na zem vysypú alebo vylejú nejaké potraviny, ihneď ju poutierajte.
  • Roztoče: posteľnú bielizeň meňte každý týždeň a perte pri teplote 60 oC a viac. Podlahu pravidelne vysávajte vysávačom s výkonným filtrom. Ak nie je možné úplne odstrániť koberce z domácnosti, pravidelne vysávajte výkonným vysávačom s kvalitným filtrom. Filter vysávača by mal byť schopný zachytiť aj tie najmenšie častice (napríklad tzv. HEPA filter). Každý týždeň utrite vlhkou handrou prach na všetkých povrchoch (vrátane parapetných dosiek, garniže, vrchu skriniek, tienidla lampy a pod.). Nezdobte si domácnosť nepotrebnými „chlpatými“ a látkovými doplnkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alergie #alergici #alergická reakcia