Lekári by mali diabetikov viac motivovať

Odborníci ho nazývajú pandémiou tretieho tisícročia. Diabetes, ktorý má dnes takmer 400-tisíc Slovákov. Situácia je o to zložitejšia, že o svojom ochorení zatiaľ mnohí ľudia ani netušia.

01.09.2018 06:00
diabetes, cukrovka, inzulín, inzulínové pero, Foto:
Každý, kto má cukrovku, by mal dodržiavať diétu, pravidelne sa hýbať, užívať lieky a kontrolovať si glykémiu.
debata (7)

"Cukrovka je zákerná najmä v tom, že sa na začiatku neprejavuje tak, aby nútila chorého ísť k lekárovi,“ konštatoval docent Emil Martinka z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni. V začiatkoch choroby totiž človeka nič nebolí. Alarmujúci je najmä počet chorých s diabetom 2. typu. Spôsobuje to najmä zmena nášho životného štýlu.

Každý, kto má cukrovku, by mal dodržiavať diétu, pravidelne sa hýbať, užívať lieky a kontrolovať si glykémiu. Meranie glykovaného hemoglobínu, pomocou ktorého sa dá určiť stav pacientovej cukrovky, by mali diabetológovia robiť minimálne raz za rok, u pacientov s neuspokojivými hodnotami dva- až štyrikrát ročne. V skutočnosti sú medzi lekármi aj takí, čo toto vyšetrenie pacientom neurobili ani raz za dva roky. Len polovica lekárov za rok vyšetrila glykovaný hemoglobín takmer všetkým svojim pacientom. Tretina tak urobila u troch štvrtín. Zvyšok lekárov dokonca ešte menšiemu počtu pacientov. Také sú výsledky prieskumu zdravotnej poisťovne Dôvera.

„Chceli sme diabetológom ukázať porovnanie sa s celoslovenským priemerom a s priemerom lekárov v programe DôveraPomáha diabetikom a zároveň ich motivovať k dodržiavaniu odporúčanej liečby. Ukázalo sa, že diabetológovia zapojení do nášho programu merajú glykovaný hemoglobín častejšie,“ konštatoval spoluautor štúdie, projektový manažér Dôvery Roman Mužik.

Aké boli výsledky štúdie? Aspoň raz ročne má odmeraný glykovaný hemoglobín 86 % pacientov s diabetom, pričom najlepšie si počínajú lekári v Bratislavskom kraji, výrazne prepadá Banskobystrický kraj. S rastúcim vekom diabetológa klesá frekvencia merania glykovaného hemoglobínu, nadpriemerne často sa merania robia deťom a podpriemerne zas osobám, ktoré poberajú rodičovský príspevok alebo dávku v hmotnej núdzi.

A čo je glykovaný hemoglobín? Je to niečo ako pamäť cukrovky. Jeho hodnota ukazuje, akú vysokú hladinu cukru v krvi mal diabetik za posledné tri mesiace. Glukóza sa v krvi viaže na určité miesta hemoglobínu (červeného krvného farbiva) a ostáva s ním trvalo spojená. Hemoglobín s naviazanou glukózou = glykovaný hemoglobín. Čím je viac glukózy v krvi (čím je vyššia glykémia), tým viac sa viaže na hemoglobín a percento glykovaného hemoglobínu je vyššie. Životnosť červených krviniek, a teda aj hemoglobínu, je zhruba tri mesiace, preto glykovaný hemoglobín môžeme obrazne nazvať aj pamäťou cukrovky. Ide o dôležitú informáciu pre lekára, mnohí diabetici sú totiž vynaliezaví. Niekoľko dní pred kontrolou u diabetológa dodržujú diétu a režimové opatrenia (alebo pijú veľa šťavy z kyslej kapusty a jedia kyslé), vďaka čomu majú nižšiu glykémiu. Glykovaný hemoglobín sa však takto oklamať nedá.

„Pacientka u mňa nebola hádam aj dva-tri roky. Keď ma nedávno navštívila, odmeral som jej hladinu cukru v krvi a tá bola vyše 11. Bol som prekvapený. Nebyť tohto skríningu, na jej diagnózu by sa zrejme prišlo oveľa neskôr. Skríning glykémie má zmysel," uviedol praktický lekár z Vranova nad Topľou Jozef Šimko. Podobnú skúsenosť má aj lekárka Kveta Aszalayová z Michaloviec. „Chodieva ku mne jeden 55-ročný podnikateľ, vystresovaný, unaháňaný. Chodí do posilňovne, je štíhly. Sťažoval si, že v poslednom čase pije veľa vody a často chodí na záchod. Zmerala som mu cukor, glykémiu mal 21. Večer ho už v nemocnici začali nastavovať na liečbu diabetu," skonštatovala.

Diabetici by mali pravidelne navštevovať očného lekára

„Optimálne raz za rok, ak sú dobre liečení, stačí aj menej často,“ konštatoval primár Pavel Diblík z Očnej kliniky Všeobecnej fakultnej nemocnice a 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe. Chorým hrozí poškodenie sietnice vzniknuté upchávaním ciev v oku. „Diabetici sú v centre záujmu očných lekárov. Stále vidím zanedbaných diabetikov. Často je to aj chyba pacientov,“ dodal Diblík. Správne liečený diabetik druhého typu nemusí kontrolu podľa neho potrebovať aj niekoľko rokov, naopak, pri nasadení inzulínu po doterajšej liečbe len diétou by oči lekár skontrolovať mal.

Takzvanú diabetickú retinopatiu spôsobuje... Foto: SHUTTERSTOCK
diabetes, oči, očný lekár, cukrovka, Takzvanú diabetickú retinopatiu spôsobuje upchávanie ciev v oku alebo opuch sietnice, keď z ciev vyteká tekutina.

Takzvanú diabetickú retinopatiu spôsobuje upchávanie ciev v oku alebo opuch sietnice, keď z ciev vyteká tekutina. Nedostatočné prekrvenie aj opuch sietnice ničia videnie. Oko sa to snaží napraviť tvorbou nových ciev, ktoré sú nekvalitné a praskajú. Pacienti spočiatku nemajú žiadne príznaky, takže očného lekára nevyhľadajú. Zrak sa zhorší až po niekoľkých rokoch. Pokiaľ nie je tvorba nových ciev v oku príliš masívna, pomôže laserová operácia.

Okrem možného zhoršenia zraku rastie aj počet ďalších chronických komplikácií, ako sú choroby srdca a zlyhanie obličiek. Riziko cievnej mozgovej príhody zvyšuje diabetes dvakrát až štyrikrát, päťnásobne infarkt, srdcové zlyhanie alebo ischemickú chorobu srdca.

(ČTK)

Cukrovkárom pomáha Dialinka

nová telefonická poradňa slúži diabetikom poisteným v zdravotnej poisťovni Dôvera. Skúsení edukátori volajúcim odpovedia na ich otázky týkajúce sa cukrovky 1. aj 2. typu, ale aj tehotenskej cukrovky a prediabetu.

„Uvedomili sme si, že našu pomoc potrebujú diabetici na celom Slovensku, nie iba v regiónoch, kde sme boli doteraz. Diabetici potrebujú často vyriešiť svoj problém hneď a nie len pri návšteve u lekára,“ zdôvodnil spustenie Dialinky Roman Mužik, manažér odboru stratégií zdravotnej poisťovne Dôvera. Podľa neho ide o výborný doplnok k medicínskym radám. „Čím viac motivovaný pacient o chorobe vie a pozná odpovede na svoje špecifické otázky, dodržuje režimové opatrenia, tým lepšie výsledky v kompenzácii cukrovky môže dosiahnuť.“

V súvislosti s cukrovkou hľadajú ľudia väčšinou informácie na internete. V prípade, že natrafia na skreslené a nepravdivé tvrdenia, môže to ich zdravotný stav zhoršiť. Zavolaním na linku má diabetik istotu, že mu poradia správne. „Najčastejšie volajúcich zaujíma, na aké pomôcky a finančné príspevky majú ako diabetici nárok, možnosť využitia kúpeľnej liečby či zásady stravovania. Často tiež potrebujú zodpovedať praktické otázky, čo robiť v prípade chronických komplikácií, ktoré so sebou cukrovka prináša,“ hovorí Eva Košútová, jedna z edukátoriek, ktoré na linke radia poistencom.

Zavolať môžu aj rodinní blízki diabetika. Podmienkou však je, že diabetik, ktorý potrebuje radu, má 18 rokov a viac. Poradenstvo je dostupné na telefónnom čísle 0850 850 888 v p­racovných dňoch od 8.30 do 12.00 a od 12.30 do 15.30 h. „Ľudia, ktorí na linke pracujú, sú skúsení a odborne zdatní, je to veľká pomoc pre pacientov. Treba ich podporovať, aby kládli otázky, pretože vzdelaný pacient vie, ako spolupracovať pri liečbe a ako sa správne liečiť. Vedieť viac znamená zdravšie žiť,“ povedal diabetológ Jozef Lacka.

(TASR)

Len včasná liečba cukrovky môže zabrániť amputácii nôh

Iba včasná liečba cukrovky môže podľa lekárov zabrániť vzniku diabetickej neuropatie, ktorá môže viesť až k amputácii nôh. Neuropatia je komplikáciou cukrovky, ktorá nebolí, ale vedie k necitlivosti nôh, problémom s pohybom aj k skráteniu života. „Diabetická neuropatia je jednou z najzákernejších komplikácií diabetu. Jej príznaky sú väčšinou nenápadné, dôsledky hrozivé,“ povedal prezident Diabetickej asociácie ČR Milan Kvapil. Až polovica pacientov nepociťuje žiadne príznaky, čo komplikuje lekárom odhalenie neuropatie. Ostatní sa stretnú s brnením, pálením, necitlivosťou alebo pocitom studených nôh.

Neuropatia je poškodenie nervov, ktorými je zásobované tkanivo a ktoré koordinujú citlivosť aj fungovanie orgánov. Príčin je podľa Kvapila množstvo, zásadná je vysoká hladina cukru v krvi a fajčiari majú o polovicu vyššiu pravdepodobnosť, že sa u nich neuropatia vyvinie.

Zásadná je včasná diagnóza, s ktorou však majú často problém aj lekári. Pre obťažné odhaľovanie neuropatie majú lekári iba odhady počtu chorých.

(ČTK)

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #diabetes #cukrovka #strava diabetika #diabetici