Priberáme z klimatizácie?

Čo by ste povedali. Pomáha alebo nám skôr ubližuje? Je prvou pomocou počas horúcich dní alebo nás nemilosrdne "vykrmuje"?

05.09.2018 06:00
klimatizácia, chladenie Foto:
Telo spáli viac kalórií, keď sa potrebuje schladiť.
debata

Keď je vonku horúco, neprajeme si nič viac, len sedieť pred ventilátorom a nechať si ním vysušiť kvapky potu na našej spotenej pokožke. Taký bazén by bol tiež super, žiaľ, ťažko sa dá zosúladiť s pracovným životom. Vtedy prichádza do úvahy ako dobrý nápad kúpa klimatizácie. Tá však môže zapríčiniť nielen nepríjemnú letnú chrípku, ale aj zabrániť spaľovaniu tuku. Potvrdila to vedecká štúdia univerzity v Alabame.

Stravujeme sa zdravšie

Samozrejme, neznamená to, žeby sme mali vypnúť všetky „chladiče“ a sedieť pred počítačom v 35 stupňovej horúčave (reč je aj o dovolenke). Pravdou však je, že pri stúpajúcej teplote je chuť do jedla automaticky obmedzená a automaticky sa stravujeme zdravšie. Uprednostňujeme ovocie, ľahké jedlá a žiada sa nám piť veľa vody, a to bez toho, aby sme uvažovali nad „drastickou“ zmenou jedálnička. Okrem toho spáli telo viac kalórií, keď sa potrebuje schladiť. Takže ak sedíme v klimatizovanej miestnosti, vracia sa nám chuť do jedla a po druhé, naše telo sa nepotrebuje ochladzovať.

Čo teda?

Ako sa najlepšie vyrovnať s touto situáciou? Kto chce využiť prirodzené spaľovanie tuku horúceho počasia, mal by si dávať pozor a v práci či na dovolenke a obklopiť sa len zdravými maškrtami. Keď si telo pýta potravu, mali by sme mu ju dať, ale nemusí to byť práve čokoláda! Melón, oriešky, broskyne, jogurt alebo cherry paradajky sú dobrými alternatívami. Zamerať by sme sa mali aj na športovú činnosť v prírode. Netreba to však preháňať, v prípade, že si ešte užívate septembrovú dovolenku pri mori a „potíte“ sa pri 35 stupňoch, určite uprednostnite plávanie pred behaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #klimatizácia #chudnutie #spaľovanie tukov #letná chrípka