Cestovná nevoľnosť: Kolíše sa s vami celý svet?

Cestovnú nevoľnosť, tzv. kinetózu, vôbec nemusíte dostať len z cestovania. Nevoľno človeku môže ostať aj v 3D kine, na rôznych simulátoroch v herniach či v autoškole. S jednou cestovateľkou sa kývala celá podlaha po prenocovaní v "domčeku na strome", ktorý sa spoločne so stromom hýbal v rytme náporov vetra. Čo vlastne tento nepríjemný stav spôsobuje?

06.09.2018 06:00
cestovanie, lietadlo, liek, tabletka, nevoľnosť Foto:
Kinetóza má do veľkej miery psychologický základ.
debata

Kinetóza nie je choroba. Ide o nepríjemný stav, ktorý vzniká najčastejšie pri cestovaní v dopravných prostriedkoch – v aute, autobuse, vo vlaku či v lietadle. Ale vzniká aj v situáciách, ako je vozenie sa na kolotočoch, centrifúgach, nie nadarmo sa hovorí „žalúdok ako na horskej dráhe“. V rámci prirodzeného pohybu, akým je chôdza či beh, sa kinetóza nevyskytuje. Ak by sa jej príznaky objavili aj za takýchto okolností (nevoľnosť, strata rovnováhy počas chôdze, šliapania do schodov…), je potrebné absolvovať lekárske vyšetrenie, pretože príčinou môže byť skutočné ochorenie (napr. ochorenie s názvom vertigo či Meniérova choroba).

Konflikt medzi zrakom a orgánom rovnováhy

Na vine je konflikt informácií medzi zrakom a orgánom rovnováhy, ktorý sa nachádza v uchu. V spánkovej kosti máme totiž systém kanálikov a vačkov obsahujúcich tekutinu, ktoré sa nazývajú vestibulárny aparát. Slúžia ako orgán rovnováhy. Pohyby hlavy sa prenášajú na tekutinu v kanálikoch a tá následne dráždi nervové zakončenia, ktoré posielajú informácie do mozgu. Ak medzi informáciami, ktoré poskytuje náš zrak, a informáciami, ktoré do mozgu „posiela“ náš orgán rovnováhy, dôjde ku konfliktu, vzniká kinetóza. Čiže ak v aute čítame knihu, náš zrak dáva mozgu informáciu o „stacionárnej, nemennej situácii“, čiže bez pohybu. Vestibulárny aparát, naopak, informuje mozog o tom, že telo sa pohybuje, natriasa sa na ceste v aute, v zákrutách sa nakláňa z boka na bok.

Kinetóza vzniká aj v opačnej situácii, keď je naše telo v pokoji. Napríklad pozorujeme prúd vody pod mostom, na ktorom stojíme, či sledujeme obrazovku trenažéra v autoškole alebo trojrozmernú projekciu v kine. Cestovnou nevoľnosťou trpia častejšie deti, najmä medzi 3. a 12. rokom života, uchránení však nie sú ani dospelí. Náchylnejšie sú na ňu ženy v období menštruácie a budúce mamičky a ľudia trpiaci migrénou.

Zázvor a liečivá

Ak nepomáhajú tzv. nefarmakologické preventívne opatrenia, k dispozícii sú rôzne ďalšie prostriedky a liečivá, ktoré dokážu pomôcť a nežiaduce prejavy cestovnej nevoľnosti aspoň zmierniť. Kinetóza má do veľkej miery psychologický základ. Pre tých, čo sa chcú vyhnúť liečivám, sa odporúča vyskúšať napríklad homeopatické prípravky, napr. Cocculine. Pomáha cmúľanie zázvorových cukríkov (Travel Drops, ale existujú aj doplnky výživy s obsahom zázvoru, napr. kapsuly Ginger od Jamieson), pretože zázvor sa v akejkoľvek podobe osvedčil ako prírodný prostriedok proti kinetóze. Obsahuje ho aj lízanka TravelPop spolu s valeriánou, chmeľom a medovkou.

Žuvacie tablety Travel-gum treba žuvať 30–45 minút pred plánovanou cestou, potom sa žuvačka vypľuje. Ak sa pri cestovaní predsa len objavia ťažkosti, je možné 10 minút žuvať druhú tabletu. Liek môže znižovať pozornosť. Liečivo obsiahnuté v tabletách je antihistaminikum, vstrebáva sa do krvi aj sliznicou úst a pôsobí na nervové dráhy orgánu rovnováhy. Jestvuje v dvoch dávkovaniach – nižšie je určené pre deti od 4 do 12 rokov, vyššie pre tínedžerov a dospelých.

Medicínska klasika

Medicínskou klasikou proti cestovnej nevoľnosti je už oddávna známy Kinedryl. Okrem účinnej látky obsahuje aj kofeín. Treba myslieť na to, že prvú dávku treba užiť 60 minút pred začiatkom cesty. Pri liečbe akútne vzniknutej kinetózy je užívanie iné, treba si ho naštudovať v príbalovom letáku. Možno ho však podávať už deťom od dvoch rokov. Tabletky je totiž možné štvrtiť.

Ďalšou možnosťou je liek Aviomarin, ktorého odporúčanú dávku je potrebné podať najmenej 30 minút pred cestou. Môžu ho užívať deti od šesť rokov. Účinná látka pôsobí proti nevoľnosti, proti alergii a upokojujúco. Samozrejme, pri voľnopredajných liečivách proti cestovnej nevoľnosti si treba prečítať príbalové letáky a kontraindikácie. Nemali by sa podávať počas tehotenstva. Aj preto je vhodné znížiť dávky liekov proti cestovnej nevoľnosti na minimum a sústrediť sa skôr na preventívne režimové opatrenia.

V lietadle si seďte v prednej tretine kabíny (a... Foto: SHUTTERSTOCK
cestovanie, lietadlo, let, nevoľnosť V lietadle si seďte v prednej tretine kabíny (a v prípade predchádzajúcich skúseností s nevoľnosťou blízko toalety).

Formy kinetózy

  • Neurologická: vertigo (závrat, človek má pocit, akoby sa objekty okolo neho pohybovali), slabosť, ospalosť, bolesť hlavy
  • Gastrointesti­nálna: nevoľnosť, vracanie, zvýšená tvorba slín, zlá chuť v ústach
  • Kardiovaskulárna: tachykardia (búšenie srdca), zvýšený krvný tlak, možná arytmia
  • Zmiešaná: kombinácia vyššie uvedených foriem – najčastejšia

Režimové a preventívne opatrenia

  1. oddych a dostatočný spánok pred cestou
  2. konzumácia ľahkej stravy pred cestou s vylúčením ťažkých jedál a alkoholu, nikotínu
  3. vylúčenie konzumácie potravín s vysokým obsahom histamínu (čokoláda, syry, údeniny, červené víno…)
  4. nepiť sýtené (bublinkové nápoje) ani teplé šumivé nápoje – hoci niektorým ľuďom pomáha uchlipkávanie si zo studenej koly
  5. ak je to možné, výhodnejšie je cestovať v noci (systém rovnováhy je menej aktívny a je jednoduchšie zaspať)
  6. niekomu pomáha zavrieť oči v priebehu jazdy (vylúčenie vnemov zo strany zrakového analyzátora)
  7. sústrediť sa na iný podnet, ako je nepríjemný stav (spievanie s deťmi, slovné hry)
  8. nečítať za jazdy, nesledovať mobil, tablet (vylúčime tým fixáciu zraku na jedno miesto)
  9. vhodná mikroklíma v dopravnom prostriedku (ventilácia, nižšia teplota, prúdenie vzduchu)
  10. častejšie zastávky spojené s prechádzkou a fyzickou aktivitou
  11. vybavenie nepriehľadným, pevným vrecúškom pre prípad zlyhania preventívnych opatrení (ak nie ste rodič dieťaťa trpiaceho kinetózou, snažte sa na človeka, ktorému je nevoľno a dávi, nepozerať)

Výber miesta v dopravnom prostriedku (jeho rezervácia):

  • v aute na mieste vodiča alebo jeho spolujazdca (vodiči kinetózou netrpia vďaka sústredeniu sa na aktívnu činnosť, spolujazdec na prednom sedadle môže v priebehu jazdy sledovať horizont pred sebou)
  • v autobuse na mieste s najmenšími vibráciami (to znamená nie nad kolesami a nie v zadnej časti), optimálne na prvých sedadlách s výhľadom pred seba a na horizont
  • vo vlaku v smere jazdy
  • v lietadle v prednej tretine kabíny (a v prípade predchádzajúcich skúseností s nevoľnosťou blízko toalety)
  • na lodi v strednej tretine na dolnej palube, ak je to možné, s výhľadom z okna
(Zdroj: MUDr. Hana Ševčíková, odborný časopis Očkování a cestovní medicína)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #nevoľnosť #kinetóza