Žihadlo? Len aby to dobre dopadlo!

Žihadlo, predovšetkým bodnutie včelou, môže byť nebezpečné z hľadiska možnosti vzniku prudkej alergickej reakcie. Včely na rozdiel od ôs neútočia bezdôvodne, ale ich bodnutie môže častejšie spôsobiť tzv. anafylaktickú reakciu. Známe sú však úmrtia aj po jednom bodnutí osou či po útoku roja sršňov.

07.09.2018 06:00
hmyz, osa, uštipnutie, jed, žihadlo Foto:
Hladina protilátok na jed hmyzu v krvi alergika neustále kolíše. Takže ku prudkej reakcii nemusí dôjsť po každom kontakte s osou či včelou.
debata (9)

Alergia na jed hmyzu je špecifická v tom, že môže vzniknúť aj u ľudí, ktorí nie sú alergici či astmatici. Samozrejme, prudšia alergická reakcia je pravdepodobnejšia u pacientov, ktorí trpia aj iným alergickým ochorením. Zatiaľ čo bežná reakcia na bodnutie tzv. blanokrídlym hmyzom je opuch, svrbenie, prípadne bolesť, ťažká celková alergická reakcia znamená namáhavý dych a ťažké prehĺtanie pre opuch mäkkých tkanív tváre, zachrípnutie, zastretý hlas, pocit úzkosti a strach zo smrti. Anafylaxia už znamená modré pery a prsty rúk, pokles krvného tlaku, kolaps, bezvedomie a v prípade, že pomoc nepríde včas – smrť následkom anafylaktické­ho šoku.

Na bodnutie hmyzom vážne reaguje 5 % populácie

Aby to nebolo také jednoduché, ani u ťažkého alergika sa nie vždy objaví anafylaktický šok. Hladina protilátok na jed hmyzu v krvi alergika neustále kolíše. Takže ku prudkej reakcii nemusí dôjsť po každom kontakte s osou či včelou. Na bodnutie hmyzom vážne reaguje asi 5 % populácie, pričom k anafylaktickej reakcii dochádza až po druhom či treťom bodnutí. Ak však už človek raz mal ťažkú alergickú reakciu, rozhodne by nemal čakať na to, „čo sa bude diať“ a mal by si čo najskôr pichnúť adrenalínovú injekciu (EpiPen, Jext), resp. volať záchranku. V minulosti sa už stalo aj to, že zvedavý lekár chcel sám na sebe otestovať, čo sa bude diať a čakal s EpiPenom v ruke. Došlo to tak ďaleko, že si adrenalín nestihol pichnúť a zomrel.

Po vpichu injektora s adrenalínom k žiadnej anafylaktickej reakcii nedôjde, iba sa krátkodobo zvýši tlak a tep. Anafylaktická reakcia, ktorú adrenalín v tele potlačí, sa však môže do niekoľkých hodín vrátiť. Preto je dôležité mať okrem EpiPenu v rámci balíčka prvej pomoci aj protialergický liek, prípadne kortikoid v tabletke. Ventolin sprej (taký, čo používajú astmatici) zas roztiahne dýchacie cesty. Tieto lieky účinkujú pomalšie, ale ich pôsobenie je dlhšie, takže zabránia návratu ťažkej alergickej reakcie.

V strehu alergici na med

Jed hmyzu obsahuje rôzne chemické zlúčeniny. Bielkovinou, ktorá najčastejšie vyvoláva precitlivenosť, je v prípade osy enzým nazývaný antigén 5 a pri včelách je to bielkovina fosfolipáza. V strehu by mali byť ľudia alergickí na med. Alergia na med sa obyčajne vyskytuje práve u alergikov na bodnutie včelou. Častými obeťami bodnutia blanokrídlym hmyzom bývajú predavači v stánkoch s občerstvením, trhovníci, smetiari. Včelie žihadlo je ako harpúna, včela po bodnutí príde nielen oň, ale aj o kus zadočka a zažívacieho traktu a umiera. Žihadlo ôs a sršňov je hladké, po bodnutí ho ľahko vytiahnu a môžu potom bodnúť aj opakovane. Výnimočne však aj ich žihadlo môže ostať v rane. Samozrejme, v prvom rade vždy treba vytiahnuť prípadné žihadlo. Treba ho nadvihnúť, napríklad kreditnou kartou a snažiť sa pri vyberaní nevytlačiť obsah jedového vačku do tela postihnutého.

Ako predchádzať bodnutiu hmyzom

  • v prítomnosti ôs a včiel nerobte prudké pohyby
  • pozor na prezreté opadané ovocie
  • nenoste príliš voľné oblečenie ani oblečenie jasných farieb
  • nepoužívajte pri výletoch do prírody parfumy, laky na vlasy, ale repelenty
  • nechodievajte naboso – nepiknikujte v blízkosti odpadkových košov
  • nápoje vždy prikrývajte a pri jedení a pití potravu pred vložením do úst skontrolujte pohľadom

Väčšina ľudí cíti po bodnutí pálčivú bolesť, nasleduje sčervenanie, opuch, svrbenie. Ak človek nemá vážnejší problém a nie je alergik, miesto vpichu sa odporúča dezinfikovať (stačí vodou a mydlom, alkoholom), priložiť studený obklad (ľudové recepty odporúčajú priložiť koliesko cibule, prípadne miesto potrieť octom), možno užiť antihistaminikum, prípadne paracetamol či ibuprofén proti bolesti. Pri väčšej lokálnej reakcii protialergický gél alebo kortokoidovú masť (len na predpis).

Pohotovostný balíček a imunoterapia

„Po bodnutí pozorne sledujme vznikajúce reakcie,“ odporúča MUDr. Katarína Bergendiová z ImunoVital Centra v Bratislave. Ak sa objaví len drobný lokálny opuch a svrbenie v oblasti bodnutia, ide o nealergickú reakciu, ktorá je prirodzenou pre každého človeka. Ak človek raz prekoná celkovú alergickú reakciu, je potrebné urobiť zásadné opatrenia. Keďže odstránenie alergénu nie je možné zabezpečiť, pacient musí vedieť o včasnej a účinnej samoliečbe a mal by byť vybavený preukazom s uvedením diagnózy alergie na včelí alebo osí jed s návodom, ako postupovať v prípade bodnutia. Takisto musí mať stále so sebou osobný pohotovostný balíček. Platí, že čím rýchlejšie alergická reakcia nastupuje, tým je závažnejšia. Pri takýchto príznakoch je nevyhnutné ihneď uložiť postihnutého do stabilizovanej polohy a zavolať záchranárov."

Diagnózu alergie na bodnutie včelou či osou je možné potvrdiť pomocou vpichových kožných alebo krvných testov – počas celého roka, ale najskôr 6 týždňov po bodnutí. Pre ťažkých alergikov na bodnutie blanokrídlym hmyzom je k dispozícii imunoterapia spočívajúca v postupnom zvyšovaní dávok alergénu a cieľom je zbaviť sa precitlivenosti vyvolaním tolerancie voči jedu hmyzu. Nevýhodou je jedine to, že trvá dlho – 3 až 5 rokov. Úspešnosť je však až 97 percent.

Adrenalínová injekcia

Pred niekoľkými týždňami sa medializoval výpadok adrenalínového injektora EpiPen v lekárňach. „EpiPen je dostupný na recept a existuje aj tá istá účinná látka v prípravku s názvom Jext, pre dospelých aj pre deti. Ak ho pacienti potrebujú, vždy vieme jeden z nich zohnať, len musia mať, samozrejme, predpis od lekára. Dočasné výpadky na trhu bývajú v prípade rôznych liekov, ale to by výrobca musel stiahnuť registráciu, aby bol liek dlhodobo nedostupný,“ vysvetľuje Mgr. Zuzana Bajzíková z lekárne Leonardo v Trnave. „Cena za EpiPen je aktuálne 36,61 €, ale poisťovňa hradí 32,20 €, takže pacient dopláca 4,41 €. Jext stojí 35,47 € a poisťovňa uhrádza rovnakú sumu –32,20 €, takže doplatok pacienta je o niečo nižší. “

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #jed #osa #včela #sršeň #alergie #žihadlo #bodnutie hmyzom #anafylakticky šok