S podozrivým znamienkom choďte v sobotu do obchodného centra

Melanóm je nádor vznikajúci na koži, ale aj na slizniciach či v oku z pigmentových buniek kože - melanocytov.

21.09.2018 07:00
koža, znamienko, žena, rakovina kože Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Nemýľme si kožné farbivo melanín s melatonínom. Melatonín je hormón, ktorého vytváranie v našom tele ovplyvňuje intenzita svetla a v organizme riadi rytmus bdenia a spánku. Melanín je pigment a od jeho množstva závisí sfarbenie našej kože (kožný fototyp) či očí,“ zdôrazňuje onkológ MUDr. Radovan Barila, PhD., hlavný odborník pre onkológiu v sieti nemocníc Svet zdravia z Onkologického centra v Michalovciach.

Vznikom melanómu sú, samozrejme, viac ohrození ľudia s modrými očami, svetlými vlasmi a bielou pokožkou, pretože množstvo melanínu je aj ochranou pred škodlivým UV žiarením. Aj preto sa veľa kožnej rakoviny vyskytuje v Austrálii, kde sú bieli prisťahovalci zo severnej časti zemegule vystavení silnému austrálskemu slnku. Netreba samozrejme zabudnúť na riziko používania solárií, ktoré zvyšujú šancu na vznik malígneho melanómu až 3-násobne!

„Malígny melanóm ako agresívny typ nádoru je ešte viac ako iné druhy rakoviny prepojený s imunitným systémom organizmu, resp. s jeho zlyhaním,“ vysvetľuje doktor Barila. „Odborníkov trápi, že na rozdiel od iných nádorových ochorení sa prežívanie pacientov s melanómom, ktorý už metastázoval, za posledné roky podarilo zvýšiť len mierne. Konečne máme novú, ale veľmi drahú liečbu, imunoterapiu, ktorej princíp fungovania súvisí najmä so spomínanou úzkou previazanosťou ochorenia na imunitný systém tela,“ pokračuje. „Alebo tzv. cielenú liečbu v prípade, ak malígny melanóm nesie v sebe určitú špecifickú mutáciu, čo býva asi v polovici zistených prípadov.“ Asi netreba dodávať, že poisťovne majú s hradením takejto liečby problém.

Koncom septembra možno v Košiciach a Bratislave a začiatkom októbra vo Zvolene zájsť do obchodných centier a dať si skontrolovať podozrivé znamienka špecialistom kožným lekárom bez objednávania sa do ambulancie. Dôležité je, aby sa dermatológ na podozrivý útvar pozrel dermatoskopom, čo je špeciálna lupa, ktorá znepokojivo vyzerajúci útvar na koži zväčší natoľko, že môže vysloviť podozrenie na melanóm. Treba totiž povedať aj to, že mnohé tzv. dysplastické névy (nepravidelne tvarované, pomerne veľké znamienka s rozličnými farebnými odtieňmi), hyperkeratózy, hemangiómy či pigmentované bazaliómy (to je tiež kožná rakovina, ktorá ale nezvykne metastázovať) môžu melanóm pripomínať.

Podozrivý útvar sa odporúča odstrániť na pracovisku plastickej chirurgie a v konečnom dôsledku rozhodne aj tak až verdikt z histologického vyšetrenia v laboratóriu, kam sa posiela každé vyoperované kožné znamienko alebo podozrivý nález. Aj preto nijaké podozrenie vzbudzujúce znamienka nedávajte odstraňovať kryoterapiou či laserom – nezostane totiž materiál, ktorý by vyšetril odborník v laboratóriu.

Kde si môžete dať skontrolovať znamienka:

22.9.2018 v OC Optima v Košiciach od 10. do 20. h

29.9.2018 v OC Centrál v Bratislave od 10. do 20. h

06.10.2018 v OC Kocka vo Zvolene od 10. do 20. h

Abeceda melanómu

A (asymmetry) – asymetria, nesúmernosť. Asymetrická je škvrna, ktorá nemá pravidelnú, čiže symetrickú formu, akou je napríklad ovál či kruh. Asymetrické sú práve dysplastické névy, ak ich má človek na tele viac ako sedem, hovoríme o syndróme dysplastických névov. Títo ľudia by mali byť naozaj pravidelne kontrolovaní kožnými lekármi, lebo majú zvýšené riziko vzniku melanómu (na zdravej koži!)

B (border) – ohraničenie. Hranica znamienka by mala byť ostrá a pravidelná. Neostré, akoby rozpité ohraničenie či nepravidelné výbežky zo znamienka by mali upútať našu pozornosť.

C (colour) – farba. Zhubné znamienka majú často rôzne odtiene hnedej, svetlohnedej či čiernej farby. Keď rastú, môže sa v nich objaviť dokonca červená, biela či modrá farba. Zdravé znamienka obyčajne mávajú jeden odtieň hnedej. Pozor, existuje aj melanóm bez pigmentu, aj keď je zriedkavý!

D (diameter) – priemer. Melanóm je v počiatočnom štádiu väčší ako bežné znamienko a obyčajne dosiahne priemer viac ako 5 mm.

E (elevation) – vyvýšenie. Ak pozorujeme rast pigmentového znamienka do výšky, môže to byť známka postupujúceho nádoru. Ak však máme znamienko už mnoho rokov nad úrovňou okolitej kože, nemusí nám hroziť nebezpečenstvo. Pozor, melanóm však môže byť aj v úrovni okolitej kože, nemusí vyčnievať! Riziková je aj koža popálená, omrznutá a koža po rádioterapii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #malígny melanóm #kožné znamienka