Ako najrýchlejšie zahojiť ranu?

Je to zázrak, ako sa rany hoja, spieva aj skupina Elán. Problém môže byť v tom, že niekedy sa hoja veľmi zdĺhavo. Hovorí sa im chronické rany. Aj bežné poranenia v podobe rozbitého kolena, popáleniny od žehličky či rezné poranenie kuchynským nožom sa môžu zmeniť na nepríjemný, nekončiaci sa problém.

28.09.2018 06:00
rana, krv, náplasť, päta, poranenie, zranenie,... Foto:
Drobné poranenia v domácnosti sa obyčajne hoja bez komplikácií.
debata (2)

Každé poranenie kože znamená narušenie jej celistvosti a ochrannej funkcie. Hojenie prechádza niekoľkými fázami. Ako prvé sa zastaví krvácanie, preto sa na spodine rany vytvorí krvná zrazenina. Okolie rany býva mierne začervenané, ide o zápalový proces, ktorý je prirodzenou reakciou organizmu. Rana bolí a postihnuté miesto je mierne opuchnuté. V tejto fáze sa rana zbavuje nečistôt a odumretého tkaniva. Počas druhej fázy sa rana vyplní novým granulačným tkanivom, ktoré sa skladá z kolagénu a hmoty, ktorej úlohou je spájať tkanivá dohromady a do ktorého vrastá nová sieť krvných ciev. Farba tohto granulačného tkaniva často napovedá, ako sa rana hojí. Zdravé tkanivo je jasnočervené. Nakoniec ranu pokryjú epitelové bunky. Posledná fáza nastane po zatvorení rany. Dochádza k prestavbe kolagénu, znižuje sa bunková aktivita a klesá počet krvných ciev v oblasti zranenia –vyzrieva nová koža alebo prípadná jazva.

Chronické rany sú vážny problém

Chronické rany znamenajú vážny zdravotný, ošetrovateľský a ekonomický problém. Napriek veľkému pokroku v tejto oblasti ostáva časť pacientov nezahojená a navyše vzniká nový – dokonalý, ale zložitý a neprehľadný – systém krytí, ktorý sťažuje voľbu správnej liečby.

„Jednoduchým, vyspelým a účinným riešením, ktoré znižuje riziko omylu, je systém nazývaný hydroterapia. Ide o postupné využitie dvoch hydroresponzívnych krytí, ktoré dokážu vlhkosť podľa potreby uvoľniť alebo pohltiť (,,responsive" znamená „reagujúci“). Prvým v poradí, ktoré má schopnosť priebežne ranu preplachovať a zároveň vstrebávať toxíny a baktérie, sa rana vyčistí a podporí sa rast granulačného tkaniva. Následne sa priloží penové krytie, ktoré obsahuje vrstvu hydratovaného polyuretánu a vďaka AquaClear technológii udržiava v rane optimálne vlhké prostredie. Táto vrstva na rane vyplnenej novým tkanivom umožní rýchlu epitelizáciu, čiže uzatvorenie rany.

Urýchlenie epitelizácie umožňujú dva mechanizmy: krytie zlepšuje mechanické vlastnosti rany, čím uľahčuje pohyb buniek epitelu po jej spodine, navyše má unikátnu schopnosť zhromažďovania telu vlastných rastových faktorov. Tie umožňujú urýchliť uzatváranie rany až o 30 %. Týmto spôsobom je možné zabezpečiť účinné, vedecky podložené hojenie rán vo všetkých fázach jednoduchým použitím dvoch druhov krytia. Systém tak umožňuje správnu a efektívnu liečbu chronických, ťažko sa hojacich rán aj menej zdatným používateľom,“ vysvetľuje primár kožného oddelenia NsP v Považskej Bystrici MUDr. Tomáš Kopal.

A čo bežné poranenia?

Drobné poranenia v domácnosti sa obyčajne hoja bez komplikácií. Niekedy však prekvapia svojím trvaním, bolestivosťou a množstvom energie a času, ktoré je potrebné na ich ošetrenie. Nepríjemným prekvapením bývajú aj praktické obmedzenia týkajúce sa napr. umývania kože. Vlhká terapia postupne preniká aj do ošetrenia bežných malých poranení, ktoré nevyžadujú zásah lekára, a pacienti si môžu tieto moderné krytia kúpiť v lekárni.

Oproti tradičnému „suchému“ hojeniu sa aj drobné rany ošetrované vlhkou metódou hoja výrazne rýchlejšie. Priesvitné náplasti s transparentným aktívnym centrom (často s obsahom hydrogélu alebo hydrokoloidu) vytvárajú vodoodolnú vrstvu, ktorá ranu účinne chráni proti infekcii, podporuje hojenie a znižuje bolestivosť. Zároveň umožňujú vizuálnu kontrolu rany bez potreby dennej výmeny krytia a pri zachovaní vysokého komfortu ošetrenia a nosenia. Hydrogél v náplastiach absorbuje prebytočnú tekutinu, zachová však správne vyvážené vlhké prostredie. Výmena náplasti býva bezbolestná. Lepidlá sú vytvorené tak, aby nepoškodzovali kožu a aby sa aktívna časť krytia nelepila na ranu. Nehrozí teda žiadne bolestivé strhávanie. Koža sa pod fóliami nepotí a „dýcha“. Náplasť sa pohodlne nosí, je odolná, ale príjemná na pokožke a vydrží aj dlhšie kúpanie počas leta.

Tri základné fázy hojenia rany

  • fáza čistenia (alebo aj zápalová) – je to fáza zastavenia krvácania a vyčistenia rany, je pre ňu typický zápal i bolesť, trvá od okamihu vzniku rany až po vyčistenie rany od nekróz (odumreté tkanivo), infekcií a fibrínových povlakov.
  • granulačná fáza tvorby nového tkaniva – rana sa vypĺňa novým tkanivom, ktoré je najnáchylnejšie na stratu vlhkosti v rane.
  • epitelizačná fáza, v ktorej dozrievajú bunky a tvorí sa jazva – rana sa zatvára od okrajov novou kožou tak, aby sa úplne uzatvorila. Chronická rana sa vždy hojí neplnohodnotným tkanivom, jazvou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rana #hojenie rán #rezná rana