Herečka Zuzana Vačková chce behom podporiť pacientov s myelómom

Sympatická herečka Zuzana Vačková spoločne s Matejom Tóthom, olympijským šampiónom z Ria de Janeira a majstrom sveta v chôdzi z Pekingu, na Košickom Medzinárodnom maratóne podporia behom pacientov s mnohopočetným myelómom. Ide o druhé najčastejšie onkologicko-hematologické ochorenie.

03.10.2018 18:29
Zuzana Vačková, herečka, Foto: ,
Herečka Zuzana Vačková podporuje pacientov s onkologickým ochorením mnohopočetný myelóm.
debata

Dvojica sa stretne na trati už túto nedeľu 7. októbra v Košiciach s ďalšími 280 bežcami, prevažne amatérmi. Už po šiestykrát netradičnou formou spoločne upozornia na vážne onkologické ochorenie, ako aj na potrebu jeho včasného diagnostikovania a v neposlednom rade i na potreby pacientov trpiacich na túto chorobu.

Spoločne odkazujú zákernej chorobe: Mnohopočetný myelóm sa nevzdáva, ale ani my nie!

Zuzana Vačková sa na najsledovanejšiu športovú udalosť roka poctivo pripravovala. Napriek tomu, priznáva, že to jednoduché nebude. „Nie som športovec, som herečka“, povedala počas posledného tréningu v bratislavskom Horskom parku. „Verím však, že nám Matej Tóth svojim koučingom pomôže celkový čas trochu vylepšiť“, dodala chvíľu pred tým, ako sa pustila do behu pod korunami stromov.

Herečka Zuzana Vačková trénuje beh na košický... Foto: Pravda.sk, Martina Cimermanová
Zuzana Vačková, herečka Herečka Zuzana Vačková trénuje beh na košický maratón. Chce podporiť pacientov s onkologickým ochorením mnohopočetný myelóm.

Matej Tóth a jeho tréner Matej Spišiak sa zúčastnili košického maratónu už vlani. Kým Spišiak absolvoval minimaratón, jeho zverenec Matej Tóth vítal odvážnych bežcov, prevažne lekárov a rodinných príslušníkov pacientov trpiacich na onkologické ochorenie, osobne v cieli. Dobročinnú akciu si chce duo zopakovať znova. Do tímu okrem Vačkovej priviedlo aj Miroslavu Syllabovú, slovenskú plavkyňu, reprezentantku Slovenska na olympijských hrách v Londýne v disciplíne 50 m voľný spôsob.

Trpká skúsenosť v živote obľúbenej herečky!

Zuzana sa rozhodla zapísať na listinu účastníkov z osobných dôvodov. O pár dní to bude rok, čo s rovnako zákerným onkologickým ochorením stretla v rodine. „Tiež sme sa spočiatku nevedeli dopátrať správnej diagnózy. Niekoľko mesiacov lekári liečili moju mamu na niečo úplne iné ako bola chorá. Pri mnohopočetnom myelóme je to veľmi podobné. Jeho príznaky sú ľahko zameniteľné s inými, menej vážnymi ochoreniami. Únava, bolesti kĺbov či kostí… veď koho dnes nebolí chrbát… Včasná diagnostika je preto najdôležitejšia. Keďže mám aj ja osobnú skúsenosť s onkologickým ochorením, tak je pre mňa úplne prirodzené, že keď sa dá podporiť takáto myšlienka, okamžite idem“, vyznala sa empatická herečka, ktorá si získala priazeň divákov aj ako vždy pozitívne naladená Alica zo seriálu Panelák či veselá teta Rosie z Muzikálu Mamma mia!.

Športovec Matej Tóth na Medzinárodnom maratóne... Foto: Pravda.sk, Dominik Babušík
Matej Tóth, medzinárodný maratón mieru v Košiciach Športovec Matej Tóth na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach.

Za pacientov trpiacich mnohopočetným myelómom pobeží aj kvestor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Michal Tkáč, riaditeľka košickej Železničnej nemocnice s poliklinikou Mária Grüllingová a prednosta Kliniky hematológie a onkohematológie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice Tomáš Guman.

O mnohopočetnom myolóme

Podľa informácií Slovenskej myelómovej spoločnosti ročne sa na Slovensku nájde približne 130 pacientov s mnohopočetným myelómom. Ide o zriedkavé ochorenie kostnej drene, vyskytujúce sa predovšetkým vo vekovej kategórii 60 – 70 rokov. U mladých ľudí vo veku 20 – 40 rokov sa toto ochorenie vyskytuje zriedkavejšie, avšak ani tu nie je výnimkou. Odborníci sa domnievajú, že jeho výskyt môže byť v skutočnosti oveľa vyšší, preto upozorňujú na jeho existenciu a prvotné príznaky.

Najčastejšími symptómami a vedľajšími účinkami sú bolesť kostí, zlomeniny kostí, únava, opakované alebo pretrvávajúce infekcie, poškodenie obličiek a hyperkalcémia, čiže zvýšená hladina vápnika v krvi. Na rozdiel od mnohých iných druhov rakoviny, mnohopočetný myelóm nemá formu hrčky alebo nádoru. Myelómové bunky sa vytvárajú a šíria v rámci kostnej drene. Aj preto sa mohol v minulosti prehliadať. Ak sa ochorenie odhalí včas, pacienti sa s ním môžu dožiť ešte ďalších a kvalitných dvadsať rokov. Aj preto je o ňom potrebné stále viac hovoriť.

Športovec Matej Tóth na Medzinárodnom maratóne... Foto: Pravda.sk, Dominik Babušík
Medzinárodný maratón mieru v Košiciach Športovec Matej Tóth na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach.

Viac informácií o ochorení pre laickú verejnosť, pacientov a ich rodinných príslušníkov, taktiež pre lekárov sa možno dočítať na www.myelom.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #beh #Matej Tóth #Zuzana Vačková #maratón #mnohopečný myolóm