Pupok - časť tela s najväčším počtom baktérií

Najšpinavšia časť tela? Možno by sme tipovali niečo celkom iné. Avšak je časť tela, na ktorú často zabúdame a venujeme jej minimum pozornosti.

07.10.2018 06:00
sprcha, studená sprcha, otužovanie Foto:
Dôležité je sprchovanie, ale aj sušenie.
debata

A práve tam sa nachádza najviac baktérií! Je to pupok. Výskumníci z Technickej univerzity vo Viedni objavili v tejto oblasti až 2300 rôznych baktérií. Avšak niektoré z nich sú aj prospešné a nie všetky boli objavené v jednom pupku! Viac ako tisíc kultúr bolo doteraz neznámych.

Ako správne čistiť pupok

Údajne ide o najcitlivejšiu oblasť na našom tele. Každý pupok má inú formu. Ak váš pupok predstavuje otvor, môžete ho jemne čistiť prstom – pri sprchovaní či kúpaní, prípadne použiť mäkký uteráčik. Dôležité je sušenie – väčšina baktérií sa totiž hromadí vo vlhkej oblasti. Vysušte pupok špičkou uteráka alebo opatrne vatovými tyčinkami. Následne naň môžete naniesť prstami alebo spomínanými tyčinkami trochu telového oleja. Najvhodnejší je mandľový alebo jojobový.

Pupok, ktorý sa „vydúva“ smerom von, možno pri sprchovaní umyť celkom normálne. Pozor však pri sušení. Ak sa mierne „vytáča“, vyčistite jeho priehlbinky vatovými tyčinkami. Na takýto typ pupka môžete použiť vatový tampón a tiež ho ošetriť olejovo-vodovou zmesou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #baktérie #pupok #jojobový olej