Ústna voda na lupiny či krém na ruky ako lubrikant?

Kvapky proti vysokému vnútroočnému tlaku, po ktorých narastú dlhé a husté tmavé mihalnice. Sprej určený na roztiahnutie priedušiek pre astmatikov, ktorý dopomôže k vyššiemu športovému výkonu. Kvapky na uvoľňovanie hlienov, po ktorých nebolia svaly, či ústna voda proti lupinám. A jedna dáma sa v lekárni ešte priznala, že používa známy krém na ruky ako lubrikant pri pohlavnom styku, len vraj ide veľmi zle vyprať z posteľnej bielizne!

14.10.2018 06:00
liek, tabletka, stetoskop, rontgen Foto:
Vynachádzavosť ľudí pri používaní liekov nepozná hranice.
debata

Čo znamená „off label“ použitie lieku? Je to použitie liečiva na iný zdravotný problém, než na aký je určený. V špecifických prípadoch tak môžu urobiť lekári, ktorí po schválení ministerstvom za presných podmienok môžu požiadať o „terapeutické použitie lieku“, na ktoré liečivo nemá registráciu. Ak liečivo mimo určenej indikácie použije a odporučí lekár, je aspoň predpoklad, že „vie, čo činí“. Horšie je to, ak sa k takýmto liekom – na predpis či voľnopredajným – dostane laik a začne ich užívať či používať „od buka do buka“.

Inhalátor do priedušiek pre lepší výkon

Dnes vyše 50-ročný bývalý vrcholový plavec z Bratislavy si spomína na to, ako ešte v časoch socializmu používali voľnopredajné kvapky na zrieďovanie hlienov a lepšie vykašliavanie (v predaji sú dosiaľ). „To nebolo o vyčistení dýchacích ciest, ako by ste mohli očakávať. Vládali sme po nich intenzívnejšie makať a evidentne nás počas tréningu menej boleli svaly.“

Dnes niektorí športovci používajú inhalátor v spreji určený na roztiahnutie priedušiek (tzv. záchrannú liečbu pre astmatikov), aby si zväčšili vitálnu kapacitu pľúc a svoj výkon lepšie „udýchali“. Občas by sa dalo zapochybovať, či niektorí vrcholoví športovci, čo tieto typy liečiv užívajú oficiálne z titulu svojej diagnózy, sú naozaj astmatikmi.

Liek na glaukóm pre lepší rast rias

Asi najznámejším liečivom, ktoré sa stalo veľmi populárnym najmä medzi mladými ženami, sú kvapky určené na liečbu vysokého vnútroočného tlaku pri glaukóme. Vedľajším účinkom týchto kvapiek je rast a tmavnutie mihalníc. Autorke článku už pred rokmi tvrdil nemenovaný očný chirurg, že používanie týchto kvapiek aj na kozmetické účely nepovažuje za problém, ak sa zabráni tomu, aby sa dostali do vnútra oka. Dokonca sa voľne predávali v očnom centre (samozrejme, za podstatne vyššiu sumu).

Oko sa vraj má zatvoriť a kvapky opatrne pomocou aplikátora jemne nanášať ku koreňom rias. V Amerike sa podarilo túto molekulu pretlačiť do kozmetického produktu, ktorý stojí trojnásobok. A tak záujemkyne radšej prichádzajú do lekární a tvária sa, že majú glaukóm s otvoreným uhlom. Často majú dokonca recept od očiara. A z toho, z čoho boli najmä muži s vysokým vnútročným tlakom nešťastní, najmä ak im riasy narástli iba na jednom liečenom oku ako víle Amálke, sa dnes tešia dvadsaťročné bláznivé dievčatá. V príbalovom letáku liečiva je napísané: „Liek môže spôsobiť stmavnutie rias, ich rast a tiež stmavnutie kože v oblasti viečok. Vaša dúhovka môže tiež časom stmavnúť. Tieto zmeny môžu byť trvalé. Zmena môže byť výraznejšia, ak je liečené iba jedno oko.“ Väčšina očných kvapiek sa navyše môže používať po otvorení len asi mesiac a pri aplikácii sa kvapkadlo nesmie dotýkať oka, aby sa zabránilo kontaminácii mikróbmi, čo je ďalší problém pri „off-label“ používaní.

„Problémom je aj to, že táto účinná látka má aj ďalšie nežiaduce účinky, o ktorých sa už hovorí menej,“ píše sa na webstránke tvojlekarnik.sk, ktorú vedú dve šikovné farmaceutky. Okrem spomínaného tmavnutia dúhovky a očných viečok je to aj začervenanie, svrbenie očí, zápal spojiviek, bolestivosť, zhoršené videnie a mnoho ďalších. "Niektorí môžu namietať, že spomínané reakcie vznikajú len pri aplikácií do oka, ale keďže ide o kvapalinu, časť z nej sa aj po opatrnej aplikácii ku korienkom rias vždy dostane aj do oka. Aj preto má kozmetický produkt špeciálne aplikátory, ktoré by zatekanie do oka mali obmedziť. Prax však ukázala, že ani tie nezamedzia vzniku nežiaducich účinkov. Na trh teda prichádzajú gélové formy, ktoré sa tak neroztekajú.

Liek na nevoľnosť môže zvýšiť tvorbu mlieka. No a?

Vynachádzavosť ľudí nepozná hranice. Aj napriek riziku. Do lekárne občas prídu mamičky s požiadavkou predať liek, ktorý predpisujú gastroenterológovia na liečenie tráviacich problémov. Dokonca im to odporúčajú laktačné poradkyne. Tento liek sa reálne používa na liečbu nevoľnosti, vracania, porúch trávenia a refluxu, jeho vedľajším účinkom však vzhľadom na zvýšenie tvorby prolaktínu, môže byť aj zvýšená tvorba mlieka. Problém dokonca zašiel tak ďaleko, že sa pomerne široko medializoval a vyjadroval sa k nemu Štátny ústav pre kontrolu liečiv: „Lieky na podporu dojčenia neexistujú. Kto to tvrdí a nabáda mamičky užívať lieky s obsahom domperidónu, hazarduje so zdravím nielen matiek, ale aj ich bábätiek. Užívanie liekov s obsahom tejto účinnej látky môže vážne ohroziť zdravie pacienta, v tomto prípade matky aj jej dieťaťa, prípadne spôsobiť až smrť. Účinná látka sa v súčasnosti nachádza v dvoch na Slovensku registrovaných liekoch. Do roku 2011 bol na našom trhu aj voľnopredajný liek, ale po celoeurópskej kauze sa ho firma rozhodla úplne stiahnuť z trhu.“

Pri užívaní totiž vzniká srdcovo-cievne riziko. Užívanie nadmerných dávok môže aj u zdravých žien, ktoré nikdy predtým nemali žiadne podobné problémy, spôsobiť nepravidelný srdcový rytmus. O dieťati ani nehovoriac. Lepšie bude piť čaje na podporu dojčenia!

Vymyslieť prostriedok na zlepšenie stavu po... Foto: SHUTTERSTOCK
liek, tabletka Vymyslieť prostriedok na zlepšenie stavu po alkoholovom záťahu sa snažia mnohé firmy.

Liek na cukrovku pre neplodné?

„Metformín je liečivo, ktoré sa používa na liečbu cukrovky 1. aj 2. typu, preto sa niektoré ženy čudujú, keď si vyberú recept od gynekológa, prečítajú si príbalový leták a zistia, že dostali liek na cukrovku, aj keď cukrovku nemajú,“ píše sa na webovej stránke tvojlekarnik.sk. Metformín znižuje tvorbu vlastnej glukózy v pečeni a vďaka nemu stúpa citlivosť buniek na inzulín, čo zvyšuje využitie glukózy v krvi. Jeho užívanie nevedie k vzniku hypoglykémie (nízka hladina glukózy v krvi, čo je pre diabetikov nebezpečné) a k zvyšovaniu hmotnosti, ako je to pri iných antidiabetických liekoch.

Tento mechanizmus účinku sa preto môže využiť v prípade viacerých diagnóz spojených s inzulínovou rezistenciou ako syndróm polycystických vaječníkov (PCOS) alebo obezita. PCOS charakterizuje zriedkavá až chýbajúca menštruácia, nadmerné ochlpenie, tvorba vyrážok (akné), inzulínová rezistencia a nadmerná hmotnosť v spojitosti so zväčšenými vaječníkmi s početnými cystami. Podstatou problému je porucha súhry hormónov. Syndróm polycystických vaječníkov sa vyskytuje takmer u 80 % žien, ktoré nemenštruujú a nenastáva u nich ovulácia. Práve z dôvodu spomínanej inzulínovej rezistencie sa metformín používa aj u žien, ktoré majú problém s otehotnením následkom polycystických vaječníkov. Liečba neplodnosti metformínom však patrí výhradne do rúk lekára!

Ústna voda proti lupinám

Neuveriteľné, ale ústna voda známa z mnohých televíznych reklám by mohla pomáhať proti lupinám. Ako je to možné? Najčastejším faktorom spôsobujúcim tvorbu lupín je istý druh kvasinky, ktorá zohráva úlohu pri ochorení nazývanom seboroická dermatitída.

Málokto asi vie, že koncentrovaný roztok účinnej látky v jednej z najpredávanejších ústnych vôd sa kedysi používal ako antimikrobiálna látka na kožu, čistenie rán a liečbu kvasinkových infekcií. Na vyplachovanie úst sa táto ústna voda začala používať začiatkom 20. storočia, keď sa roztok používal ako prostriedok na liečbu zápachu z úst (aj ten totiž často spôsobujú baktérie v ústach). Dnešná receptúra je síce prispôsobená farbivami, vôňami, obsahom fluóru či niektorých silíc zloženiu ústnej vody, ale stále má vraj dobré antiseptické vlastnosti, ktoré sa dajú využiť aj pri liečbe mykózy na nohách či lupín. V zahraničí je populárna kúra, pri ktorej sa ústna voda buď nanáša vatovým tampónom priamo na kožu (len nesmie byť zapálená, popraskaná či inak porušená), alebo sa zmieša v pomere jedna k jednej s detským olejčekom či kokosovým olejom. Tento roztok sa vmasíruje do pokožky hlavy a nechá sa desať minút pôsobiť. Následne sa vlasy umyjú bežným šampónom a pri opakovaní dvakrát týždenne údajne už po dvoch týždňoch vidieť výsledky. Niektorí veterinári vraj odporúčajú zmes tejto ústnej vody s detským olejom na liečbu suchých a svrbiacich ložísk u psov.

Liek, čo vylieči kašeľ i „opicu“

Tzv. opica po vypití neprimeraného množstva alkoholu nás vlastne chráni pred vznikom závislosti. Práve vďaka nej totiž väčšina ľudí nepije „cez mieru“ príliš často. Čo sa vlastne deje v tele pri opici? Ide o pomerne zložitú chemickú reakciu, prostredníctvom ktorej sa telo vyrovnáva s otravou organizmu. Obrovská únava vzniká preto, lebo spracovanie alkoholu odčerpáva telu množstvo energie. Keďže alkohol odvodňuje, z tela odchádza močom aj množstvo vitamínov a minerálov. Táto nerovnováha, ktorá vznikla, spôsobuje klasické príznaky v podobe bolestí hlavy, pálenia záhy a toho, že sa s nami krúti posteľ a trasú sa nám ruky.

Vymyslieť prostriedok na zlepšenie stavu po alkoholovom záťahu sa snažia mnohé firmy. Na Slovensku by bol iste veľmi populárny. Jeho podstata je najmä v zneškodňovaní acetaldehydu, prípadne iných látok, ktoré vznikajú pri rozklade etanolu. Keďže alkohol znižuje hladinu vitamínu C, B (najmä tiamínu), magnézia a iných minerálov, preventívne sa odporúča užiť aj tieto doplnky výživy. Niektorí ľudia tvrdia, že majú dobrú skúsenosť s liekmi, ktoré obsahujú látku na rozpúšťanie hlienov a liečbu produktívneho, čiže tzv. vlhkého kašľa. Táto látka sa používa aj ako protijed pri predávkovaní sa paracetamolom. Užívanie tejto účinnej látky „na kašeľ“ vraj funguje ako „vyprošťovák“ a priaznivý účinok by sa mohol dostaviť dokonca pri preventívnom podaní. Lepšie však bude na všetky rady tohto druhu sa „vykašľať“ a piť s mierou. Alebo?

(V článku sa zámerne vyhýbame názvom liekov i účinných látok, aby sme nedávali návod na užívanie liekov „off label“.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liek #liečivo