Vedci sa približujú k odpovedi: Prečo sú ľudia obézni?

Prečo sú ľudia obézni? Výskumníci z nemeckého centra Helmholtz Zentrum v Mníchove sa krôčik po krôčiku približujú k odpovedi na túto zložitú otázku.

18.10.2018 06:00
hlad, cholesterol, obezita, jedlo, prejedanie Foto:
"Príčinu leptínovej rezistencie môžeme ohraničiť a náš výskum zamerať na molekulárne mechanizmy v rámci nervových buniek," tvrdia vedci.
debata (7)

Vďaka novej 3D metóde zistili, že narušený transport leptínu do mozgu nie je príčinou, ako sa doteraz predpokladalo. Výsledky ich skúmania boli publikované v odbornom časopise International Journal of Obesity. Spomínaná metóda umožnila vedcom na experimente s myšami sledovať cestu hormónu v mozgu. Výsledok: Hormón leptín, ktorý tvoria naše tukové bunky, sa dostal do mozgu v dostatočnom množstve rovnako chudým, ako aj tučným myšiam. Príčina toho, ako sa stravujeme, musí teda ležať v nervových bunkách, myslia si vedci.

Leptínová rezistencia

Leptín je dôležitý hormón sýtosti, ktorý sa tvorí z tukového tkaniva. Ak sa človek necíti sýty, hoci veľa je, dôvodom môže byť leptínová rezistencia. Títo ľudia cítia permanentne hlad, akoby ich zásoby tukov neboli už naplnené. „Doteraz sa predpokladalo, že príčinou ich hormonálnej rezistencie je narušený proces transportu,“ povedal Luke Harrison, doktorant na Helmoltz Zentrum a prvý autor štúdie, ktorý tento predpoklad vyvrátil.

Nové terapie proti obezite

„Príčinu leptínovej rezistencie môžeme ohraničiť a náš výskum zamerať na molekulárne mechanizmy v rámci nervových buniek,“ povedal Paul Pfluger z Inštitútu pre cukrovku a obezitu v centre Helmholtz Zentrum. „Len čo sa všetky procesy v našom správaní sýtosti "rozšifrujú“, môžeme vyvinúť nové terapie proti obezite a konkrétne pomôcť tučným ľuďom pri chudnutí."

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #obezita #hlad #leptín #hormón sýtosti #tukové tkanivo