Povlak na jazyku - kedy je signálom ochorenia?

Biely alebo žltý povlak na jazyku sa vyskytuje v prípade, ak sú na povrchu jazyka baktérie. Belavý jazyk však môže mať aj iné príčiny a poukazovať na rôzne ochorenia.

19.10.2018 06:00
jazyk Foto:
Povlak na jazyku je úplne normálny, má ho každý človek. Môže však signalizovať vážne ochorenia.
debata (1)

Povlak na jazyku možno pozorovať napríklad v prípade, ak sme dlhšie nejedli alebo nepili. Na povrchu drsnej plochy jazyka sa potom množia mŕtve, odumreté bunky, ktoré sa javia ako bielo-žltý povlak. Žuvaním sa však tento povlak „vyčistí“ a prirodzene odstráni. Takýto povlak na jazyku nesignalizuje žiadnu chorobu, dá sa elegantne odstrániť pomocou škrabky a možno tým preventívne predísť halitóze. Niekedy však môže byť povlak príznakom infekcie či dokonca vážnej choroby.

Príznak šarlachu

Najskôr biely, neskôr malinovočervený jazyk je klasickým príznakom detskej choroby šarlach. Spúšťačom tejto vysokonákazlivej infekcie sú streptokoky. Postihuje najčastejšie deti vo veku od 6 do 12 rokov, ale nakaziť sa môžu aj dospelí. Pozor, toto ochorenie je nebezpečné v tehotenstve, pretože môže ohroziť vývin dieťaťa.

Kvasinková infekcia

Za normálnych okolností zabraňuje ústna flóra nadmernému rastu mikroorganizmov, môžu ju však narušiť rôzne faktory. Patrí sem oslabený imunitný systém, cukrovka, onkologické ochorenia a užívanie určitých liekov, napríklad antibiotík. Kvasinková infekcia sa prejavuje ako bielo-žltý povlak, ktorý sa dá ľahko odstrániť. Pod ním je sčervenaný jazyk, ktorý môže dokonca krvácať. Keďže sa kvasinková infekcia môže rozšíriť do iných častí tela, musí sa liečiť špeciálnymi antimykotikami.

Užívanie alkoholu a nikotínu

Leukoplakia je zmena ústnej sliznice, ktorá sa niekedy objaví aj na jazyku. Ide o biele fľaky, ktoré sa nedajú odstrániť. Príčinou leukoplakie je užívanie alkoholu a nikotínu a ak sa nelieči, môže viesť k rakovine.

Pálivý jazyk – príznak nedostatku železa

Stopový prvok železo je dôležitý pre zásobovanie tela kyslíkom. Vyčerpané zásoby železa môžu byť príčinou anémie. Typickým príznakom sú popraskané kútiky pier a lámavé nechty, postihnutý a zapálený môže byť aj jazyk. Tento zápal sa prejavuje pálivým pocitom.

Dobré vedieť

Povlak na jazyku je úplne normálny, má ho každý človek. Môže však signalizovať vážne ochorenia. Opatrní buďte v prípade, ak sa povlak nedá odstrániť škrabkou, ak jazyk pri odstraňovaní krváca, ak páli alebo je opuchnutý a ak má v tehotenstve malinovočerve­nú farbu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jazyk #kvasinky #antibiotiká #baktérie #halitóza #povlak