Tajomstvo ľudí, ktorí bývajú chorí len zriedka

Začalo sa obdobie, kedy mnohí bojujú s chrípkou a prechladnutím. Medzi nami sú však aj takí jedinci, ktorých sa tieto choroby vôbec netýkajú.

20.10.2018 09:00
chrípka, nádcha, teplota, choroba, horúčka, Foto:
80 percent všetkých infekčných ochorení sa prenáša prostredníctvom dlaní.
debata (11)

Sú ľudia, ktorí roky neboli chorí, a to aj napriek tomu, že bývajú vo veľkomeste, pracujú v kancelárii typu „open space“ a denne cestujú mestskou hromadnou dopravou. Dokážu to, pretože si pravidelne umývajú ruky – 80 percent všetkých infekčných ochorení sa totiž prenáša práve prostredníctvom dla­ní.

Väčšina zabudne, kým neprechladne

Hoci to lekári svojim pacientom neustále zdôrazňujú, väčšina z nich na to rýchlo zabudne, až kým znova neprechladnú. Pravidelné umývanie rúk však nebezpečenstvo, že sa znova nakazíme, masívne znižuje. Netreba ani používať dezinfekčné prostriedky. Bežné mydlo odstráni až 99 percent baktérií. Florian Thalhammer z klinického oddelenia pre infekcie a tropickú medicínu viedenskej univerzity v rozhovore pre Standard.at odhaduje, že cca. 80 percent všetkých infekčných ochorení sa prenáša rukami. Pre porovnanie, 39 percent rinovírusov sa prenáša slinami a 65 percent dlaňami.

Studená voda je účinná ako teplá

Nezáleží na tom, či si ruky umývame pod teplou alebo studenou vodou. Dôležité je, aby sme si ich poriadne namydlili a dôkladne vysušili, pretože baktérie sa dobre cítia a množia práve vo vlhkom prostredí. Najlepšie je používať vlastný uterák, ktorý často meníte.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #prechladnutie #ruky #baktérie #mydlo #rinovírus