Každý, kto krváca z konečníka, by mal svoj problém riešiť

Kolorektálny karcinóm je najčastejšie nádorové ochorenie tráviacej trubice. O niečo častejšie postihuje mužov ako ženy, čo platí najmä pre karcinóm konečníka.

21.10.2018 06:00
ľudské telo - črevá
Kolorektálny karcinóm označuje rakovinu hrubého čreva (kolón) a konečníka (rektum).
debata

Nie je len problémom ľudí v dôchodkovom veku, ale čoraz častejšie postihuje aj mladších. Jeho výskyt je vysoký najmä vo vyspelých krajinách, preto ho môžeme zaradiť medzi civilizačné ochorenia. Patrí medzi tri najčastejšie typy zhubných nádorov vôbec.

Kolorektálny karcinóm označuje rakovinu hrubého čreva (kolón) a konečníka (rektum), čiže sa môže nachádzať v ktorejkoľvek časti hrubého čreva vrátane konečníka. Často vzniká z nezhubných nádorov – adenómov či adenómových polypov, ktoré zvyknú krvácať (aj preto sa v rámci prevencie testuje práve toto skryté krvácanie do stolice). Niekedy ich bunky zmenia štruktúru, tvar a funkciu a proces vyústi až do rakoviny. Nádorové bunky sa môžu z nádoru uvoľniť a dostať sa do krvného obehu či lymfatického systému. Tak sa nádor rozšíri aj do vzdialených častí tela a vytvára druhotné nádorové ložiská – metastázy. Rakovina hrubého čreva a konečníka podľa onkológa MUDr. Radovana Barilu z Michaloviec (rozhovor možno nájsť na www.pravda.sk) najčastejšie metastázuje do pečene a pľúc.

Ak sa chcete ubezpečiť, že rakovina hrubého čreva a konečníka zatiaľ nie je vaším problémom, zakúpte si v lekárni test na skryté (okultné) krvácanie do stolice. Úprimne povedané, v tomto období je to asi najrýchlejšia cesta prevencie, pretože systém vyhľadávania včasných štádií rakoviny na Slovensku nefunguje. Národný onkologický program bol konečne prijatý počas letných prázdnin a štátom riadený skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka sa možno spustí od budúceho roka. Test na krvácanie do stolice zaregistruje aj nepatrný výskyt krvi v stolici, to znamená, že vás môže upozorniť na rakovinu, ktorá by možno vznikla až o niekoľko rokov (z krvácajúceho polypu).

Krvácanie do stolice, samozrejme, nie je vždy len príznakom rakoviny, situáciu môžu komplikovať aj napríklad aj krvácajúce hemoroidy či zápaly čriev. Vždy je však dobré overiť príčinu krvácania a správne ju liečiť. Ako už v minulosti povedal gastroenterológ MUDr. Rudolf Hrčka, CSc.: „Každý človek, ktorý krváca z konečníka, by mal svoj problém riešiť. Tým skôr, ak ide o rizikovú skupinu päťdesiatnikov a starších. Máme iks pacientov, ktorí si mysleli, že krvácajú z hemoroidov, a pritom už mali pokročilé rakovinové ochorenie. Kolonoskopia, vyšetrenie hrubého čreva a konečníka špeciálnou hadicou, ktorá má na konci svetlo, vylúči tento druh rakoviny na najbližších 10 rokov.“

„Kým štát nemal viac ako 12 rokov vôbec záujem, my sme ich neustále presviedčali, že to treba robiť. A zároveň sme tvrdohlavo pokračovali vo svojom – národ sme naučili využívať testovanie na skryté krvácanie a odhalili stovkám ľuďom rozvíjajúcu sa rakovinu,“ hovorí Jana Pifflová-Španková, ktorá je spoločne s Patrikom Hermanom známou ambasádorkou OZ Europacolon a NIE RAKOVINE. „Za tie roky stúpol výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka z 3 500 na 5-tisíc nových diagnóz ročne, ale ročná úmrtnosť nestúpla a ostala na čísle 1 700. Tento výsledok znamená, že sa darí odhaliť a liečbou podchytiť skoršie štádiá kolorektálneho karcinómu a krivka úmrtnosti na toto ochorenie klesá.“

  • Pacientske poradne dobrovoľníkov v osobnom kontakte:

    Bratislava, Národný onkologický ústav – v pondelok, utorok a v stredu od 9. hod. do 12. hod.

    Košice – Východoslovenský onkologický ústav – každú stredu od 10. hod. do 13. hod.

  • Bezplatná infolinka : 0800 800 183
  • Online pacientske poradne: www.nierakovine.sk, www.europacolon.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #konečník #hrubé črevo #kolorektálny karcinóm