Krásne zúbky bez kazov aj vďaka strave

Vedecké štúdie dokazujú u detí pozitívny vzťah medzi príjmom voľných cukrov a zubným kazom. Ako voľné cukry definuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) všetky mono- a disacharidy pridané do stravy výrobcom, kuchárom alebo konzumentom a taktiež cukry prirodzene sa vyskytujúce v mede, sirupoch, ovocných džúsoch a v ich koncentrátoch.

30.10.2018 06:00
dieťa, mrkva, zdravá strava Foto:
Vedecké štúdie dokazujú u detí pozitívny vzťah medzi príjmom voľných cukrov a zubným kazom.
debata (1)

Medzi mono- a disacharidy patrí: glukóza, galaktóza, fruktóza, sacharóza, maltóza a laktóza. Vedecké štúdie dokazujú u detí pozitívny vzťah medzi príjmom voľných cukrov a zubným kazom. Ako voľné cukry definuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) všetky mono- a disacharidy pridané do stravy výrobcom, kuchárom alebo konzumentom a taktiež cukry prirodzene sa vyskytujúce v mede, sirupoch, ovocných džúsoch a v ich koncentrátoch. Medzi mono- a disacharidy patrí: glukóza, galaktóza, fruktóza, sacharóza, maltóza a laktóza.

Ako pridané cukry definujeme všetky do stravy pridané mono- a disacharidy. Týka sa to aj pridania medu a sirupov (javorový, agáve sirup a iné). Prirodzené cukry sa nachádzajú vnútri bunkovej štruktúry obilia, ovocia a zeleniny alebo sú v mlieku a mliečnych produktoch (mliečne cukry).

Existujú dôkazy, že výskyt zubného kazu sa zvyšuje, ak je hladina voľných cukrov v prijímanej strave vyššia ako 10 % z celkového príjmu energie. Celkový príjem energie je súhrn všetkých prijatých kalórii/kilojoulov z potravín a nápojov skonzumovaných za jeden deň.

Energia pochádza z makronutrientov, ako sú tuky, bielkoviny a sacharidy. Sacharidy zahŕňajú celkové prijaté cukry: voľné cukry, prirodzené cukry a mliečne cukry. Ak je príjem voľných cukrov nižší ako 10 % z celkového príjmu energie, výskyt zubného kazu je nižší. Tiež sa ukazuje, že v krajinách, kde je príjem cukru na obyvateľa menej ako 10 kg/hlavu/rok, čo sa rovná asi 5 % celkového energetického príjmu, je výskyt zubného kazu ešte nižší. Ďalšie zníženie pod 5 % nemá preukázateľný vplyv na zabránenie vzniku zubného kazu. Pretože neexistuje dôkaz o negatívnom vplyve prirodzených cukrov vrátane mliečnych cukrov na vznik zubného kazu, nasledujúce odporúčania redukcie príjmu cukru sa týkajú voľných cukrov.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča zredukovať príjem voľných cukrov vo všetkých obdobiach života. U detí aj dospelých odporúča znížiť obsah voľných cukrov na menej ako 10 % celkového energetického príjmu, u skupín s vysokým rizikom zubného kazu na úroveň 5 %. Opiera sa to o fakt, že negatívny efekt zubného kazu sa začína v detstve, ale vyvíja sa aj v dospelosti. Zubný kaz je výsledkom celoživotnej expozície dietetickým rizikovým faktorom, takže aj malé zníženie výskytu zubného kazu v detstve má veľký význam neskôr v živote pacienta. Preto by mal byť príjem voľných cukrov čo najnižší.

Diétne odporúčania pre deti

  • obmedziť jedlá a nápoje s obsahom cukru na menej ako 4 dávky denne,
  • snacky (malé porcie medzi hlavnými jedlami) majú byť bez cukru,
  • do fľaše s cumľom nedávajte sladené nápoje, ovocné džúsy, sladené mlieko alebo sójové mlieko,
  • po večernom očistení zubov dieťa nesmie piť ani jesť,
  • dávajte si pozor a kontrolujte obsah skrytých cukrov v jedle,
  • kontrolujte obsah kyselín v nápojoch a tieto je dovolené piť spolu s hlavným jedlom,
  • piť medzi jedlami iba čistú vodu alebo mlieko.

Koľko cukru denne?

Podľa odporúčaní z Veľkej Británie (Delivering better oral health, 2011) by pridané cukry mali tvoriť menej ako 10 % celkovej energie v diéte alebo neprekročiť 60 g na osobu a deň. Pre mladšie deti je určené okolo 30 gramov/deň. Pre zjednodušenie sa uvádza, že jedna čajová lyžička cukru sa rovná asi 5 až 6 gramom. Pre skupiny pacientov s vysokým rizikom zubného kazu by mala byť dávka cukru znížená pod 5 % z celkovej prijatej energie. Väčšina pridaného cukru v potrave je v priemyselne vyrobených a spracovaných potravinách a nápojoch.

Ako by mala vyzerať denná skladba stravy?

  • Ovocie a zelenina – deti do 3 rokov 3 až 4 porcie denne, nad 3 roky 5 až 6 porcií denne. Porcia je množstvo veľkosti vlastnej päste.
  • Chlieb, pečivo, obilniny, cereálie, ryža, cestoviny, zemiaky- deti do 3 rokov 2 až 3 porcie denne, nad 3 roky 4 porcie denne. U starších detí preferujeme celozrnné druhy.
  • Mlieko a mliečne výrobky – 2 až 3 porcie denne, porcia je 250 ml mlieka, 150 g jogurtu, 50 g syra.
  • Mäso 3– až 4-krát za týždeň, ryby 1-krát za týždeň. Preferujeme varenie, dusenie.
  • Strukoviny zdroj rastlinných bielkovín – 1-krát týždenne, vajcia – 2 až 3 za týždeň.
  • Sladkosti, sladené a sýtené nápoje, mäsové údenárske výrobky, slané pochutiny, kečupy a dresingy len výnimočne.

Mýty o detských zuboch

Detské zuby netreba „opravovať“, pretože aj tak vypadnú

Neošetrený zubný kaz môže viesť k odumretiu zubnej drene a vzniku zápalu, ktorý môže ohroziť aj zárodky stálych zubov.

Detské zuby pri vŕtaní nebolia

To je síce pravda, ale iba v prípade, že je zub krátko pred vypadnutím. Taký zub ošetrovať už nie je potrebné, je lepšie ho vytrhnúť. Už trojročné dieťa je však schopné zvládnuť ošetrenie kazu, ale musí byť na takýto úkon pripravené. V tomto prípade zohráva nezastupiteľnú úlohu rodič, ktorý by mal dieťaťu vysvetliť, čo ho v ordinácii čaká.

K zubárovi sa chodí až keď je dieťa staršie

Deti by mali navštevovať zubára od chvíle, kedy sa im začnú prerezávať prvé zúbky a potom pravidelne každých šesť mesiacov.

Ak má rodič zlé zuby, bude ich mať aj dieťa

Nie je to pravda. Dôležitá je správna starostlivosť o zuby.

Mliečne zuby sa nemusia čistiť

Mliečnym zubom hrozí kaz rovnako ako stálym. Navyše postupuje veľmi rýchlo a často sa skazené mliečne zuby musia vytrhnúť.

Prevenciou je aj pečatenie

Pečatenie fisúr bolo do praxe zavedené v 60. rokoch minulého storočia po tom, čo bola vyvinutá adhezívna technológia. Cieľom pečatenia je vytvorenie stabilnej bariéry, ktorá zabráni prístupu mikroorganizmov a potravy k povrchu zubov, najmä v oblasti fisúr. Povrch žuvacích plôšok predstavuje 12,5 % povrchu koruniek zubov, pričom kaz na týchto plôškach tvorí až 50 % zubného kazu u detí školského veku.

Ideálny čas na pečatenie je od úplnej erupcie zuba do dvoch rokov, čo však nevylučuje pečatenie aj neskôr po erupcii zuba, najmä v prípadoch, ak sa u pacienta zvýši riziko vzniku zubného kazu. „Pečatenie zubov je účinná metóda prevencie zubného kazu v indikovaných prípadoch, ktorou sa zabraňuje vzniku zubného kazu v ryhovom systéme na žuvacích plochách stoličiek a črenových zubov,“ konštatovala profesorka Neda Markovská, hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre zubné lekárstvo.

Cieľom pečatenia je vytvorenie stabilnej... Foto: SHUTTERSTOCK
zubár, dentista, dentálna hygiena, pečatenie zubov Cieľom pečatenia je vytvorenie stabilnej bariéry, ktorá zabráni prístupu mikroorganizmov a potravy k povrchu zubov.

Pečatenie pred úplným prerezaním korunky vedie k potrebe častejších opráv pečatenia, pretože v tomto období môže byť ťažké zabezpečiť suché pracovné pole. Pečatenie prvých trvalých zadných zubov u 5– až 10-ročných detí redukuje výskyt novovzniknutých kariéznych lézií na plôškach po 2 rokoch o 19 %, čím štatisticky významne znižuje riziko vzniku zubného kazu. Niektoré štúdie udávajú dokázateľné zníženie rizika vzniku zubného kazu aj po 4 rokoch od pečatenia.

Fluoridmi proti kazom

Mliečne zuby majú vo vývoji chrupu nezastupiteľnú úlohu – držia miesto pre trvalé zuby a ovplyvňujú rast čeľuste a sánky. Ak dieťa predčasne príde o svoj mliečny chrup, trpia aj trvalé zuby. Detská zubná hygiena preto vyžaduje špecifický prístup.

Podľa pediatrov je pre zdravie zubov už od detského veku potrebný dostatočný prísun flouridových iónov. Klinické štúdie potvrdili, že fluoridy, zvlášť ich organická forma – aminfluoridy – obsiahnuté v detskej zubnej paste, ústnej vode i géli, majú vysokú účinnosť proti zubnému kazu. Ich schopnosť remineralizovať zubnú sklovinu, dokonca zastaviť aj tvorbu začínajúceho zubného kazu, dokazuje ich nezastupiteľnú úlohu, zvlášť v prevencii zubného kazu.

U detí od šiesteho roku, teda v čase, keď sa začína výmena zubov, je dôležitá nielen každodenná starostlivosť o zuby, ale aj intenzívna fluoridácia. Ako intenzívnu liečebnú kúru deťom od 6 rokov odporúčajú zubní lekári používať raz do týždňa, najlepšie v nedeľu, gél – nedeľné menu pre zuby. Namiesto zubnej pasty sa nanesie na zubnú kefku asi jeden cm gélu s vysokou koncentráciou aminfluoridu. Zuby je ním vhodné čistiť asi 2 minúty. Vyššia koncentrácia aminfluoridu umožňuje intenzívnejšie hojenie začínajúcich sa kazov a vytvrdzovanie skloviny.

Ako upozornila profesorka Neda Markovská, fluoridácia ako výkon nie je novinka, ale v súčasnosti sa jej indikácia riadi prísne individuálnymi potrebami dieťaťa, podľa rizika výskytu zubného kazu. Na to boli do praxe zubných lekárov vypracované Národné odporúčania prevencie zubného kazu u detí pre jednotné postupy.

Strojček: Pevný či snímateľný?

Krivé zuby má viac ako polovica detí, ale len u tretiny si táto odchýlka vyžaduje nosenie strojčeka. Po odporučení zubného lekára navštívite čeľustno-ortopedickú ambulanciu, možno budete musieť absolvovať röntgen, aby lekár vedel, ako sa vyvíja rast zubov. Indikácia pre fixný alebo snímateľný čeľustno-ortopedický aparát vychádza z typu anomálie, veku pacienta. Väčšinou sa indikuje kombinácia oboch, najmä po ukončení fixným aparátom na stabilizáciu dosiahnutého liečebného efektu. Túto časť liečby mnohí pacienti podceňujú a nedodržiavajú – nenosia snímateľný aparát, a preto v niektorých prípadoch môže dôjsť k recidíve.

Krivé zuby má viac ako polovica detí, ale len u... Foto: SHUTTERSTOCK
dieťa, zubný strojček Krivé zuby má viac ako polovica detí, ale len u tretiny si táto odchýlka vyžaduje nosenie strojčeka.

Ešte pred nasadením strojčeka treba na život s ním dieťa pripraviť. Dôležité je zbaviť sa zlozvykov, napríklad dýchanie ústami, obhrýzanie ceruzky, cmúľanie prstov. Dieťa so strojčekom nesmie žuť ani žuvačku a vyhýbať by sa malo aj veľmi tvrdým potravinám.

Po nasadení strojčeka budú zuby citlivé, dieťa si na cudzie teleso v ústach musí zvyknúť. Navyše zuby tlačí, naťahuje, posúva, čo môže spôsobovať nepríjemné pocity až bolesť. Zvykanie si na strojček trvá približne dva týždne.

Zuby, na ktorých má dieťa nasadený strojček, treba čistiť po každom jedle, pretože medzi strojčekom a zubom sa množia baktérie a hrozí vznik zubného kazu či zápal ďasien. Na čistenie je vhodná klasická zubná kefka a medzizubné kefky. Kým klasickou kefkou treba zuby čistiť po každom jedle, medzizubné priestory stačí čistiť raz za deň. Dôkladná hygiena pri strojčeku je nevyhnutná.

Celkové zdravie a ústna dutina

Často si neuvedomujeme, že zubný kaz je v skutočnosti zápalové ochorenie a negatívne vplýva na celkový zdravotný stav. Pokazený chrup máva dokonca fatálnejšie následky ako fajčenie či obezita. Problém s chrupom môžu signalizovať vážnejšie ochorenie, ale môžu byť aj samotným spúšťačom choroby.

Len málokto vie že, práve nesprávna ústna hygiena môže viesť k zdravotným problémom ako:

  • mozgová mŕtvica (pokazený chrup zvyšuje riziko mŕtvice až trojnásobne),
  • infarkt,
  • choroby srdca,
  • cukrovka,
  • pľúcne a reumatické choroby.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #zubný kaz #dentálna hygiena #detské zuby