Nič neposilní imunitný systém lepšie, ako zázvor

Nič nedokáže posilniť imunitný systém tak zodpovedne, ako práve zázvor. Siahnuť po ňom treba hlavne v prípade, že nás "položila" chrípka či nádcha.

07.11.2018 06:00
čaj, zázvor Foto:
Zázvor posilňuje imunitný systém, čaj sa odporúča piť stále čerstvý.
debata (3)

Vitajte v sezóne kýchania. Keď všetci naokolo smrkajú, kýchajú a kašlú, znova prichádza do úvahy nápad posilniť imunitný systém a vyhnúť sa tým chrípke či nádche. Zázvor s kurkumou je jedna z možností. Pre koho má zázvor príliš intenzívnu chuť, môže zvoliť zázvorový čaj. Je ostrý, zahreje zvnútra, úžasne chutí a dokonca spraví dobrú službu aj tráveniu. (Zbohom žalúdočné problémy a nadúvanie). Dávke extra porcii vitamínov, ktoré zázvor obsahuje, sa poteší aj pokožka.

Pozor na túto chybu

Ak chcete dostať zo zázvora maximum, mali by ste sa vyhnúť tejto chybe. Nekrájajte ho na hrubé plátky. Zázvor totiž obsahuje dve účinné látky, ostré látky a éterické oleje. Do čaju preniknú skôr, keď je tento liek nakrájaný na tenké plátky. Dobrou alternatívou je aj nastrúhaný zázvor.

Správna príprava

Na liter zázvorového čaju potrebujete malý kus zázvora. Vodu priveďte do varu, zázvor ošúpte a postrúhajte na strúhadle. Zalejte vriacou vodou a nechajte päť až sedem minút lúhovať. Čaj potom môžete ochutiť citrónom a lyžičkou medu, pridať môžete aj mätové lístky. Čaj sa odporúča piť stále len čerstvo pripravený. Pri krájaní zázvoru sa vyparujú éterické oleje, preto ho krájajte čo najrýchlejšie.

Zázvor je zdravý, lebo:

Posilňuje imunitný systém
Pomáha pri nafúknutom bruchu
Stimuluje spaľovanie tukov
Zmierňuje žalúdočné problémy
Má dezinfekčný účinok proti baktériám a vírusom
Podporuje krvný obeh
Pomáha proti nevoľnosti a pôsobí pozitívne na trávenie
Obsahuje vitamín C a je bohatý na antioxidanty
Je dôležitým zdrojom stopových prvkov (meď, mangán, zinok a železo)
Obsahuje éterické oleje
Pôsobí antibakteriálne

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #trávenie #imunitný systém #zázvor #vitamín C #antioxidanty