Kvapky alebo na čerstvý vzduch? Ako najlepšie prijať vitamín D?

Opäť je tu to temné obdobie. Mnohí pracujeme od nevidím do nevidím (prechádzame z tmy do tmy), ráno vstávame unavení.

14.11.2018 06:00
jeseň - prechádzka - partneri - romantika - nálada Foto:
Naše telo vie produkovať vitamín D len čiastočne, teda nie v dostatočnom množstve.
debata

Spamätáme sa až pri prvom prechladnutí, kedy začneme vitamínu D venovať väčšiu pozornosť. Vieme totiž, že jeho nedostatok má negatívny dopad aj na imunitný systém. Slnečný vitamín je však dôležitý aj pre kosti, rast buniek a dobrú náladu.

Len čiastočne

Pripomeňme, že naše telo vie vitamín D produkovať len čiastočne, teda nie v dostatočnom množstve. Produkuje sa pod vplyvom UV žiarenia, pomocou cholesterolu v pokožke. Vitamín D možno doplniť aj stravou, nachádza sa v rybách, pečeni, vajíčkach, šampiňónoch a dokonca aj v tmavej čokoláde. Možným riešením sú samozrejme aj preparáty a pobyt na čerstvom vzduchu.

Bez vitamínu K2?

Možno vitamín D užívať aj bez vitamínu K2? Dermatológ Sebastian Reischle pre rakúsky časopis Woman povedal, že ich možno užívať oddelene. Často sa však užívajú súčasne, pretože obe substancie ukazujú pri osteoporóze a artérioskleróze redundantný účinok. Existuje však aj nedostatok vitamínu D, kedy K2 nie je potrebný a s osteoporózou nemá nič spoločné.

Ako dlho na slnku?

Ak sa chceme vyhnúť kvapkám či vitamínovým doplnkom a chceme prijať vitamín D výlučne zo slnka, koľko času musíme stráviť na čerstvom vzduchu? Dermatológ odpovedá, ak chceme vytvoriť dostatok aktívneho vitamínu D, pravidlom je vystaviť pokožku na slnko v čase obeda na dve až tri hodiny. Reč je o stredoeurópskom lete. V zime telo pravdepodobne nevyprodukuje ani 5 percent požadovaného množstva. Aktuálne možno v Strednej Európe pozorovať endemický nedostatok vitamín D, v takom prípade je potrebná dávka 20.000 IU. Slnko v takýchto prípadoch, žiaľ, veľmi nepomôže.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #slnko #imunitný systém #vitamín D #vajíčka #UV žiarenie