Pacient s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc musel spávať v pivnici

Chronická obštrukčná choroba pľúc (chochp) znamená záchvatový kašeľ, hlieny, vychudnutie, v poslednom štádiu neschopnosť vykonať akúkoľvek činnosť bez dýchavičnosti a závislosť od hučiaceho kyslíkového koncentrátora.

21.11.2018 07:00
pľúca, rakovina, Röntgen, Röntgenová snímka Foto:
Röntgenová snímka pľúc.
debata

Pacienti, ktorí trpia diagnózou znamenajúcou neustále zmenšovanie kapacity pľúc a pomalé dusenie sa zaživa opisujú svoje ochorenie slovami: „Taký ten oslí kašeľ, hnusný, záchvatový, akoby som mala 300-kilový šuter na hrudi.“ Alebo: „Cítite, akoby ste sa naposledy nadýchli. Je to veľmi stresujúce. Potrebujem, aby ma niekto držal za ruku.“ „V robote na mňa dvakrát kýchnu a hneď mám zápal pľúc.“ Jedného z pacientov pľúcnej lekárky MUDr. Heleny Leščišinovej z Bardejova dokonca príbuzní umiestnili do pivnice, pretože ich rušil hukot jeho kyslíkového koncentrátora!

Tretia novembrová streda je už tradične Svetovým dňom chronickej obštrukčnej choroby pľúc (chochp). Nie je náhoda, že tento deň Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila krátko po Medzinárodnom dni bez fajčenia. Rozvoj chronickej obštrukcie pľúc (obštrukcia znamená doslova upchatie priechodov, ciest v organizme) s fajčením jednoznačne súsiví. „Naše pľúca boli stvorené na to, aby dýchali čistý vzduch. Nijaký dym z cigariet. Ani z tých elektronických,“ zdôrazňuje MUDr. Marta Hájková, CSc., hlavná odborníčka MZ SR pre pneumológiu a ftizeológiu.

„Typický pacient s chochp je takmer vždy súčasný alebo bývalý fajčiar,“ vysvetľuje MUDr. Leščišinová, primárka Oddelenia tbc a pľúcnych chorôb bardejovskej nemocnice sv. Jakuba. Chronická obštrukčná choroba pľúc sa začína nenápadne. V počiatočných štádiách má podobné príznaky ako bežné prechladnutie či zápal priedušiek. Na rozdiel od infarktu či mozgovej príhody nezabíja náhle. „Vývíja sa pomaly, počas mnohých rokov,“ podotýka bardejovská primárka. Kašeľ a produkciu hlienov fajčiari často považujú za štandard, ktorý súvisí s ich závislosťou. Postupne vzniká dýchavičnosť pri čoraz menšej námahe, ale človek si to neuvedomuje, pripisuje to zlej kondícii. Na prejavy ochorenia si postupne zvykne – najprv nevyjde na druhé poschodie, potom už ani na prvé. Pridá sa pískanie a tieseň na hrudníku a ku pľúcnemu lekárovi pacient častokrát príde v závažnom akútnom stave. Vyše polovica pacientov má v čase stanovenia diagnózy stredne ťažkú pľúcnu obštrukciu!

Akútnemu stavu sa hovorí „akútna exacerbácia“, je to niečo ako „intenzívny záchvat prepuknutia príznakov“, pričom každý uberie z kapacity pľúc aj 60 ml. Možno sa to nezdá veľa, ale pacienti v 4. štádiu ochorenia majú funkčnú kapacitu pľúc 700–800 ml a ročne 3–4 takéto záchvaty. Časom im ubúda aj svalstvo, z nedostatku pohybu aj dostatočného okysličenia jednotlivých orgánov sa pridružujú ďalšie diagnózy a chlapi „chochpkári“ vážia v záverečných štádiách choroby len 40–50 kg.

Kým v roku 1990 bola chochp celosvetovo šiestou najčastejšou príčinou úmrtia, dnes je už na 4. mieste. Je to jediná choroba spomedzi hlavných príčin úmrtí, ktorej výskyt vo vyspelých krajinách neustále rastie. Na Slovensku sa na chronickú obštrukčnú chorobu pľúc lieči takmer 80-tisíc pacientov. Najvyšší výskyt ochorenia majú Prešovský a Košický kraj. Samozrejme, ochorenie súvisí aj s úrovňou ovzdušia v prostredí, kde človek žije, alebo pracuje. „Cieľom liečby je zmiernenie príznakov, zlepšenie záťažovej tolerancie, zníženie rizika vzniku záchvatov, spomalenie postupu ochorenia,“ hovorí MUDr. Hájková. „Včasná diagnostika a správna liečba môžu zabrániť komplikáciám.“ Bohužiaľ, najmä v úvodných štádiách sa často stáva, že pacient predpísanú liečbu neužíva. Zvyšuje to riziko postupu choroby, ktorá po malých krôčikoch bude pacienta dusiť čoraz viac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chronická obštrukčná choroba pľúc #pľúca #CHOCHP