Príčinou zápachu z úst môže byť aj chronické ochorenie

Zápach z úst znepríjemňuje život dotyčnému, aj všetkým, ktorí okolo neho žijú. Často sa však problém nenachádza v ústnej dutine a na vine nie je nedostatočná zubná hygiena.

28.11.2018 06:00
halitóza, zápach, ústa Foto:
Podľa štúdií môže spôsobiť zápach z úst aj obezita, ochorenie obličiek, cukrovka, respiračné infekcie a niektoré lieky
debata

Príčiny zápachu z úst:

Baktérie na jazyku
Až 90 percent zo všetkých prípadov tvoria príčiny v ústnej dutine. Najčastejšie je za zlý dych zodpovedný práve jazyk. Baktérie hľadajú útočisko v jeho priehlbinkách a môžu tam rozkladať zvyšky potravy. Pomáha pri čistení zubov venovať zvýšenú pozornosť aj jazyku, nielen zubom a ďasnám.

Sucho v ústach a zubný kaz
Aj pokročilý zubný kaz alebo sucho v ústach môžu zapríčiniť zápach z úst, pretože tvorba slín je pre ústnu flóru dôležitá – zabezpečuje vypláchnutie zvyškov potravy z ústnej dutiny. Sucho v ústach sa často stáva príčinou halitózy. Môže to byť spôsobené vekom, ale aj konzumáciou alkoholu, fajčením, negatívny vplyv má aj stres a nedostatok tekutín.

Nízkosacharidová diéta
Fanúšikovia nízkosacharidovej diéty poznajú výraz „ketóza“. Je to špeciálny režim metabolizmu, v rámci ktorého organizmus prudko zvyšuje spaľovanie tukov v tele. Pri tomto procese telo uvoľňuje rôzne chemikálie, ktoré zapríčiňujú odporný zápach z úst. Nedá sa dokonca odstrániť ani zubnou kefkou, ani ústnou vodou.

Mandlové kamene
Trápi vás dlhodobo čudná pachuť v ústach, ale jednoducho neviete, odkiaľ zlý dych pochádza? Mohli by to byť mandlové kamene, sú veľmi nepríjemné. Za normálnych okolností samočistiaci mechanizmus zabezpečí ich prehltnutie, občas je však narušený.

Ďalšie príčiny
Podľa štúdií môže spôsobiť zápach z úst aj obezita, ochorenie obličiek, cukrovka, respiračné infekcie a niektoré lieky. Gastritída, žalúdočné vredy či pálenie záhy sú skôr zriedkavé príčiny halitózy.

Zápach poskytne informáciu

Už samotný zlý dych môže byť indíciou pre príčinu halitózy. Obzvlášť nepríjemný je zápach spôsobený zápalom v ústnej dutine. O niečo miernejší je zápach, ak sú zaň zodpovedné zapálené mandle či nosové problémy. Žalúdočné problémy zas spôsobujú hnilobný zápach, ovocný zápach naznačuje cukrovku.

Čo pomáha?

Najdôležitejšie je nájsť príčinu. Okrem čistenia zubov, minimálne dvakrát denne, ráno a večer by ste mali:

– vyčistiť si zuby po každom jedle
- používať medzizubné kefky a ústnu vodu – postarajú sa o svieži dych
- mať vždy pri sebe balenie čistiacich prostriedkov, sprej alebo ústnu vodu. Tieto prostriedky pôsobia proti tvorbe síry
- denne používajte zubnú niť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jazyk #cukrovka #síra #halitóza #ketóza #tvorba slín