Záchodové návyky: To najlepšie nakoniec

Je to delikátna a pre niekoho veľmi intímna téma. Naše "záchodové návyky". Pravidelné vyprázdňovanie úzko súvisí s naším zdravím. Súvisí s ním aj hygiena konečníka.

08.12.2018 06:00
pes, toaleta, toaletný papier Foto:
Najmä v prípade pacientov, ktorí trpia hemoroidmi, infekciami konečníka, análnymi abscesmi a fistulami, trhlinami análneho kanála či ekzémom, je veľmi dôležitý správny výber toaletného papiera.
debata

Zatiaľ čo v ázijských a arabských krajinách je štandardom opláchnuť sa po veľkej potrebe záchodovou sprchou a toaletný papier sa tam často ani nepoužíva, u nás je základom práve „toaleťák“.

Ku komfortu v podobe toaletného papiera sa ľudia dostali relatívne nedávno. Verejné toalety v starovekom Ríme poskytovali huby namočené v slanej vode pripevnené na paličke. V stredoveku dobre poslúžilo seno, slama či tráva. Eskimáci siahali po snehu či machu. Našinci ešte aj teraz v lese siahajú po lopúchových listoch či po vetvičkách ihličnanov (vo filme S tebou mě baví svět). V Indii dodnes vládne vedierko s vodou a ľavá ruka.

Obchodníci označujú celý segment papierových obrúskov, uterákov, vreckoviek a toaletného papiera za tzv. papierovú hygienu. Dve tretiny peňazí, ktoré za ňu minieme, pripadajú práve na toaletný papier. Ten kupujeme približne 13-krát do roka, uvádza odborný mesačník Retail News. Najobľúbenejší je biely trojvrstvový papier bez parfumácie (prípadne harmančekový).

Najmä v prípade pacientov, ktorí trpia hemoroidmi, infekciami konečníka, análnymi abscesmi a fistulami (nie sú zriedkavé pri Crohnovej chorobe a ulceróznej kolitíde), trhlinami análneho kanála či ekzémom, je veľmi dôležitý správny výber toaletného papiera. Ku análnemu ekzému sa napríklad možno dopracovať používaním rôznych parfumovaných prípravkov či vlhčených vreckoviek.

Aj preto by mal byť toaletný papier podľa možnosti bez vône, mal by byť hebký, príjemný na dotyk. Niektoré „prémiové“ toaletné papiere sa obohacujú dokonca o harmanček a vitamín E, rôzne výťažky obsahujú najmä vlhčené „toaleťáky“ (z nechtíka, ovsa, aloe, z dubovej kôry). Pravdupovediac v domácich podmienkach úplne stačí použitie čistej vody – na toalete s integrovanou sprchou, ručnej záchodovej sprchy alebo umytie nad bidetom. Pri týchto „vymoženostiach“ výrazne klesá aj spotreba toaletného papiera. „Mnohí nevedia, že podobne ako pohlavné orgány, ani konečník by si nemali umývať mydlom a inými vysušujúcimi prostriedkami,“ hovorí MUDr. Dimov zo Súkromného chirurgického centra v Bratislave, kde liečia aj choroby konečníka.

Odborníci upozorňujú, že príliš dlhé vysedávanie na toalete (také typické pre mužov) nie je zdravé. Nadmerne sa totiž vytláčajú pletence ciev v okolí konečníka a zvyšuje sa riziko vzniku a zhoršenia hemoroidov. Pravidelná stolica nemusí byť nevyhnutne každý deň. Vyprázdňovanie sa pohybuje medzi frekvenciou trikrát za deň až po trikrát týždenne. Všímať si treba najmä evidentnú zmenu v častosti vyprázdňovania!

Krvácanie je zvyčajne prvým, ale najčastejším príznakom hemoroidov. Krv je jasnočervená, chorý ju objaví na toaletnom papieri alebo v záchodovej mise. Každý, kto zakrváca z konečníka, by mal v rámci prevencie navštíviť lekára. Zvlášť sa to týka pacientov vo veku nad 50 rokov, keď výrazne stúpa výskyt nádorových ochorení. Krvácanie z konečníka je totiž spoločným príznakom kolorektálneho karcinómu i ochorenia zlatá žila. Treba však vedieť, že rakovina nevzniká z hemoroidov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hemoroidy #konečník #toaleta #kolorektálny karcinóm #toaletný papier