Bolesti hlavy po konzumácii vína? Už nikdy viac!

Vypili ste len trochu vína, napriek tomu vás však na druhý deň prekvapila poriadna bolesť hlavy? Nemusíte ju trpieť. Toto sú najlepšie tipy pre milovníkov vína.

25.12.2018 06:00
červené víno, alkohol, bolesť hlavy Foto:
Po pití vína sa oplatí krátka prechádzka na čerstvom vzduchu alebo poriadne vyvetrať miestnosť.
debata (22)

Vínko chutí… Ale niekedy musíte ďalší pohár odmietnuť, pretože sa obávate toho, čo zvyčajne nastane? Masívne bolesti hlavy a následné posmešky od rodiny, priateľov či kolegov… A pritom ste to s alkoholom vôbec neprehnali, napriek tomu v hlave bolestivo duní. Ale nebojte sa, nie je to opica, skôr trpíte na istý druh alergie na niektoré vínne zložky.

Ktoré látky to sú?

Vinníkmi sú v takom prípade sulfity a amíny. Sulfity sú konzervačné látky, obsiahnuté v rôznych potravinách. Preto môžete podobne reagovať aj na pizzu, olivy či tuniaka z konzervy. Ak všetky tieto dobroty konzumujete bez vedľajších účinkov, potom sú s vysokou pravdepodobnosťou na vine amíny. Víno obsahuje rovno dve varianty: Histamín a tyramín. Histamín rozširuje krvné cievy v našom mozgu, zatiaľ čo tyramín ich zužuje. Obe môžu spôsobovať bolesti hlavy.

Amíny sa nachádzajú aj v rôznych druhoch syra alebo v chrene. Ak sa ťažkosti vyskytnú pri ich konzumácii, možno ich jednoznačne označiť za vinníkov. Avšak víno ma často zvýšenú koncentráciu histamínu, takže alergia ostáva dlhšie bez povšimnutia.

Ak vás trápia sulfity, mali by ste siahnuť po víne bez prísad. V prípade histamínovej neznášanlivosti sa odporúča pred pitím vína užiť tabletku proti alergii (dostať v lekárni).

Ako zatočiť s bolesťou hlavy?

Kyslík
Po pití vína sa oplatí krátka prechádzka na čerstvom vzduchu alebo poriadne vyvetrať miestnosť. Krvný obeh sa rozprúdi, čo umožní ľahšie spracovanie uvedených látok.

Bielkoviny
Ak máte po pití vína na druhý deň bolesti hlavy, doprajte si bielkovinové raňajky. Vsaďte na ľahkostráviteľné potraviny ako je pomarančový džús, kuracie mäso, papája alebo losos. Bielkoviny podporia pečeň pri práci.

Med
Na raňajky by nemal chýbať ani med. Fruktóza v ňom obsiahnutá pomáha rozkladať alkohol. Ak sladké príliš neobľubujete, doprajte si aspoň paradajkovú šťavu.

Veľa vody
S pitím vody by ste mali začať už pri popíjaní vína. Alkohol, podobne ako káva okráda totiž telo o extrémne množstvo tekutín a živín. To je hlavný dôvod, prečo treba veľa, veľa piť.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #kyslík #bielkoviny #fruktóza #bolesti hlavy #histamín