Aquamín: Morské minerály si dožičte zvonka aj zvnútra

Už Hippokrates vychvaľoval liečivú silu mora. Bolo však treba čakať až do roku 1750, keď anglický lekár Richard Russel odhalil blahodarné prostredie mora vo svojom diele „O využití mora pri ochoreniach žliaz“.

28.12.2018 06:00
more, morská soľ, mušľa Foto:
Morská voda je bohatá na chlorid sodný a minerálne soli ako draslík, železo, horčík, fosfor.
debata

S morom súvisia aj termíny ako talasoterapia a algoterapia. Termín „talasoterapia“ v gréčtine znamená „liečenie morom“ a v roku 1869 ho vymyslel francúzsky lekár de La Bonnardiére, ktorý žil v Arcachone. Talasoterapia pozostáva zo súboru liečebných postupov, pri ktorých sa používa morská voda a jej rozličné formy, ďalej prímorská klíma, piesok a íl. Pôvodne prebiehala výlučne pri mori. Každé pobrežie má svoje špecifické vlastnosti: Atlantický oceán so svojimi silnými vetrami tonizujúce, Lamanšský prieliv má ideálnu klímu bohatú na jód vďaka silným prílivom, Stredozemné more vďaka slnečnému počasiu upokojuje v prípadoch preťaženia a podporuje vstrebávanie vitamínu D. Dnes si však možno talasoterapiu dožičiť aj doma v niektorých luxusných wellnesscentrách.

Morská voda je bohatá na chlorid sodný a minerálne soli ako draslík, železo, horčík, fosfor, ďalej na mikroelementy mangán, meď, zinok, kremík, lítium, kobalt, fluór či jód, takisto na vitamíny a aminokyseliny. Morský vzduch je bohatý na kyslík a záporné ióny, jemné čiastočky, ktoré sú známe svojimi účinkami proti stresu. Medzi iónmi je aj jód obsiahnutý v hmle aj jemnom daždi, ktorý stimuluje tvorbu hormónov štítnej žľazy.

Súčasťou talasoterapie je aj algoterapia, ktorá sa opiera o blahodarné účinky morských rias. Riasy sú bohaté na makroelementy a minerály – obsahujú takmer všetky druhy vitamínov a aminokyselín. Možno ich konzumovať, kúpať sa v morskej vode obohatenej o drvené riasy, absolvovať zábaly z teplých rias (napr. pri artróze, s výnimkou zápalového štádia). V prípade bolestí kĺbov na rukách sa uplatňuje technika morského bahna – ponorenie rúk do teplého bahna z morských rias. Ľudské telo obsahuje približne 25 nevyhnutných minerálov a stopových prvkov. Sú potrebné na to, aby chemické procesy v tele prebiehali správne. Niektorých minerálov (napr. fosforu a vápnika) je v tele viac ako ostatných. Ich potreba sa mení podľa veku a rôznych okolností. Nedostatok vápnika sa prejavuje najmä známym rednutím kostí a odvápňovaním zubov, chýbajúci horčík spôsobuje najčastejšie svalové kŕče, nedostatok fosforu bolesti kostí, stuhnuté kĺby. Ak na pokrytie ich potreby nestačí strava, optimálne je dopĺňať ich pomocou potravinových doplnkov pochádzajúcich z organických, napr. morských zdrojov.

Aquamín

  • multiminerálny komplex získaný z červenej morskej riasy žijúcej v ekologicky čistých oblastiach Atlantického oceánu
  • jedinečný zdroj minerálov na prírodnej báze, ktorý poskytuje ľudskému organizmu v prvom rade všetky tri základné minerály (vápnik, horčík a zinok) a ďalších 72 dôležitých stopových prvkov
  • ako minerálny zdroj na rastlinnej báze je vhodný aj pre vegetariánov a vegánov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #more #minerály #morská voda #aquamín #algoterapia