Silvestrovský záťah? Tak toto si ráno vypiješ!

Priveľa dnes piješ? Tak to si zajtra vypiješ! Opicu, onen nepríjemný stav po alkoholovom záťahu zažil niekedy v živote takmer každý. Prečo vzniká? A prečo sa nás týka?

31.12.2018 08:00
oslava, radosť, silvester, nový rok, alkohol,... Foto:
Príznaky "rozhasenosti" po alkoholovom úlete dosahujú svoj vrchol po 14-16 hodinách od začiatku "šnúry".
debata (2)

Erik Ondrejička vo svojej knihe (E)pigramov rýmuje: „Túlať božím rajom sa vraj môžu len tí, čo sú celý život prísni abstinenti. To si vínom nemám blažiť um aj telo, len aby som prežil večnosť bez priateľov?“ Počas silvestrovskej noci si zvyčajne „lupnú“ aj tí, čo sa počas zvyšku roka s alkoholom veľmi nekamarátia. Ale najmä netrénovaným sa „bujará silvestrovská noc“ môže stať osudnou v tom, že ráno Nového roka bude veľmi náročné. Ale asi bude náročné aj pre tých trénovaných, však?

Ktovie prečo sa nepríjemnému stavu po konzumácii väčšieho množstva alkoholu hovorí opica. Podľa doplnenej Darwinovej teórie však pochádzame zo slivky, lebo zo slivky je slivovica, zo slivovice opica a z opice človek. Ale aby ste vedeli, nielen človek, aj skutočné opice sa môžu opiť. Dokonca cieľavedome vyhľadávajú prezreté či nahnité ovocie, kde koncentrácia alkoholu môže dosiahnuť hodnotu aj päť percent (čo je 12-stupňové pivo). Také paviány radšej vydržia hladovať, kým ovocie na stromoch neprezreje, a o svoju dávku „chľastu“ sa pobijú takmer ako v typickej slovenskej putike.

V ústach Sahara, v hlave ohňostroj

Bratia Česi hovoria opici „kocovina“, Angličania „hangover“. Znamená to bolesť hlavy, poruchy vnímania, nevoľnosť, pálenie záhy, hnačku, stratu chuti do jedla, roztrasené ruky. Príznaky „rozhasenosti“ po alkoholovom úlete dosahujú svoj vrchol po 14–16 hodinách od začiatku „šnúry“. Opica je na niečo dobrá. Jej úlohou je totiž chrániť nás pred vznikom závislosti. Čo sa deje s naším telom? Organizmus odbúrava alkohol, ktorý sa premenil na jedovatý acetylaldehyd, je prekyslený a chýbajú mu tekutiny. Aj preto máme v hlave ohňostroj, v ústach Saharu, v žalúdku požiar a objatie so záchodovou misou môže byť veľmi vrúcne. Raz darmo, krčma je jediné miesto, kde sa z cicavcov stávajú plazy!

Alkohol sa v organizme začína vstrebávať 15 až 90 minút po vypití. Ak pijeme nalačno, vstrebáva a rozpúšťa sa v tkanivách rýchlejšie, ako keby sme ho pili k jedlu či po jedle. Prijímaná potrava totiž alkohol nasáva, a tak jeho vstrebávanie spomaľuje. Najrýchlejšie sa vstrebávajú nápoje s obsahom alkoholu okolo 20–30 percent. Vyššia koncentrácia dráždi žalúdok a vstrebávanie brzdí. Schopnosť rozkladať alkohol závisí aj od rasy. Je známe, že Ázijčania vo všeobecnosti znášajú alkohol horšie ako Európania (sú aj útlejší a nižší, takže im stačí menej, a nemajú dostatok enzýmu na štiepenie alkoholu).

Napravovák? Ale „co pak“?

Takže ako piť, aby sme tu aj na druhý deň mohli „byť“? V prvom rade – nezačínať „pitku“ chorý, oslabený, vystresovaný a nevyspatý. To je cesta k záhube. Rozhodnúť sa treba pre jeden druh kvalitného alkoholu a nemiešať! Tí, čo medzi dúškami alkoholu zapíjajú aj vodou, resp. vysokominerali­zovanými minerálkami (Vincentka, Fatra…) takisto robia dobre. Tieto minerálne vody sa zídu aj na druhý deň na neutralizáciu žalúdočných kyselín a doplnenie stratených minerálov. V rámci popíjania treba zajedať (najlepšie niečím slaným a mastným). Odbúravať alkohol pomáha pohyb a čerstvý vzduch! Takže si na Silvestra dobre zatancujte a choďte von skontrolovať, či nasnežilo!

Za osvedčené „napravováky“ na druhý deň sa považujú hovädzí či slepačí vývar, bujón, desiatové polievky. Hladina cukru v krvi býva po takomto záťahu nízka a hlava bolí aj z hypoglykémie. Za osvedčený napravovák sa považuje aj med ako koncentrovaná fruktóza (napr. na krajci chleba), vajíčko pre obsah bielkovín, banán pre obsah draslíka a celkovo multivitamínový prípravok na doplnenie stratených minerálov. Treba piť veľa tekutín, najmä zásadité minerálky! Káva nie je dobrý nápad, síce krátkodobo povzbudí, ale odvodňuje. Nuž a známe ranné „klin klinom“ v rozumnej miere síce má niečo do seba, aby sa to však neskončilo inzerátom: Vymením obličku za zdravú pečeň!

Mimochodom, viete, ako sa volá mafián, ktorý celý týždeň chľastá? Alka Po-Ne!

Ako dlho sa odbúrava alkohol
  Žena Muž
10° pivo (0,5 l) 3 hodiny 25 minút 2 hodiny 9 minút
12° pivo (0,5 l) 4 hodiny 18 minút 2 hodiny 27 minút
biele víno (0,5 l) 7 hodín 40 minút 5 hodín 13 minút
tvrdý alkohol (0,5 dl) 4 hodiny 25 minút 2 hodiny 36 minút
(Výpočty platia pre ženu vážiacu 60 kg a pre 80 kg vážiaceho muža.)

Zaujímavosti o alkohole

  • Na vrchole rebríčka zradných alkoholických nápojov stoja brandy, koňak, tmavý rum, whisky a všetky druhy šampanského. Červené víno zas obsahuje tyramín, látku podobnú histamínu, ktorá je príčinou silných bolestí hlavy. Najmenej toxická je čistá vodka.
  • Džin bol kedysi v Holandsku liekom. Jeho meno pochádza z holandského slova jenever (borievka). Borievky sa pôvodne pridávali do destilátov pre svoje močopudné účinky.
  • Šoférovanie v rámci opice môže byť rovnako nebezpečné ako šoférovanie pod vplyvom alkoholu. Reakcie organizmu sú až o 20 percent zredukované, aj keď už alkohol nie je v krvi!
  • V posledných rokoch na Slovensku stúpa konzumácia piva, ale spotreba liehovín a vína poklesla. Každý Slovák vypije priemerne 72 litrov penivého moku ročne.
Na vrchole rebríčka zradných alkoholických... Foto: SHUTTERSTOCK
alkohol, opica, silvester, opitosť Na vrchole rebríčka zradných alkoholických nápojov stoja brandy, koňak, tmavý rum, whisky a všetky druhy šampanského.

Aforizmy o alkohole

  • Ťažkému pijanovi ako prvé nezlyháva pečeň, ale jemná notorika.
  • Aj by som prestal piť, ale chýba mi pivná vôľa.
  • Vždy som si myslel, že najlepšie sa vyspím s opicou. No len čo do mňa vlezie, stále chce skákať po stromoch.
  • Alkohol je najlepší parťák. Ale potom sa kamsi vyparí – a si pod parou!
  • Radšej budem ožratý ležať v liehu ako triezvy vo formaldehyde.
  • Chľast mu rozvrátil celý metylbolizmus.
  • Ak je človek človeku vlkom, nie je pijan pijanovi opicou?
(Z knihy Emila Babína „Chytil zlatú rybku“, Ikar)

Pýtame sa hepatológa prof. MUDr. Štefana Hrušovského

MUDr. Štefan Hrušovský.

Po nadmernom pití alkoholu je človeku zle a dávi. Nutkanie vracať pochádza z chemoreceptorovej časti mozgu a je to jedna možnosť, ako alkohol dostať z tela. Čo však robí v tej chvíli naša pečeň?

Pečeň spracúva to, čo dostáva cez krvný obeh. Pečeňové bunky si veľmi rýchlo prebudujú enzýmový systém na spracovanie tej-ktorej živiny, lieku či trebárs aj alkoholu. Kapacita systému však má svoj strop, preto odbúranie nadmerného množstva alkoholu trvá viac hodín. Pri preťažení sa časť pečeňových buniek rozpadne. Ich regenerácia (obnova) potom trvá niekoľko dní. Ak je však množstvo alkoholu priveľké, môže vzniknúť zápal – alkoholová hepatitída, ktorá trvá niekoľko týždňov a môže sa skončiť zlyhaním pečene a smrťou. Množstvo alkoholu však môže človeka „zabiť“ aj priamym deštrukčným účinkom na mozog.

Aká dávka alkoholu sa považuje za smrteľnú? Občas bývajú v televízii správy, že prežil Slovák, ktorému namerali štyri promile alkoholu v krvi… Dá sa to vysvetliť odolnosťou jedinca? Tým, že niekto má „tréning“ a jeho odbúravanie alkoholu funguje lepšie?

Tá dávka je veľmi individuálna. Tréning možno poradiť iba ľuďom, ktorí plánujú výnimočne vypiť viac pohárikov za večer. Pohárik deň pred oslavou pomôže pečeni adaptovať sa na nezvyčajný „náraz“ v deň oslavy. Iné "tréningy” však zbytočne podporujú vznik závislosti.

Možno dostať cirhózu pečene po jednorazovom alkoholickom „ataku“, napríklad po novoročnom večierku?

Cirhóza pečene je zvyčajne výsledkom dlhej série útokov alkoholu na pečeň a rozvíja sa v priebehu desať, pätnásť aj dvadsať rokov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #opica #párty #Silvester #oslava nového roka