Trúdí homogenát ako liek?

Trúdí homogenát, resp. mlieko, je na Slovensku zatiaľ málo známy pojem. Ide o produkt, ktorý sa vyrába z včelích lariev.

04.01.2019 14:29
včely, úľ Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)
Jeho príbeh sa začal písať v Rumunsku. „Nicolae Iliescu, známy včelár, ktorý sa zaujímal o účinky včelích produktov na ľudské zdravie, sa potreboval zbavovať trúdích lariev zo svojich úľov,“ vysvetlila pre TASR Jana Ďurašková, ktorá sa venuje včelím produktom s tým, že jeho sused choval pomerne veľký kŕdeľ hydiny, tak začal tento odpad hádzať cez plot. „Po krátkom čase prišiel na to, že susedova hydina narástla, zmohutnela,“ doplnila.

Včelár sa podľa jej ďalších slov spojil s tímom vedcov. „V Rumunsku má tradícia včelárstva a apiterapie, teda liečenia pomocou včelích produktov, dlhšiu históriu, takže aj vedecké inštitúcie alebo lekárske ústavy boli tomu otvorené,“ priblížila. Spoločne sa snažili zistiť, čo sa v trúďom homogenáte nachádza. „Prišlo sa na to, že obsahuje obrovské množstvo hormónov a tiež vitamínu B. Dokonca trúdí homogenát je jediný zo včelích produktov, ktorý obsahuje aj B12,“ zdôraznila.

Pokračovala, že tento objav ich natoľko prekvapil, že v 80. rokoch minulého storočia vyvinuli z tohto produktu prvý farmaceutický liek v Rumunsku. Táto vedomosť sa, ako ďalej uviedla, rozšírila medzi zanietených včelárov aj apiterapeutov, a tak sa tomu aktuálne okrem Rumunska, venujú farmaceutické firmy aj v Rusku a na Ukrajine.

Apikonzultantka Iveta Krajňáková pre TASR uviedla, že trúdí homogenát sa najviac používa pri rôznych chorobách únavy, depresie, stresu, vyčerpanosti, ale aj na potenciu či neplodnosť, rast či vývinové poruchy detí. Osvedčil sa podľa nej aj u žien v klimaktériu, ktoré zo včelích produktov siahali doteraz hlavne po materskej kašičke. Ako ďalej uviedla, je vhodný aj na štítnu žľazu, žalúdočné problémy, kožné ochorenie, imunitu či prostatu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #včelár #apiterapia #včelárstvo #vedecké štúdie #trúd