Ako sa po sviatkoch zbaviť kíl navyše

"Občas sa prejesť nemusí nutne nášmu žalúdku škodiť, ak sa počas roka stravujeme zdravšie," hovorí MUDr. Alžbeta Béderová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

10.01.2019 06:00
váženie, váha, chudnutie Foto:
Ak nechceme priberať, musíme sa skutočne racionálne stravovať.
debata (2)

„Neexistuje potravina ktorá by bola vyslovene nezdravá, každá má nutričné benefity a niektoré aj riziká, ide len o to, ako často ju budeme konzumovať. Rok má 365 dní a sviatky sú len zlomkom z nich, takže aj keď zjeme niečo pre sviatočnú pohodu typické, ale menej zdravé a potom sa opäť budeme stravovať racionálne, nič sa nedeje. Ale ani počas sviatkov to samozrejme netreba preháňať,“ vraví doktorka Béderová. Po sviatkoch si zvyčajne „ordinujeme“ pôstne dni.

„Jadro pôstu bolo v minulosti racionálne, po Vianociach a fašiangoch bolo potrebné telo odľahčiť. Dnes je to iné, máme všetkého nadbytok, a preto tzv. pôstne dni v racionálnej výžive odporúčame, myslím tým jeden deň ľahšiu stravu. Je potom na každom, či si zvolí úplný pôst, len s pitím vody, čajov, alebo miernejšiu formu, keď prijíma ovocné šťavy, ovocie a zeleninu.“

Ak nechceme priberať, musíme sa skutočne racionálne stravovať. „Človek sa musí celoživotne nastaviť na nejaký optimálny stravovací model a tento typ stravovania by zároveň nemal byť extrémny. Prirodzené je mať na tanieri napríklad dusené mäso, kopu dusenej zeleniny a iba trochu prílohy. Treba dávať pozor najmä na škrobové prílohy, lebo tanier Slováka vyzerá takto: veľa mäsa, kopa zemiakov, ryže a jedna paradajka…,“ konštatuje doktorka Béderová.

Každý z nás je iný. Niekto zje veľa a nepriberie, niekto to isté a na hmotnosti sa mu to okamžite objaví. Je to vplyv genetiky, stravovacích návykov, štítnej žľazy, rýchlosti metabolizmu, dievčatám sa mení hmotnosť pri hormonálnej antikoncepcii… „Každý by si mal svoje telo poznať a podľa neho sa tým aj riadiť,“ dodala Alžbeta Béderová.

MUDr. Alžbeta Béderová radí: Ako na chudnutie a udržanie si váhy

MUDr. Alžbeta Béderová Foto: Daša Šimeková
MUDr. Alžbeta Béderová MUDr. Alžbeta Béderová
  1. Optimalizovať prívod bielkovín a preferovať ich ideálne zdroje – chudé mäso, hrabavá hydina, netučné sladkovodné a morské ryby, divina s obsahom tuku do 10 až 15 %, odtučnené mlieko a mliečne výrobky, termizované syry, sója.
  2. Výrazne obmedzovať živočíšne tuky, vylúčiť zo stravy mäsové výrobky, údeniny ktoré obsahujú veľa skrytého tuku a soli.
  3. Obmedziť príjem sacharidových, škrobových pokrmov, chlieb, pečivo, ryžu, knedle, zemiaky, múčne jedlá.
  4. Konzumovať dostatok balastných látok – ovocie, zelenina, celozrnné výrobky, ovsené vločky – zabezpečia pravidelné vyprázdňovanie, viažu a odstraňujú toxíny, cholesterol.
  5. Jeden deň v týždni tzv. odľahčovací deň, konzumovať len ovocie a zeleninu.
  6. Kulinárna úprava – varenie, dusenie vo vlastnej šťave, v alobale, na teflóne bez tuku, resp. preferovať rastlinné tuky a oleje ako zdroj mono- a polynenasýtených mastných kyselín. Jedlo pripravovať bez omáčok a zápražiek, dopĺňať zeleninou surovou, varenou, dusenou.
  7. Piť len vodu, ovocné a bylinkové čaje, minerálky, nepiť malinovky.
  8. Málo sladiť, soliť a koreniť, na dochutenie používať zeleninové vňate.
  9. Jesť pomaly, v 5 až 6 denných dávkach, servírovať jedlo na malých dezertných tanieroch. Kalorická redukcia neznamená aj redukciu počtu denných jedál. Pri obmedzení príjmu na dve jedlá sa tomuto rytmu organizmus prispôsobí a úbytok hmotnosti je menší ako pri rozdelení energeticky toho istého množstva na 5 až 6 dávok.
  10. Chodiť nakupovať najedený, nerobiť si neprimerané zásoby.
  11. Vyhýbať sa pokútnym a rýchlym diétam, optimálny a stabilný úbytok je do maximálne 1 kg/týždeň.
  12. Naučiť sa racionálne správať pri výbere potravín a pri jedení, žiadnu extrémnu, prísnu redukčnú diétu nie je možné držať celoživotne.
  13. Pozor na víkendové prejedanie a večerné nekontrolované maškrtenie.
  14. Odmena či reakcia na stres nesmie byť sladkosť, návšteva cukrárne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #chudnutie #MUDr. Alžbeta Béderová #redukcia váhy