V exotike pozor na vysoký UV index!

Je už dávno známe, že jedným z hlavných faktorov vzniku zhubného melanómu je intenzívne občasné vystavovanie sa slnku. K tomu prispievajú predovšetkým populárne dovolenky v exotike, keď z obdobia našej zimy a nízkeho UV indexu rodičia s deťmi prichádzajú do krajín s veľmi intenzívnym slnečným žiarením - navyše s pokožkou, ktorá je na to absolútne nepripravená.

12.01.2019 15:00
opaľovanie, slnenie, opaľovací krém Foto:
Koža si expozíciu UV žiareniu pamätá!
debata

Rovnako je dokázané, že melanómom častejšie trpia tí, ktorí sa v detstve či v mladosti na slnku spálili. Odhaduje sa, že len jedno spálenie slnkom v detstve, ktoré spôsobí pľuzgiere, zdvojnásobuje riziko vzniku melanómu. Poškodzovanie kože slnečným žiarením sa postupne hromadí – hovorí sa tomu kumulatívny efekt.

Koža nezabúda. Väčšina ľudí strávi na slnku ešte pred dosiahnutím 18 rokov okolo 80 percent z času, ktorý bude celkovo v živote vystavovať slnečným lúčom. Práve preto by sme pred nadmerným slnením mali dostatočne chrániť najmä svoje deti!

V prípade melanómu je totiž omnoho nebezpečnejšie tzv. akútne spálenie v porovnaní s chronickým slnením. A kto z dospelých môže povedať, že sa v minulosti na dovolenke pri mori aspoň raz „nepripiekol"? „Často si hovoríme, že sme sa spálili, ale už sa to predsa zahojilo. Koža si však expozíciu UV žiareniu pamätá!“ konštatuje kožný lekár doc. MUDr. Dušan Buchvald.

Melanóm sa po výraznom spálení kože môže objaviť aj v takej lokalite, ktorá slnku nebola vôbec vystavená.V e­xotických krajinách preto v žiadnom prípade nie je vhodné vystavovať deti slnku medzi 11. a 15. hodinou. Musia dôsledne nosiť klobúčik so širokými okrajmi, ktorý zakrýva oči a vytvára tieň na tvári (najmä, ak neznesú slnečné okuliare).

Takisto by mali mať tričkom zakryté ramená (optimálne z materiálu s UV ochranou). Nevyhnutné je používať opaľovacie krémy s faktorom 50+ a nanášať ich v dostatočnom množstve. Pozor, veľmi ľahko si môžu spáliť aj priehlavky nôh v sandálikoch.

Intenzita slnečného žiarenia sa vyjadruje medzinárodne zavedenou jednotkou merania intenzity ultrafialového žiarenia, tzv. UV indexom. Ide o jednoduchú číselnú škálu (0 až 11+). Čím je UV index vyšší, tým je riziko spálenia kože väčšie. Merania UV indexu vykonávajú certifikované autority, na Slovensku je to napríklad Slovenský hydrometeorolo­gický ústav.

Aj v našich zemepisných šírkach sa tak v letných mesiacoch intenzita UV žiarenia pohybuje medzi 8,5 a 9,5 z 11-stupňovej číselnej škály UV indexu. UV index 10 a 11 bežný v exotických krajinách je už extrémny a obyvatelia týchto krajín vedia, prečo v poludňajších hodinách nevychádzajú von a svoj význam má aj popoludňajšia siesta.

Intenzitu UV žiarenia navyše zvyšuje pobyt na svetlom piesku až o 25 %, na vode o 50 %. Preto veľmi zvažujte, v akom čase pôjdete s deťmi v rámci dovolenky v exotike na plavbu loďou a či má plavidlo strechu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #exotika #opaľovanie #UV žiarenie #slnečné žiarenie #dovoleka