10 vecí, ktoré by ste mali vedieť o rakovine pankreasu

Rakovina pankreasu patrí medzi najmenej známe druhy rakoviny. Podľahne jej však až 95% pacientov. Pomôcť môže iba včasná diagnostika.

23.01.2019 06:00
karcinóm, pankreas, rakovina Foto:
Len asi 15 % všetkých prípadov rakoviny pankreasu je možné riešiť chirurgicky.
debata (1)

1. Čo je rakovina pankreasu?

Rakovina pankreasu má najnižšiu mieru prežívania zo všetkých onkologických ochorení. V prípade, že nič nepodnikneme, predpokladá sa, že v roku 2030 sa stane druhou najčastejšou príčinou smrti na onkologické ochorenia.

2. Aké vážne je toto ochorenie?

Len asi 15 % všetkých prípadov je možné riešiť chirurgicky. Hlavnou príčinou neúspešnej liečby pacientov je neskorá diagnóza. Rakovina pankreasu má najnižšiu mieru prežívania zo všetkých onkologických ochorení. Pacienti s karcinómom pankreasu strácajú s diagnózou až 98 % z pôvodne očakávaných rokov zdravého života. Náročná diagnostika zapríčiňuje, že priemerný čas prežitia pacientov s metastázujúcim nádorom pankreasu je 4,6 mesiaca. Diagnóza rakoviny pankreasu je dnes spájaná s úmrtím a veľmi málo pacientov prežíva viac ako jeden rok po diagnostikovaní. Včasnejšia diagnóza by mohla pomôcť zvýšiť šance na prežitie.

3. Koho ochorenie najviac ohrozuje?

Pri takmer jednej tretine prípadov zaznamenali fajčenie. Rizikovým faktorom je chronická pankreatitída, ktorá je najčastejšie zapríčinená dlhodobým požívaním alkoholu. So zvýšeným rizikom rakoviny pankreasu sú spojené aj predchádzajúce onkologické ochorenia a iné zápalové ochorenia tráviaceho traktu. Ľudia s rodinnou anamnézou rakoviny pankreasu majú takmer dvojnásobné riziko. Diabetes mellitus zvyšuje riziko vzniku rakoviny pankreasu takmer dvojnásobne. Riziko sa zvyšuje s vekom. Najvyšší počet prípadov sa vyskytuje u ľudí nad 45 rokov. Obezita zvyšuje riziko v približne u 12 % pacientov s nádorom pankreasu. Rakovina pankreasu je jediná, ktorá postihuje obe pohlavia rovnako.

4. Aké sú hlavné príznaky rakoviny pankreasu?

Hoci ochorenie spočiatku nemusí mať žiadne príznaky, môžu sa pri ňom prejavovať niektoré z týchto symptómov: nevoľnosť, príznaky žltačky, depresia, bolesti brucha, bolesti chrbta, rozvoj alebo zhoršenie diabetes mellitus bez zvýšenia telesnej hmotnosti, hlboká žilová trombóza, zmeny vo vyprázdňovaní – hnačka, zmeny vo vyprázdňovaní – ílovitá stolica, nevysvetliteľná strata hmotnosti.

5. Ako sa rakovina pankreasu diagnostikuje?

Diagnostika je veľmi náročná pre nedostatok identifikovaných biomarkerov a génov. Všeobecný lekár odporučí pacienta k špecialistovi – testy a vyšetrovania (krvné testy, ultrazvukové vyšetrenie, röntgenové vyšetrenie, biopsia). Štyridsať percent diagnostikovaných pacientov je v pokročilom štádiu choroby a nádor už metastázuje.

6. Aké sú štandardné terapeutické postupy?

Možnosti liečby závisia od štádia nádoru, existujú nasledujúce možnosti: chemoterapia, nanopartikulovaná medikamentózna liečba, a/alebo chemoradiačná liečba, paliatívna a podporná terapia, chirurgická liečba, adjuvantná chemoterapia.

7. Aký pokrok zaznamenali v manažmente tejto choroby v posledných rokoch?

Rakovina pankreasu je jediným onkologickým ochorením, kde mortalita rastie u oboch pohlaví. Kvôli problematickej diagnostike v neskorých štádiách sa prežívanie pacientov nezmenilo počas posledných 50 rokov.

8. Ako je financovaný výskum rakoviny pankreasu?

Hoci je úmrtnosť na rakovinu pankreasu na štvrtom mieste medzi onkologickými ochoreniami, do výskumu sa dostáva menej ako dve percentá zo zdrojov určených na výskum onkologických ochorení v Európe.

9. Aká závažná je situácia v porovnaní s inými onkologickými ochoreniami?

Hoci je mortalita na rakovinu pankreasu na 4. mieste v rámci onkologických ochorení, neexistuje žiadna zmienka o jej manažmente v správe Európskej komisie z roku 2014 „Skríning rakoviny v Európskej únii“. Aj preto v tom istom roku vznikla Európska platforma pre rakovinu pankreasu, ktorá sa snaží túto situáciu zmeniť

10. Ako môžete získať viac informácií?

Ďalšie informácie nájdete na webových stránkach. Pripojte sa k podpore pacientov a ich blízkych na facebooku a tiež www.nierakovine.sk.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pankreas #rakovina pankreasu