Na bolesť hrdla zohraný tím byliniek

Asi každý už zažil nepríjemný pocit bolesti v hrdle. Vo väčšine prípadov ide len o príznak nejakého ochorenia, ktorý charakterizuje opuch, sčervenanie, škriabanie, pálenie či chrapot, problémy pri prehĺtaní. Väčšinou sprevádza infekcie horných dýchacích ciest. Nasledujúce bylinky majú na tento zdravotný problém blahodarný účinok.

09.02.2019 06:00
bylinka, kvetina, harmanček Foto:
Harmanček bol známy už v starom Egypte a ako liečivá bylina sa úspešne používa aj dnes.
debata

Rakytník rešetliakový je ker alebo menší strom, na jeseň doslova obsypaný drobnými oranžovými plodmi, ktoré v sebe ukrývajú približne dvesto biologicky aktívnych látok. Rakytníkový olej, najcennejšia surovina vyrábaná z rakytníkových plodov, má antimikrobiálne aj antivirotické účinky a možno ho používať vnútorne aj lokálne na postihnuté miesto. Obsahuje tiež vysoké množstvo vitamínu C potrebného na boj s infekciou. Až 25-krát viac ako citrusové plody.

Šalvia lekárska je ďalšou dôležitou bylinou, ktorú poznali už naše babičky. Táto vytrvalá aromatická bylina s modrofialovými kvetmi sa používa ako korenie, ale jej najčastejšie užívanie je známe v súvislosti s ústnou dutinou, keď sa používa pri zápaloch a bolestiach v hrdle, ústach, pri drobných poraneniach v ústach, ale aj v stomatológii ako dezinfekcia po zákrokoch. Keďže sa v jej prípade preukázali antibakteriálne a antiseptické účinky, možno ju užívať už pri prvých príznakoch ochorenia. Okrem upokojujúceho účinku na hrdlo, hltan a hlasivky prispieva k prirodzenej obranyschopnosti nášho organizmu.

Nechtík lekársky je okrasná jednoročná rastlina, ktorá je známa pre svoje krásne žlté a oranžové kvety. Práve tie sú najcennejšie, lebo obsahujú väčšinu účinných látok. Vďaka antibakteriálnemu pôsobeniu sa používa napríklad ako kloktadlo pri bolestiach v hrdle, pri rôznych vriedkoch a zápaloch v ústnej dutine.

Harmanček pravý je zas známy pre svoje drobné biele kvietky a aromatickú vôňu a možno o ňom hovoriť, že je to najznámejšia bylinka používaná v ľudovom liečiteľstve. Harmanček bol známy už v starom Egypte a ako liečivá bylina sa úspešne používa aj dnes. Obsahuje široké spektrum účinných látok a je známy aj pre svoje protizápalové, dezinfekčné a regeneračné účinky. Pri nachladnutí pomáha zmierňovať dýchacie problémy pri kašli a uvoľňuje dýchacie ústrojenstvo.

Mäta pieporná je bylinka s nezameniteľnou arómou, ktorá je známa vďaka svojim upokojujúcim účinkom na ústa, hrdlo, hltan a hlasivky, poskytuje potrebnú úľavu v prípade podráždenia v hrdle, hltane. Všetky tieto bylinky, ktorých účinky sa vzájomne podporujú, tvoria zohraný tím.

Vyznáte sa v týchto názvoch?

  • Faryngitída – akútny zápal hltana
  • Laryngitída – akútny zápal hrtana (laryngu)
  • Epiglotitída – akútny zápal hrtanovej príchlopky
  • Stomatitída – zápal sliznice ústnej dutiny

VIDEO: Chrípka je vážne ochorenie, nie je to iba prechladnutie. Pozrite si vysvetlenie lekárky.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäta pieporná #rakytník rešetliakový #bylinky #šalvia #bolesť hrdla #harmanček #nechtík