Pohyb je pre astmatikov dôležitý

Astmou, napriek moderným liečebným možnostiam, trpí vo svete viac ako 300 miliónov ľudí, predpoklady hovoria, že v roku 2025 sa tento počet zvýši až na 400 miliónov. Astma patrí k najrozšírenejším chronickým zápalovým ochoreniam dýchacích ciest.

12.02.2019 06:00
žena, nádcha, astma, kašeľ, prechladnutie, sprej Foto:
Mnohí astmatici sa pre svoje ochorenie vyhýbajú športu a málo sa hýbu.
debata

Dôvodom sú na jednej strane zvýšené predispozície alergických reakcií, ale aj stále narastajúca urbanizácia. Navyše, podľa zistenia Svetovej zdravotníckej organizácie, viac ako polovica pacientov s chronickým ochorením preruší alebo skončí liečbu do roka. Dôvody sú rôzne, jeden z najčastejších je ten, že ak sa čo len trochu zlepší stav, pacient sa uspokojí a nepovažuje užívanie liekov za nutné. U pacientov s astmou je to približne 30 %.

„Ešte stále nepoznáme liečbu, ktorá by astmu dokázala úplne vyliečiť. Čím viac vedci pátrajú po pôvode tohto ochorenia, tým viac sa ukazuje jeho zložitosť a komplexnosť,“ hovorí klinická imunologička a alergologička Katarína Bergendiová z bratislavského ImunoVital Centra. „Čoraz viac totiž pribúdajú vedecké dôkazy o tom, že astma je rôznorodé ochorenie, ktoré tvoria navzájom sa prekrývajúce syndrómy a ktoré majú pravdepodobne rôzne, ale ešte nedefinované príčiny a priebeh. Pred vedcami preto stojí veľká úloha identifikovať všetky rôznorodé skupiny pacientov (tzv. fenotypy astmy), a následne stanoviť pre každú skupinu najvhodnejší druh liečby,“ konštatovala doktorka Bergendiová.

Mnohí astmatici sa pre svoje ochorenie vyhýbajú športu a málo sa hýbu. To však nie je správne. „Šport prináša pocit uvoľnenia, relaxácie a, samozrejme, neodmysliteľné vyplavovanie endorfínov. Ľudia, ktorí pravidelne športujú, sa cítia zdravšie. Samozrejme, všetci pacienti liečení na alergiu a bronchiálnu astmu musia byť pravidelne sledovaní v ambulancii svojho lekára,“ povedala klinická imunologička. Ako dodala, k astmatickým športovcom patria napríklad lyžiarka Veronika Zuzulová, strelec Jozef Gönci, futbalista David Beckham, atlétka Jackie Joyner-Kersee, plavkyňa Amy Van Dyken, maratónska bežkyňa Paula Radcliffe, basketbalista Dennis Rodman, plavec Mark Spitz a mnoho ďalších.

Dôležitosť pohybu prízvukuje aj Štefan Reinhardt, primár a námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť zo Sanatória Dr. Guhra v Tatranskej Polianke. „Počas liečby učíme našich pacientov správne dýchať a snažíme sa ich nabádať na intenzívnejší pohyb. Klimatoterapia je pre astmatikov veľmi dôležitá. Kombinácia správneho dýchania a pohybu na čerstvom vzduchu je to najlepšie, čo tu pre seba môžu urobiť,“ povedal.

Astma sa môže vyvinúť kedykoľvek a prejaviť u kohokoľvek. „Môže sa vyvinúť zo životných inzultov. Môže ju napríklad spustiť ťažký zápal pľúc, pretože dôjde k preladeniu organizmu. Telo začne reagovať na bežné vonkajšie podnety záchvatom, alergickými prejavmi, astmatickým záchvatom, opuchom sliznice, priedušiek,“ vymenúva možno príčiny vzniku astmy primár. Ako dodal, každý organizmus reaguje inak. Niekomu sa priťaží vo veľkom strese, niekomu počas tehotenstva. Astma sa môže vyvinúť aj zo zle liečenej alergickej nádchy.

Pacient s astmou musí dodržiavať životosprávu. Aj keď sa cíti lepšie, lebo užíva lieky, nesmie zabúdať, že astmu má. „Šport, pohyb, zlepšovanie kondície, to všetko je dôležité. Samozrejme, každý sa musí poradiť s lekárom, čo smie a čo nesmie alebo by nemal robiť. Ak všetko dodrží, tak môže žiť zdravý, plnohodnotný život,“ dodal pneumológ Štefan Reinhardt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Astma #dýchacie cesty