Máte problémy pri zaspávaní? Pomáha hojdanie!

Bábätká kolíšeme, kým nezaspia. Účinkuje to však údajne aj v prípade dospelých. Prečo? Objasnila to štúdia.

20.02.2019 06:00
dieťa, bábätko, Foto:
To, čo funguje u bábätkách, podľa vedcov aj u dospelých.
debata

Ak dieťa nemôže zaspať, vezmeme ho na ruky, trochu ho pohojdáme, pohladkáme, spievame mu. Alebo ho uložíme do kolísky. Dôraz je kladený práve na kolísanie, pretože to je to, čo môže zachrániť dospelých pred nespavosťou. Tvrdia to výsledky aktuálnej štúdie.

Aby mohli autori štúdie túto skutočnosť preveriť, museli nechať prespať dobrovoľníkov celú noc v posteli, ktorá sa mierne hojdala, ďalšiu noc spali pre zmenu v úplne normálnych posteliach. Aby mali obe noci tú istú zvukovú kulisu, motory pohyblivých lôžok boli stále zapnuté. Pred spánkom sa museli účastníci štúdie podrobiť pamäťovému testu. Okrem toho boli ich vitálne funkcie a činnosť mozgu merané v stave spánku.

Ukázalo sa, že spánok v pohyblivej posteli bol nielen hlbší, ale noc bola tiež bezsenná. Okrem toho účastníci lepšie zaspali a v pamäťovom teste po prebudení dosiahli lepšie výsledky. Podľa jedného z vedcov sa pri pravidelnom pohybe môžu synchronizovať tie oblasti mozgu, ktoré sú zodpovedné za lepší spánok a pamäť.

Zistenia štúdie poukazujú na nový spôsob liečenia nespavosti a problémov so spánkom. Žiaľ, pohyblivá posteľ, v ktorej sa museli účastníci štúdie vyspať, je veľmi drahá, stojí okolo 3 tisíc eur. Poslúžiť môže aj hojdacia sieť, podľa vedcov sa síce k rovnakému účinku nedopracujeme, každopádne pomáha pri upokojení nervov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #pamäť #spánok #pokoj #nervy #kolísanie