Majte cukor pod kontrolou

Pokiaľ vám hrozí riziko vzniku diabetu 2. typu, alebo sa s touto chorobou už pasujete, máme dobré správy. Toto sú triky, ako si dať pozor na cukor v krvi.

23.02.2019 06:00
diabetes, cukrovka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prečo nás trápi diabetes?

Diabetes mellitus, tiež známy pod názvom cukrovka druhého typu sa často objavuje u ľudí v seniorskom veku. Vyhnúť sa tejto chorobe je komplikované, bojujú s nim aj deti a mladé generácie. Príčinou tohto ochorenia je nedostatočná tvorba inzulínu v takzvaných beta bunkách pankreasu (podžalúdkovej žľazy). Nižšie vylučovanie hormónu inzulínu je citeľné najmä po jedle.

K typickým príznakom diabetu patrí zvýšený smäd, časté močenie, zhoršenie zraku a výskyt infekcií kože a úst. Cukrovku dokáže vyprovokovať aj obezita, nevhodné stravovanie, vysoký krvný tlak a sedavý spôsob života. K základným preventívnym opatreniam v boji proti cukrovke patrí pravidelná konzumácia jedla a pitie tekutín, pričom dôraz sa kladie na vyhýbanie sa sladkým pokrmom a nápojom.

Kúzlo sa skrýva v pohybe

Podľa webu steathnews.com, štúdia uskutočnená vedcami na univerzite v Massachusetts ukázala, že ľudia, ktorí sa venujú aktívnemu spôsobu života majú až o 40 % nižšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky. Medzi kľúčové cvičenia pre všetkých, ktorí sa chcú vyhnúť tejto chorobe, alebo s ňou už nebodaj bojujú, patrí chôdza. Pravidelné prechádzky v trvaní 20 – 30 minút každý deň pomáhajú zabojovať s inzulínovou rezistenciou. Charakterizujeme ju ako citlivosť buniek voči pôsobeniu inzulínu. Ak ste rezistentný na spomínaný hormón, znamená to, že máte nízku citlivosť buniek na inzulín.

Bez správneho jedálnička to nejde

Okrem pohybu postráži cukor v normálnych hladinách aj správny výber jedla. Základným odporúčaním pre cukrovkárov je vyhýbanie sa sladkostiam, fruktóze a veľkému množstvu živočíšneho tuku. Naopak, vhodné sú potraviny s polysacharidmi (celozrnné potraviny), ďalej zelenina pre vysoký obsah vlákniny, semená rastlín a rastliny s vysokým obsahom omega mastných kyselín. Nakoľko omega mastné kyseliny patria k takzvaným zdravým rastlinným tukom, netreba sa s ich konzumáciou počas cukrovky obmedzovať.

Skvelým zdrojom najmä mononenasýtených mastných kyselín (tukov) je tropické ovocie avokádo. K lacnejším potravinám, ktoré sa hodia do diéty diabetikov patrí cesnak, ktorý si hravo poradí so znižovaním cholesterolu v krvi. Z ovocia sú to najmä slivky (aj sušené). Tie sa chvália vysokým obsahom vlákniny, ktorá spomaľuje trávenie sacharidov, pričom táto vlastnosť sa oceňuje najmä pri problémoch s cukrovkou. Spomedzi korenín je to najmä očarujúco voňajúca škorica.

Vzorec na pitný režim

O kontrolu cukru v krvi sa postará aj správny pitný režim. K tomu však nepatria ovocné džúsy, sladené minerálky a už vôbec nie kolové sladené nápoje. Výhodou nie sú ani nápoje s vysokým množstvom umelých sladidiel. Naopak, pitná voda, bylinkové čaje a konzumácia zeleninových polievok vás udržia v požadovanej for­me.

Koľko pitnej vody vlastne potrebujeme? Na výpočet ponúkame vzorec. Ak vynásobíte vašu váhu v kilogramoch s číslom 0,035 vyjde denná potreba tekutín v litroch. Napríklad, ak vážite 80 kg, denná potreba tekutín je až 2,8 litra. Za každých 11 kg nadváhy je potrebné si doplniť pitný režim o 2,5 dcl a po vypití šálky kávy až 3 dcl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #zdravý životný štýl