Ľaváčky ochorejú na rakovinu prsníka častejšie ako praváčky

Ako je to možné, že na rakovinu prsníka ochorejú skôr ženy, ktorých dominantná ruka je ľavá? Riziko týchto žien je dokonca vyššie ako u žien, ktoré užívajú antikoncepciu či fajčia.

25.02.2019 06:00
prsia, rakovina prsníka Foto:
Dokonca ani fajčenie alebo užívanie antikoncepcie neznamená v prípade rakoviny prsníka také vysoké riziko ako ľavá ruka.
debata

Mnohé rizikové faktory ochorení môžeme ovplyvniť, môžeme sa napríklad viac hýbať, zdravšie sa stravovať, prestať piť a fajčiť, nepreháňať to s opaľovaním, viac oddychovať… Sú však aj faktory, ktoré, žiaľ, ovplyvniť nevieme, napríklad genetické faktory, keď sa choroba vyskytuje v rodine.

Ľaváčky – dvojnásobné riziko rakoviny prsníka

Ľaváčky vraj ochorejú na rakovinu prsníka častejšie ako praváčky. Podložili to tri vedecké štúdie za ostatných dvadsať rokov, pričom toto podozrenie existovalo už oveľa skôr. V dvoch štúdiách sa okrem iného ukázalo, že ženy, ktoré uprednostňujú ľavú ruku, majú až dvojnásobnú pravdepodobnosť rakoviny prsníka pred menopauzou ako praváčky.

Najväčšie riziko

Výskumný tím vo Fakultnej nemocnici v Utrechte sa spolieha na uvedené informácie. Štúdia sa začala v polovici 80-tych rokov, počas 16 rokov bolo sprevádzaných viac ako 12-tisíc žien. Vedci sa zaujímali o ich životný štýl, počet detí, rodinnú anamnézu a tiež o ich dominantnú ruku. U žien, u ktorých sa medzičasom rozvinul v prsnom tkanive nádor, sa štatisticky potvrdila spojitosť s dominantnou ľavou rukou. Dokonca ani fajčenie alebo užívanie antikoncepcie neznamená v prípade rakoviny prsníka také vysoké riziko ako ľavá ruka. Žiaľ, preorientovať sa na pravú ruku nepomáha.

Aká je súvislosť medzi rakovinou prsníka a ľaváctvom?

V tejto oblasti existuje teória, že zvýšený vplyv pohlavných hormónov na dieťa v maternici môže byť zodpovedný za malígnu zmenu prsného tkaniva, rovnako aj za ľaváctvo. Hormóny majú mať vplyv aj na vývoj mozgu a tým aj vrodené uprednostňovanie jednej strany. Tento predpoklad a spojitosť však zatiaľ nie sú preukázané a preto je zvýšené riziko rakoviny prsníka u ľaváčiek ešte stále celkom nevyjasnené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ľaváctvo #maternica #hormóny #rakovina prsníka