Porazme diabetes stravou a pohybom. Ako sa počítajú sacharidové jednotky

Na Slovensku vari niet rodiny, v ktorej by nežil aspoň jeden diabetik. Touto diagnózou u nás trpí približne 400 000 ľudí, pričom asi 100 000 diabetikov o svojom ochorení nevie. Počet diabetikov sa za posledných 20 rokov výrazne zvýšil. K príčinám nárastu tohto ochorenia patria genetické faktory, nesprávny životný štýl, najmä nedostatok pohybu, nevhodná strava, stres a obezita.

01.03.2019 06:00
diabetes, cukrovka, zelenina, zdravá výživa,... Foto:
Celodenná strava a koľko SJ ma diabetik prijať v každej porcii jedla určí lekár.
debata

Až ôsmim z desiatich prípadov diabetu 2. typu by pritom bolo možné zabrániť zmenou životného štýlu. V mnohých rodinách sa cukrovka objavuje v každej generácii. Počet členov rodiny s cukrovkou narastá a diabetes sa u nich dokonca objavuje v čoraz nižšom veku. Pacienti v mnohých prípadoch na chorobu rezignujú a berú ju ako svoje nechcené dedičstvo, ktoré v podstate očakávali. Pravda je, že dedičnosť existuje. V „diabetických“ rodinách je skutočne pravdepodobnosť ochorenia vyššia. Svoju úlohu však zohrávajú stravovacie zvyklosti a životný štýl rodiny. Obezita, prejedanie sa, sladené nápoje… Zlý životný štýl by však rozhodne nemal byť tým, čo spája rodiny. Súčasne s rastúcou hmotnosťou ubúda pohyb. Riešením je zmeniť životný štýl pacienta s diabetom i celej rodiny, zaradiť do denného rozvrhu fyzickú aktivitu, strážiť si hmotnosť a začať variť chutne, ale podľa zásad správnej výživy. Len tak sa dá vzniku diabetu 2. typu zabrániť alebo túto chorobu aspoň oddialiť.

Podľa informácií Národného centra zdravotníckych informácií v roku 2017 pribudlo na Slovensku vyše 22-tisíc nových prípadov, v ktorých pacientom diagnostikovali cukrovku. „Počet pacientov liečených na niektorý typ diabetu mellitus vzrástol oproti roku 2009 o 5 % a každý rok je do dispenzárnej starostlivosti prijatých viac ako 20-tisíc nových diabetikov,“ uviedol generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš.

Z chronických komplikácií, ktoré spôsobuje cukrovka, sa najčastejšie vyskytuje artériová hypertenzia, porucha metabolizmu lipidov, diabetická neuropatia, komplikácie s očami a komplikácie s obličkami. Pribúda aj počet amputácií končatín v dôsledku tzv. diabetickej nohy. A to napriek tomu, že vďaka medicínskym inováciám a zdravotníckym pomôckam existujú možnosti, ako úspešne pomáhať pacientom s týmto zdravotným problémom. Zatiaľ čo zdravotné poisťovne vykazujú nárast výdavkov na liečbu pacientov s cukrovkou, u ktorých sa ochorenie vyvinulo až do štádia tzv. diabetickej nohy, narastajúce čísla o amputáciách v dôsledku diabetickej infikácie napovedajú o stále nedostatočnej dostupnosti revaskularizačnej terapie a terapie hojenia rán.

„Cukrovku môžeme pokojne nazvať civilizačným ochorením s výrazným spoločenským a ekonomickým dosahom. Napriek progresu v oblasti vývoja nových liekov je zrejmé, že sú to práve zdravotnícke inovácie a pomôcky, ktoré pomáhajú zachraňovať životy. A to nielen pacientom trpiacim cukrovkou. Na druhej strane je otázne, či majú všetci pacienti prístup k takej liečbe, ktorá ich môže uchrániť pred amputáciou, skvalitniť a predĺžiť im život,“ hovorí Katarína Danková zo združenia SK+ MED.

„Dôležitá je najmä osveta a informovanosť pacienta o možnostiach liečby tzv. diabetickej nohy. Zefektívnením prístupu pacientov k zdravotníckym pomôckam a inováciám, dôslednými preventívnymi opatreniami či včasnou diagnostikou je možné u diabetikov zredukovať počet amputácií končatín,“ hovorí intervenčný rádiológ a primár endovaskulárneho programu kliniky CINRE v Bratislave Tibor Balázs.

Endovaskulárne metódy spočívajúce vo vystužení cievy stentom či cievne rekonštrukcie dnes dokážu zachrániť končatinu pred amputáciou až v 92 % prípadov. V záujme zastavenia negatívneho trendu, čo sa vývoja počtu amputácií týka, by malo byť prioritou zdravotných poisťovní a rezortu zdravotníctva zefektívniť manažment pacientov. „Práve včasné zachytenie zdravotného problému a správne indikovaná liečba hojenia rán môžu výrazne napomôcť pacientom stabilizovať ich zdravotný stav a minimalizovať riziká vzniku ťažkých infikácií na končatinách,“ dodáva chirurg Marián Rošák z UNLP v Košiciach

Ako sa počítajú sacharidové jednotky v potravinách a v jedle?

Celodenná strava a koľko SJ ma diabetik prijať v každej porcii jedla určí lekár. Potrebné je preto poznať sacharidové potraviny a ich vplyv na glykémiu, ale aj koľko SJ má prijať diabetik v jednotlivých porciách jedla! Musí vedieť, či má jesť tri hlavné jedla počas dňa alebo 6 porcii podľa inzulínu a spôsobu života, ktorý má zabehnutý. Len ak toto všetko vie, môže dosahovať dobré glykémie, oddialiť alebo zabrániť vzniku diabetických komplikácií. Keď si diabetik aplikuje svoju dávky rýchlo pôsobiaceho inzulínu, musí prijať jedlom potrebný počet SJ, aby jeho glykémia bola v normálnych glykemických hodnotách. V prípade, že prijme v jedle viac sacharidových potravín, t. j. viac sacharidových jednotiek (SJ), glykémiu bude mať vyššiu. Označuje sa to ako hyperglykémia. Naopak, keď v jedle prijme menej sacharidových potravín (SJ), ako by mal, môže si spôsobiť pokles glykémie – hypoglykémiu.

Každá potravina je uvedená v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ. Sacharidové potraviny sú rozdelené na rýchle, započítateľné a voľné. Ovplyvňujú glykémiu rozdielne rýchlo. Rýchle sacharidové potraviny, s vysokým glykemickým indexom, sa používajú na preliečenie hypoglykémie v prípade, keď glykémiu nezvládol a hypoglykémii nepredišiel. Započítateľné SJ sú všetky tie, ktoré človek bežne konzumuje a diabetik započíta do svojho počtu SJ v porcii jedla na dávku inzulínu. Medzi voľné sacharidové potraviny patrí zelenina v množstve do 200 g v porcii okrem mrkvy, cvikly, kukurici a hrášku, čo spresňuje tabuľka o SJ.

Množstvo sacharidových potravín, ktoré zodpovedá 1 SJ (10 g sacharidov)

Múčne a pekárenské výrobky množstvo
Chlieb biely, konzumný 1/2 krajca (20 g)
Chlieb so semiačkami, graham 1/2 krajca (25 g)
Rožok biely, žemľa 1/3 kusa (15 až 20 g)
Rožok biely 40 g zodpovedá 2,5 SJ
Rožok biely 50 g zodpovedá 3 SJ
Rožok grahamový 1/2 ks (z 50 g) 25 g
Vianočka (môže si ju dovoliť zjesť len diabetik dobre kompenzovaný) 1/2 krajca (15 až 20 g)
Múka pšeničná, ražná, kukuričná 1 PL – 15 g
Ovsené vločky 2 PL – 20 g
Ryža varená 2 PL – 45 g
Ryža Naturál – varená 2 PL – 45 g
Cestovina varená, halušky 2 PL – 45 g
Knedľa varená 1/2 krajca – 25 g
Knedľa žemľová 1 tenký krajček – 45 g

Zemiaky a započítateľná zelenina

Zemiaky varené (vhodnejšie sú zemiaky varené v šupke pre nižší GI) 2 pol. lyžice
Zemiakové hranolčeky 15 kusov – 35 g
Zemiaková kaša 2 PL – 75 g
Zemiaková knedľa 1/2 krajca – 40 až 45 g
Varená fazuľa a hrach 3 PL – 80 g
Varená šošovica 3 PL – 65 g
Varené zrno kukurice 3 PL – 65 g
Mrkva surová (mrkva varená má vyšší GI) 2 malé – 80 g
Hrášok sterilizovaný, bez nálevu 100 g
Hrášok čerstvý 2 hrste – 180 g
Červená repa porcia šalátu – 100 g

Ovocie v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ

váha ovocia je uvedená aj so šupkou alebo kôstkou
Ananás koliesko – 140 g
Banán 1/2 malého kusa (70 g)
Broskyňa 1 kus (120 g)
Čerešne za 1 kompótovú misku (90 g)
Černice a čučoriedky 7–8 lyžíc (140 g)
Grapefruit 1/2 kusa (170 g)
Hrozno Malý strapček (70 g)
Hruška 1 malá (90 g)
Jablko 1 malé (90 g)
Jahody 10 malých (160 g)
Mandarínky 2 malé (150 g)
Marhule 2 – 3 kusy (110 g)
Melón červený 2–3 krajce (270 g)
Pomaranč 1 malý (150 g)
Ríbezle 7 lyžíc (140 g)
Slivky 3 – 4 kusy (90 g)

Zelenina voľná – voľné druhy zeleniny neovplyvňujú glykémiu a môžu sa konzumovať do 200 g v porcii bez započítania do počtu SJ.

Zo živočíšnych potravín sa do počtu SJ započíta len mlieko a tekuté mliečne výrobky.

1 SJ v množstve:

Mlieko a mliečne výrobky množstvo
Mlieko 1 pohár 200 ml
Jogurt biely 1 pohár – 200 ml
Kefír, Acidofilné mlieko 1 1/2 pohára – 300 ml

a) do počtu SJ sa nepočítajú potraviny z mlieka ako napr. porcia: syra, tvarohu, bryndze a pod.

b) nepočíta sa do počtu SJ ani primeraná porcia mäsa a mäsových výrobkov, vajce, tofu (sú to bielkovinové potraviny – 0 SJ)

Ako čítať etiketu na výrobkoch, keď chceme zistiť, akému počtu SJ výrobok zodpovedá?

Vieme, že 1 SJ zodpovedá 10 g sacharidov. Obsah sacharidov je na etikete uvedený v 100 g výrobku. Gramy sacharidov podelíme číslom 10 (10 g sacharidov zodpovedá 1 SJ) a vypočítame počet SJ v 100 g výrobku.

Príklad: V 100 g výrobku je 60 g sacharidov.

Výrobok má hmotnosť 40 g.

Výpočet: 60 g sacharidov :

10 g (1 SJ) = 6 SJ v 100 g výrobku.

6 SJ x 40 g (hmotnosť výrobku) =

240 : 100 g = 2,4 SJ.

Tento výrobok s hmotnosťou 40 g

zodpovedá cca 2,5 SJ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sacharidy #diabetes #cukrovka #diabetici