Pohyb je dôležitou súčasťou života diabetikov

Fyzická aktivita a pohyb by mali byť pre diabetikov samozrejmou súčasťou životosprávy. Treba vyberať aktivity, ktoré sú vhodné vzhľadom na celkový zdravotný stav, zdatnosť, šport by sa mal podieľať na dosiahnutí čo najlepšej glykémie.

07.03.2019 06:00
šport, pohyb, zdravie Foto:
Šport a pohybová aktivita sú veľmi dôležitou súčasťou života ľudí s cukrovkou.
debata

Vo všeobecnosti sa diabetikom odporúčajú cvičenia, ktoré zaťažujú veľké svalové skupiny a prevláda v nich vytrvalostná (aeróbna) športová aktivita. Jej časové rozmedzie by mohlo trvať 30 až 60 minút + 5 až 10 minút rozcvičenie a vyklusanie. Pohyb zaraďte podľa vašich možností najmenej 3-krát do týždňa, v ideálnom prípade denne. Najlepšie je, ak sa športu môžu venovať partneri spoločne alebo aj viacerí členovia rodiny.

Šport a pohybová aktivita sú veľmi dôležitou súčasťou života ľudí s cukrovkou. Nie všetci pacienti však vedia, aký druh a akú intenzitu športovej aktivity si zvoliť, najmä ak sa roky aktívne nehýbali. Diabetes 2. typu charakterizuje znížená citlivosť tkanív na inzulín. Pohybová aktivita je jednou z hlavných možností ako túto citlivosť vylepšiť, teda obnoviť schopnosť prieniku glukózy do buniek. Nedostatočný pohyb spôsobuje zníženie citlivosti inzulínových receptorov o tretinu až polovicu. Dlhšia kontinuálna pohybová záťaž strednej intenzity, naopak, zvyšuje tuto citlivosť až o polovicu. Pre človeka po päťdesiatke s diabetom 2. typu je optimálnym druhom pohybu pravidelná chôdza. Určite sa odporúča konzultácia s lekárom a prípadne podstúpenie záťažového testu.

Vhodné pohybové aktivity pre diabetikov starších ako 50 rokov sú:

chôdza (rýchlosťou 4 až 6 km/h, ak to dovolí zdravotný stav)

nordic walking (chôdza so špeciálnymi paličkami)

cross trainer (trenažér umožňujúci elipsovitý pohyb, šetrný najmä ku kĺbom)

posilňovanie

plávanie (nevhodné pre pacientov s „diabetickou nohou“)

jazda na bicykli

džoging

cvičenie s fitballom (gymnastická veľká nafukovacia lopta)

akva aerobik

Pohybová aktivita by mala trvať aspoň 30 minút, ideálne 60 minút denne. Pokročilejší sa môžu hýbať 45 minút s intenzitou blížiacou sa anaerobnému prahu.

Nevhodné pohybové aktivity pre diabetikov starších ako 50 rokov sú:

adrenalínové športy

športy, pri ktorých existuje riziko úrazu či poranenia dolných končatín

dlhotrvajúce fyzické aktivity (trvajúce hodiny) – môžu navodiť hypoglykémiu, ktorá môže trvať aj hodiny po skončení fyzickej aktivity

opakované šprinty, ktoré by tiež mohli navodiť hypoglykémiu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #diabetes #cukrovka #diabetici