Sedem najčastejších príznakov nedostatku jódu

Jód je pre telo jednou zo základných minerálnych látok, preto je dôležité jeho prípadný nedostatok zachytiť čo najskôr.

06.03.2019 06:00
morské plody, omega 3 mastné kyseliny, výživa Foto:
Jód sa bežne vyskytuje v morských plodoch.
debata

Z minerálu, ktorý sa bežne vyskytuje v morských plodoch, produkuje štítna žľaza hormóny, ktoré kontrolujú rast, podporujú metabolizmus a opravujú poškodené bunky. Nedostatok jódu často postihuje najmä tehotné ženy, vegetariánov či vegánov.

Priberanie na váhe

Za neočakávaným zvýšením telesnej hmotnosti môže byť nedostatok jódu – štítna žľaza preto nemôže produkovať dostatok hormónov štítnej žľazy. Tie pomáhajú regulovať rýchlosť metabolizmu – ak sú hladiny nízke, telo spáli vo fáze pokoja menej kalórií a bude si ukladať viac v podobe tuku.

Únava a slabosť

Únavu a slabosť popisuje až 80 percent ľudí so zníženou funkciou štítnej žľazy, ktorá je spojená s nedostatkom jódu. Hormóny štítnej žľazy pomáhajú telu pri získavaní energie. Ak je hladina hormónov nízka, nižšia je aj úroveň energie, čo spôsobuje slabosť.

Opuchy na krku

Opuchy v oblasti hrdla sú najčastejším príznakom nedostatku jódu. Tzv. struma sa vyskytuje vtedy, keď je štítna žľaza príliš veľká. Keď v krvi stúpne hodnota TSH, štítna žľaza využíva jód na tvorbu hormónov štítnej žľazy. Avšak keď nie je v tele dostatok jódu, nemôže produkovať dostatok hormónu štítnej žľazy.

Suchá, šupinatá pleť

Nedostatok jódu môže spôsobiť nízke hladiny hormónov štítnej žľazy, to zas môže spôsobiť vysychanie pokožky, pretože kožné bunky sa už v pravidelných intervaloch nemôžu regenerovať.

Problémy pri učení a sústredení

Ďalším príznakom nedostatku jódu je narušenie schopnosti učiť sa a pamätať si. Aj tu hrajú hormóny štítnej žľazy centrálnu rolu. Pri nedostatku jódu sa nemôžu dostatočne tvoriť hormóny štítnej žľazy, čo môže obmedzovať vývin mozgu.

Vypadávanie vlasov

Rast vlasových folikulov ovplyvňujú hormóny štítnej žľazy. Nízka hladina hormónov môže spôsobiť, že sa prestávajú regenerovať, čo môže viesť k vypadávaniu vlasov.

Silná alebo nepravidelná menštruácia

Aj nepravidelná alebo silná menštruácia môže byť výsledkom nedostatku jódu a ide ruka v ruke s nízkou hladinou hormónov štítnej žľazy. Istá štúdia ukázala, že približne 68 percent žien s nepravidelnou menštruáciou má aj preukázateľne nízke hladiny hormónov štítnej žľazy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #štítna žľaza #morské plody #struma #nedostatok jódu