Rakovina hrubého čreva: Pri šálke kávy hovorme o zdraví

Na svete je "skríning song", ktorého autorkou je herečka Bibiana Ondrejková a Matej Vaník: "Pri šálke kávy hovorme o zdraví. Pripomínam toto zas, týka sa to všetkých nás. Pozri sa na internet: šálka kávy bodka net. A otestuj sa hneď!"

09.03.2019 06:00
káva Foto:
Informácie o rakovine hrubého čreva nájdete aj na stránke www.salkakavy.net.
debata

Situácia v onkológii, zdá sa, nie je beznádejná. Podarilo sa spustiť tzv. pozývací skríning, takže včasné predchádzanie vzniku karcinómu hrubého čreva je realitou. Celoštátny skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka je štátom riadený preventívny program, ktorý môže úspešne zastaviť zbytočné úmrtia. Vznikol v úzkej spolupráci pacientskej organizácie NIE RAKOVINE so Slovenskou gastroenterolo­gickou spoločnosťou – sekciou skríningu, štátnymi úradmi, zdravotnými poisťovňami, s odbornými inštitúciami a médiami.

Preventívny test na skryté krvácanie do stolice (test na okultné krvácanie s citlivosťou 70–80 percent) príde poštou domov prvým vybraným dvadsiatim tisíckam poistencov nad 50 rokov alebo si ho môžu vyžiadať u svojho všeobecného lekára. Ak sa do programu zapojí viac ako 50 % oslovených občanov, potvrdí sa, že majú záujem o prevenciu a dostanú ju aj ďalší! Štát spustí aj ďalšie onkologické skríningové programy.

Preventívny test na okultné krvácanie. Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
test na okultné krvácanie Preventívny test na okultné krvácanie.

Tento test umožňuje neinvazívne a jednoducho odhaliť rakovinu hrubého čreva a konečníka vo včasnom štádiu, keď je vysoká šanca na vyliečenie alebo na odstránenie nebezpečných polypov prv, než sa z nich vyvinie rakovina. Treba si urobiť test podľa podrobného návodu, ktorý je súčasťou zásielky. Odobratú vzorku stolice treba doručiť všeobecnému lekárovi najneskôr do troch dní po odobratí stolice v priloženej odberovej nádobke spoločne s obálkou, v ktorej je uložená testovacia platnička aj s formulárom. O výsledku testu bude lekár informovať. Bohužiaľ, ľudia na sociálnych sieťach už píšu aj o skúsenostiach, keď priniesli test obvodnému lekárovi a ten ho odmietol vyšetriť. Nevzdávajte sa! Informujte o tom OZ NIE RAKOVINE, Ligu proti rakovine alebo svoju zdravotnú poisťovňu.

Ak je test negatívny, treba ho opakovať o dva roky. Ak je výsledok pozitívny, lekár pacienta odporučí na kolonoskopické vyšetrenie, kde odborník gastroenterológ zistí presnú príčinu skrytého krvácania. Pozitívny výsledok ešte neznamená, že človek má rakovinu. Dôvody krvácania môžu byť viaceré, ale určenie diagnózy je dôležitý krok na ochranu zdravia!

Probiotiká v boji proti rakovine

Prvým a najdôležitejším orgánom, ktorý chránia probiotiká pred rakovinou, je hrubé črevo a konečník. Chemické karcinogény z potravín majú po požití potenciál vyvolať génové mutácie buniek. Niektoré požité látky sa stanú karcinogénnymi až za pomoci baktérií, ktoré sa nachádzajú v tráviacom ústrojenstve. Experimentálnymi aj populačnými štúdiami sa potvrdil vyšší výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka u ľudí s narušeným zložením črevnej mikroflóry a – naopak – dokázal sa ochranný vplyv probiotickej mikroflóry (laktobacily, bifidobaktérie). Okrem tohto preventívneho pôsobenia sú probiotiká schopné u onkologických pacientov zlepšiť toleranciu chemoterapie a rádioterapie. Je známe, že pri chemoterapii sa často objavujú nevoľnosť, vracanie, hnačky, poruchy trávenia. Probiotiká zmenšujú tento nepriaznivý účinok a zlepšujú aj schopnosť a toleranciu pacientov vytrvať v protinádorovej liečbe. Probiotiká sa tak môžu stať bežnou súčasťou podpornej liečby u onkopacientov.

(Podľa knihy MUDr. Peter Minárik/PharmDr. Daniela Mináriková: Rakovina a výživa, mýty a fakty2)

Generálna riaditeľka Všeobecnej zdravotnej poisťovne Ľubica Hlinková povedala na stretnutí s novinármi, že rakovina hrubého čreva je druhý najčastejší typ rakoviny, pričom u žien dominuje rakovina prsníka a u mužov je to rakovina pľúc. „Každý rok máme približne 5-tisíc pacientov, u ktorých je zistený nádor hrubého čreva,“ skonštatovala. Ak sa pacient zúčastní na preventívnej prehliadke, do ktorej je zahrnutý test, v prípade jeho pozitivity aj kolonoskopia a biopsia, náklady na jedného poistenca sú 211 eur. Ale náklady na jedného pacienta, ktoré už zahŕňajú hospitalizáciu, lieky a rádioterapiu, sa šplhajú do tisícov. Aj preto je dôležité absolvovať prevenciu, ktorá zabráni rozvoju ochorenia do neskorších štádií.

Slovensko je krajinou, ktorá má druhý najvyšší výskyt rakoviny hrubého čreva na svete. Pred nami sú len Maďari. Podľa gastroenterológa MUDr. Tibora Hlavatého z Bratislavy je jedným z dôvodov najmä tradícia konzumácie údeného mäsa a mäsových výrobkov. Trvá však 15–20 rokov, kým sa rakovina hrubého čreva plne vyvinie (na rozdiel od napr. melanómu, ktorý metastázuje za tri mesiace). Pri kolorektálnom karcinóme je teda toto časové okno dlhé a treba ho naplno využiť! Kto má menej ako 50 rokov a chce mať istotu, že v tomto smere je to s ním v poriadku, môže si okultný test na krvácanie do stolice kúpiť v lekárni. Rakovina hrubého čreva a konečníka väčšinou postihuje ľudí starších ako 50 rokov, ale mladší pacienti nie sú až takou výnimkou – najmä ak mali toto ochorenie v rodine.

„Dožič si tú záruku, pošli dobré správy. Chyť život pevne za ruku, ži a buď zdravý.“

Linky pomoci pre onkologických pacientov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kolorektálny karcinóm #rakovina hrtana