Tri kľúčové rady pre alergikov! Pozrite si video ako sa chrániť

Napriek modernej liečbe narastá v posledných desaťročiach počet alergikov. Tento alarmujúci stav je daňou za súčasný spôsob života. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú alergické ochorenia štvrté najčastejšie sa vyskytujúce na svete a predstavujú spoločenskú, ako aj ekonomickú záťaž v oblasti kvality života. Pozrite si k téme video TV Pravda.

13.03.2019 06:00 , aktualizované: 15:15
debata (1)

VIDEO: Ako liečiť peľovú alergiu? Treba po prvé obmedziť kontakt s alergénom počas jeho kvitnutia. Druhým bodom je potláčanie príznakov alergie. „Tie odstraňuje tzv. symptomatická liečba,“ vysvetľuje imunoalergologička MUDr. Katarína Bergendiová z ImunoVital Centra v Bratislave. Pozrite si vyjadrenia imunoalergologičky vo videu TV Pravda.

Video

„Konkrétne protialergické lieky nazývané antihistaminiká a tzv. lokálne, čiže miestne kortikosteroidy, uľavujú od nepríjemných alergických prejavov.“ Súčasné moderné lieky už majú rýchlejší nástup účinku a u väčšiny pacientov nespôsobujú ospalosť.

Najdôležitejší tretí bod terapeutického riešenia alergie je tzv. alergénová imunoterapia, čiže desenzibilizácia. Na rozdiel od antihistaminík, ktoré môže predpísať aj dermatológ, ORL-lekár, pediater či praktický lekár, na imunoterapiu môže pacienta nastaviť výlučne alergológ-imunológ.

Začiatok roka priniesol so sebou okrem snehovej prikrývky na veľkej časti Slovenska aj pomerne veľké výkyvy teplôt. Vo februári sa často po nočných mrazoch vyšplhali denné teploty aj na viac ako 10 stupňov Celzia. Dostatok vlahy, slnečný svit a pomerne teplé dni spôsobili skoršie kvitnutie prvých jarných alergénov jelše a liesky najmä v teplejších oblastiach Slovenska.

V Bratislave a v Banskej Bystrici už začali zbierať peľové lapače prvé údaje o výskyte peľu v ovzduší. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica Mária Tolnayová, kompletné peľové spravodajstvo z celého Slovenska zverejnia v desiatom kalendárnom týždni v stredu 6. marca na stránke www.alergia.sk.

Peľová sezóna prináša väčšie aj zložitejšie problémy pre ľudí alergických na peľ rozličných drevín, rastlín a lesní. „Polinózy patria v súčasnosti medzi najčastejšie prejavy alergie a podľa štatistických údajov nimi trpí viac ako tretina populácie. Pre 30 miliónov Európanov, ktorí trpia alergickou nádchou, je práve toto obdobie predzvesťou nástupu nepríjemných alergických príznakov. Tie znepríjemňujú život pacienta a ovplyvňujú jeho výkon v práci, v škole či zdravý spánok. Peľová alergia je ochorenie, ktorému sa nedá vyhnúť. Nie je to chrípka, ktorá človeka pri správnej životospráve obíde. Vdýchnutiu peľu v ovzduší sa totiž zabrániť nedá,“ konštatovala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici.

„Pri vzniku alergie pôsobia dve zložky, a to genetické faktory a vplyvy vonkajšieho prostredia. Výskyt alergií v posledných desaťročiach stúpa, ale predpokladá sa, že práve tým hlavným dôvodom sú zmenené faktory vonkajšieho prostredia. Na jednej strane znečistené životné prostredie, aktívne a pasívne fajčenie, klimatizácia,“ hovorí klinická imunologička a alergologička MUDr. Katarína Bergendiová, PhD., z bratislavského ImunoVital Centra. Ako dodala, v dôsledku toho je sliznica dýchacích ciest poškodená a jej obranyschopnosť znížená, ale tiež sa zvyšuje agresivita peľových zrniek, ktoré majú zmenenú štruktúru. Na druhej stane je známy tzv. západný spôsob života, budujúci určitú „sterilitu prostredia“. „Chýbajú ochranné faktory typické pre starší životný štýl, ktoré vedú k zvýšenej odolnosti pre vznik alergického ochorenia. Napríklad infekčné ochorenia, pri ktorých mikrobiálna záťaž organizmu je považovaná za ochranný faktor. Čiže organizmus sa pri odpovedi na infekciu stimuluje a prevažuje jeden typ imunitnej reakcie organizmu. Pri nedostatočnej stimulácii sa zvyšuje druhý typ reakcie a zvyšuje sa možnosť vzniku alergického ochorenia. To máte vlastne ako dve ramená – jedno je odpoveď na infekciu a druhé odpoveď na alergiu. Ak jedno potlačíte, druhé narastá,“ konštatovala doktorka Bergendiová.

Na stránke www.alergia.sk bude prehľadné peľové spravodajstvo rozdelené podľa skupín, jednotlivých alergénov a tiež podľa regiónov. Verejnosť a pacienti majú možnosť dostávať upozornenia na výskyt vybraných druhov alergénov e-mailom, sledovať peľové spravodajstvo spojené s najrozsiahlejšou alergologickou poradňou a viesť si online peľový denník s možnosťou porovnania príznakov s aktuálnym výskytom alergénov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #alergie #alergici #peľová alergia