Aké sú rôzne typy alergií?

Najznámejšími sú peľové a potravinové alergie, no existujú aj alergie na plesne či lieky.

18.03.2019 06:00
svrbenie, alergia Foto:
Atopický ekzém je dlhodobé kožné ochorenie, ktoré postihuje predovšetkým dojčatá, deti a mladistvých.
debata

Peľová alergia („senná nádcha“)

Kýchanie, vodnatá nádcha, upchatý nos, svrbenie a slzenie očí. To všetko sú príznaky peľovej alergie. Môže vzniknúť kedykoľvek počas života. U nás sa najčastejšie vyskytuje alergia na peľ tráv (asi 50 % prípadov), približne po 25 % pripadá na pacientov alergických na peľ drevín a bylín.

Ako sa brániť: obmedziť vychádzky z domu za slnečných a veterných dní (najvhodnejšou časťou dňa pre pohyb mimo domova je skoré ráno), pre vychádzky využiť dážď či čas tesne po daždi, keď je v ovzduší minimálne množstvo peľu, vyhýbajte sa okraju lesa, využívajte čističky vzduchu, okná zabezpečte protipeľovou sieťou, nesušte bielizeň vonku.

VIDEO: Ako liečiť peľovú alergiu? Treba po prvé obmedziť kontakt s alergénom počas jeho kvitnutia. Druhým bodom je potláčanie príznakov alergie. „Tie odstraňuje tzv. symptomatická liečba,“ vysvetľuje imunoalergologička MUDr. Katarína Bergendiová z ImunoVital Centra v Bratislave. Pozrite si vyjadrenia imunoalergologičky vo videu TV Pravda.

Video

Alergia na roztoče

Samotné roztoče sú pre človeka neškodné – alergény sú obsiahnuté v ich výkaloch. V každom byte ich žijú desiatky miliónov, živia sa šupinkami ľudskej kože a iným organickým odpadom a okrem toho sa v teplom a vlhkom prostredí veľmi rýchlo množia. Preto im najviac vyhovujú spálne. V prírode sú nimi osídlené hniezda holubov, kanárikov, sliepok a hlodavcov.

Ako sa brániť: prikrývky a vankúše pravidelne perte pri teplote najmenej 60 °C, odstráňte z postele hračky vyrobené z textilu, regulujte vlhkosť vzduchu pomocou zvlhčovačov či odvlhčovačov vzduchu v byte na hodnoty 40 až 50 %, pravidelne vetrajte, ak je to možné, odstráňte koberce, záclony, závesy a prikrývky, prach stierajte navlhko alebo špeciálnymi prachovými utierkami.

Alergia na plesne

Alergiou na pleseň trpí predovšetkým dýchacie ústrojenstvo. Predpokladá sa, že klinický význam plesní vo vzťahu k alergickým ochoreniam je podceňovaný.

Ako sa brániť: udržiavajte optimálnu teplotu a vlhkosť v byte, kontrolujte pôdu v kvetináčoch, nenechávajte v domácnosti zvyšky potravín, plesne vyskytujúce sa vonku sú nebezpečné pre alergika hlavne v lese a po daždi alebo za hmlistého počasia, riziko predstavujú staršie byty alebo domy a ešte viac chalupy, najmä tie, v ktorých sa dlhšie nebývalo, vetrať treba často najmä v miestnostiach, kde by mohli plesne rásť (kúpeľňa, kuchyňa, špajza, práčovňa, pivnica)

Alergia na zvieratá

Zvieracie alergény majú veľkú schopnosť udržovať sa na povrchu predmetov v interiéri, ale tiež na odeve osôb, ktoré s nimi v spoločnej domácnosti žijú. Tým sa radia tak do alergénov kontaktných, ako aj do skupiny alergénov vzdušných. Ich spoločnou charakteristikou je, že väčšina zvieracích alergénov sa vylučuje slinami, mazovými žľazami alebo močom a až v druhom rade hrajú úlohu srsť a chlpy. Ak máte doma mačku, často vetrajte. Vhodná je čistička vzduchu. Len čo si mačka začne čistiť srsť, dajte ju von, lebo počas tejto činnosti produkuje veľa alergénov. Ak prebýva v byte, odstráňte čalúnené predmety a koberce. Ak je to možné, mačku nepúšťajte do spálne. Zdrojom alergénov je aj pes. Vytvára ich však menej ako mačky. Ak sa psa nechcete vzdať, prospeje čistička vzduchu.

Potravinová alergia

Ako sa brániť: deťom do 1 roku nepodávať ryby, vajcia, orechy, každú zmenu v jedálničku je potrebné robiť pomaly, dojčiť aspoň 6 mesiacov, dodržujte diétny režim, ktorý predpíše lekár, u detí je možné kravské mlieko nahradiť upraveným mliekom.

Alergia na bodnutie hmyzom

Uhryznutie hmyzom, ako sú komáre, mravce, ovady, môže niekedy vyvolať veľký svrbiaci opuch, ktorý je dôsledkom reakcie precitlivenosti na sliny vypúšťané hmyzom pri uhryznutí. Tieto miestne reakcie sú nepríjemné, ale len vo výnimočných prípadoch nebezpečné.

Alergia na lieky

Podanie viacerých liekov môže byť sprevádzané nežiaducimi účinkami. Niektoré práce udávajú, že u hospitalizovaných pacientov sa akékoľvek nežiaduce účinky liekov objavujú až v 15 až 30 %. Z toho alergické reakcie tvoria 6 až 10 %, pričom najčastejšie vyvolávajú alergické reakcie antibiotiká a sulfonamidy. Liekové alergie predstavujú širokú skupinu reakcií s rôznymi mechanizmami vzniku a rôznymi klinickými prejavmi. Najčastejšie sa vyskytujú kožné prejavy: alergický exantém, žihľavka, kontaktný ekzém, angioedém. Ďalej sa môžu objavovať prejavy na dýchacích cestách – alergická nádcha, astma. Najzávažnejšou formou je anafylaktická reakcia.

Astma

Postihuje ľudí akéhokoľvek veku a ak sa ich nedarí dostať pod účinnú kontrolu, môže prinášať obmedzenia a v krajnom prípade môže byť príčinou smrti. Prejavuje sa súborom príznakov, z ktorých najzávažnejšia je dýchavičnosť spojená s jasne počuteľným dýchaním s typickým zvukom jemného „pískania“ v pľúcach pri nádychu a výdychu. Častá je nočná dýchavičnosť, dýchavičnosť pri alebo po telesnej námahe, dráždivý chronický kašeľ, opakujúce sa zápaly priedušiek.

Ako sa brániť: športovanie je prospešné a je veľmi odporúčané, pričom vhodné sú turistika, plávanie, jazda na bicykli, vyhýbajte sa situáciám, ktoré vyvolávajú záchvaty kašľu a dýchavice, nefajčite, nepoužívajte prenikavo voňavé výrobky, vyhnite sa osviežovačom vzduchu, parfumom, oblečte matrace a vankúše do špeciálnych protialergických poťahov a nepoužívajte páperové vankúše a prikrývky, nahraďte ich výrobkami z dutého vlákna, meňte často posteľnú bielizeň, perte ich vo vode nad 60 °C a sušte najlepšie na slnku.

Kontaktná alergická dermatitída

  • vzniká až niekoľko hodín alebo i dní od kontaktu s alergénom. Prejavuje sa výsevom červených svrbiacich pupienkov či pľuzgierikov v mieste pôsobenia vyvolávajúcej látky na pokožku. Zložité býva pátranie po príčine ekzému, pokiaľ sa objavuje v závislosti od použitia kozmetických prípravkov. V súčasnosti je najčastejším kontaktným alergénom hlavne u mladých žien a dievčat nikel. Zdrojom kontaktu je predovšetkým lacná kovová bižutéria, kovové cvočky, háčiky a gombíky.

Ako sa brániť: používajte pracovné rukavice pri práci s dráždivými látkami, vyhýbajte sa predmetom s obsahom niklu, vylúčte potraviny, ktoré obsahujú nikel (hrášok, špenát, strukoviny, výrobky zo sóje a ovsa, orechy, pór, sušené ovocie, margarín, slede, ustrice, paradajkový pretlak, kakao, káva), nepite tvrdú vodu z vodovodu a neodvápňujte špirálu varnej kanvice, nevarte a neohrievajte kyslé potraviny v antikorovom riade, informujte aj svojho zubára (zubné náhrady).

Alergia na latex

Koncom 20. storočia sa objavila alergia na latex. Až na výnimky je výsadou dospelého veku. S latexom sa môžeme stretnúť v 40-tisíc rôznych podobách: cumlíky, gumové hračky, ochranné pracovné i zdravotné rukavice, mužská antikoncepcia, topánky, opasky a ďalšie. Hlavnými rizikovými skupinami sú zdravotníci, zamestnanci kaučukového priemyslu a pacienti s opakovanými operáciami (napr. deti s rázštepom chrbtice).

Ako sa brániť: zdravotníkom s alergiou na latex treba zaistiť, aby mali k dispozícii nepráškované a nelatexové rukavice a výrobky, pacientom s kontaktnou alergiou je odporúčané používať výlučne syntetické rukavice, pacienti by si mali byť vedomí požívania ovocných štiav v likéroch, vo vínach, v ovocných šalátoch, zmrzline, marmeláde, žuvačkách, čipsoch, müssli, ale tiež ovocných enzýmov (papain, bromelain, ficin), ktoré sa používajú pri výrobe potravín a liekov. Avokádový olej sa používa v kozmetike.

Chladová žihľavka

Citlivosť niektorých ľudí na zimu, mráz alebo studenú vodu sa nazýva alergia na chlad. Medzi najčastejšie príznaky patria opuchliny tých miest ľudského tela, ktoré nie sú zakryté oblečením, teda tvár a ruky. Ďalším príznakom je začervenanie kože, vznik žihľavky a popraskanie kože. Ojedinele môže dôjsť k dychovým ťažkostiam.

Ako sa brániť: používajte vhodné krémy, hlavne v zimnom období a vyhýbajte sa prudkým zmenám teplôt. Dôležitá je ochrana tváre a rúk pred vetrom či mrazom.

Atopický ekzém

Je dlhodobé kožné ochorenie, ktoré postihuje predovšetkým dojčatá, deti a mladistvých. Sklon k tomuto ochoreniu sa dedí z generácie na generáciu spolu so sklonom k prieduškovej astme, alergickej nádche a niektorým ďalším alergickým reakciám.

Ako sa brániť: kúpeľ má byť vlažný, nie príliš častý, vyhnite sa kontaktu s chlórovanou vodou, kožu často premasťujte, používajte špeciálnu kozmetiku nie bežné mydlá, pri obliekaní sa vyhnite vlne a umelým materiálom, pre ekzematické deti sú vhodné špeciálne odevy zo 100 % bavlny, ktorá nedráždi a zamedzí poraneniu pokožky škriabaním, na pranie bielizne používajte ekologické nedráždivé pracie prostriedky, dôraz klaďte na dokonalé vyžmýkanie, obmedzte dráždivé potraviny či prísady, páperové prikrývky a vankúše nahraďte výrobkami z dutého vlákna, ktoré sa dajú prať na viac než 60 °C, posteľnú bielizeň perte minimálne raz za dva týždne, prikrývky a vankúše raz za 3 mesiace, ak je to možné, odstráňte koberce, závesy, poťahy, nábytok a podlahy čistite navlhko, aby ste predišli víreniu prachu.

Slnečná alergia

Výskyt rôznych kožných reakcií na UV – žiarenie a slnečných alergií sa v posledných rokoch významne zvýšil. Stačí sa na krátko vystaviť intenzívnemu slnečnému svitu a objavia sa tieto nepríjemné príznaky.

Skrížená alergia

Skríženou alergiou peľ – potraviny trpí v strednej Európe asi 50 % peľových alergikov. Skrížená alergia vzniká na základe podobnosti alergénov. Osoby alergické na pele trpia dvakrát až trikrát častejšie na potravinové alergie než bežná populácia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Astma #alergie #alergici #atopický ekzém