Čo majú spoločné šálka kávy, črevo a spievajúca ministerka?

Šálkou kávy priamo v makete nafukovacieho hrubého čreva dnes na ministerstve zdravotníctva odštartovala podporná informačná kampaň k národnému skríningovému programu rakoviny hrubého čreva a konečníka.

12.03.2019 11:00
nie rakovine, rakovina hrubeho creva, zdravie,... Foto: ,
Zľava: ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, Jana Pifflová Španková a Patrik Herman na OZ NIE RAKOVINE, lekári Rudolf Hrčka a Boris Pekárek.
debata (4)

Túto kampaň sprevádza nová pieseň, tzv. skríning song, ku ktorému bol nakrútený aj videoklip. Názov znie: "Pri šálke kávy hovorme o zdraví“.

Spoločne s ministerkou a štátnym tajomníkom MZ SR a onkológom prof. Stanislavom Špánikom si ju na úvodnej tlačovej konferencii zaspievali protagonisti songu Jana Pifflová Španková, Patrik Hermann a Bibiana Ondrejková, ktorí sú zakladateľmi pacientskej aliancie NIE RAKOVINE. Pridali sa tiež lekári, umelci, a pacienti, ktorí sa zúčastnili na nakrúcaní videoklipu.

V klipe účinkoval aj vyliečený pacient Marián Božík, ktorého zachránil práve preventívny test na okultné krvácanie do stolice a vyliečená pacientka MUDr. Elena Šušková. Spolu s nimi si „zahral“ aj primár gastroenterológie v NOÚ MUDr. Boris Pekárek. Na nakrúcanie prišiel aj s kolonoskopickou sondou, aby poukázal na bezpečnosť tohto vyšetrenia.

Ministerstvo zdravotníctva SR od začiatku roka spustilo prvú fázu národného skríningového programu rakoviny hrubého čreva a konečníka. Ide o tzv. pozývací skríning, štátom riadený preventívny program, ktorý môže úspešne zastaviť zbytočné úmrtia. Vznikol v úzkej spolupráci pacientskej organizácie NIE RAKOVINE so Slovenskou gastroenterolo­gickou spoločnosťou – sekciou skríningu, štátnymi úradmi, zdravotnými poisťovňami, s odbornými inštitúciami a médiami.

Vybraným dvadsiatim tisíckam poistencov od 50 do 75 rokov príde poštou domov preventívny test na skryté krvácanie do stolice – takisto si ho môžu vyžiadať u svojho všeobecného lekára. Test umožňuje jednoducho a rýchlo odhaliť skryté krvácanie, ktoré môže byť okrem iného príznakom výskytu polypov. Tie sa považujú za významné riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Vo včasnom štádiu teda test odhalí príznak, ktorý človek necíti. Získa tak vysokú šancu na vyliečenie alebo na odstránenie príčiny skrytého krvácania skôr, než sa vyvinie rakovina nazývaná aj kolorektálny karcinóm.

Nafukovacie črevo bude opätovne putovať po... Foto: Robert Hüttner, Pravda
nie rakovine, nafukovacie črevo, Europacolon Nafukovacie črevo bude opätovne putovať po Slovensku.

„Skríning pomáha včas odhaliť onkologické ochorenie, čo významne zvyšuje šance pacienta na úspešnú liečbu a následné uzdravenie. Preto by mali predovšetkým ľudia patriaci do rizikových skupín využiť možnosť absolvovať jednoduchý test, ktorý im môže zachrániť život,“ povedala ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská.

Informačnú kampaň podporí aj sprievodná edukačná interaktívna road šou s názvom Nezahoď si svoj život. V rámci nej MZ SR a pacientske organizácie spoločne od 15. marca do 11. mája 2019 pozývajú ľudí v deviatich mestách Slovenska na interaktívnu „Šálku kávy v hrubom čreve“.

Prídete si ju vypiť?

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina hrubého čreva #kolorektálny karcinóm #nie rakovine